Skocz do zawartości
pierotez

Jedno Czy Dwu - wieżowiec!?

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem się na forach i dalej nie rozwiałem wszystkich wątpliwości.

NH-D14, Silver Arrow SB-E, Silver Arrow Extreme a może 'po co szaleć' i pomyśleć o coolerach 1-wieżowych takich jak prolima Megahalems/SuperMega, Armagedon lub T. True Spirit 140.

Zyskiem byłoby mniej zajmowanego miejsca, ~waga, więcej swobody z ramem!?

Co do tych drugich bardzo zaskoczyło mnie że w testach na stresie miały tempy gorsze od podwójnych rywali tylko o 1 st!!!

Za to w NHD14 i SB mamy w cenie (wyższej) 2 wentyle PWM co też jest jakimś tam zyskiem.

Decyzji jeszcze nie podjąłem, może ktoś opisze swoje doświadczenia.

ps. a, 3570k / 2600k + spore OC.

Edytowane przez pierotez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadpobudliwość w używaniu znaków przystankowych nie jest mile widziane. Co do samego wyboru trzeba brać pod uwagę konkretne podzespoły od A do Z - płyta, cep i pamięć w jakiejś obudowie.

Jak wyrwiesz cepa który nie potrzebuje zabójczo wysokich napięć wystarczy mniejsze chłodzenie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Orgiusz na wielu polskich forach do pogonienia i5 SB/IB w okolice powyżej 4,6/4,5GB wystarczy mobo pokroju MSI G43 i chodzenie S.PC lub AC.

Ja z autopsji wiem że iść wyżej znaczy lepiej ale może wymieniałem zawsze sporo gorsze elementy na leprze.

Mierzę w As.Extreme4 / MSI GD55 i 3570k/2600k. Budę mam wspaniałą - trafiła mi się Fractal XL z działającymi 3 Fractalowskimi wentylami na Allegro, sorki nie mogłem się powstrzymać Dołączona grafika

Za nadpobudliwość przepraszam, zapomniałem się. I dlatego Wasze spostrzeżenia dla mnie w cenie.

Edytowane przez pierotez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3570k/2600k.

Zauważ, że to dwa zupełnie inne procesory.

3570k 4c/4t, wydzielanie ciepła niskie, niestety problem z oddawaniem tego ciepła do czapy.

2600k 4c/8t, więcej ciepała ale lepsze jego oddawanie. Tu lepsze chłodzenie jest w stanie pokazać pazurki. Przy IB dużo więcej da chłodzenie za 150zł + zdjęcie czapy i przesmarowanie porządną pastą niż chłodzenie za 300-400zł.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając to co wskazał Klaus

(...) 4,6/4,5GB (...) leprze.(...) Fractal XL z działającymi 3 Fractalowskimi wentylami na Allegro (...)

1. eh

2. eh x2

3. Nie chcę mi się grzebać co montował FD w XL ale jeśli to model z Arc Midi to rozglądaj się za dobrymi wentylatorami do poziomu ( i pionu )

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to dokładnie ten http://www.fractal-d...product&prod=68 z dwoma 12cm pion i w poziomie 18cm lecz z nie wentylowanym topem. O co z nimi było nie tak?

Zauważ, że to dwa zupełnie inne procesory.

3570k 4c/4t, wydzielanie ciepła niskie, niestety problem z oddawaniem tego ciepła do czapy.

2600k 4c/8t, więcej ciepała ale lepsze jego oddawanie. Tu lepsze chłodzenie jest w stanie pokazać pazurki. Przy IB dużo więcej da chłodzenie za 150zł + zdjęcie czapy i przesmarowanie porządną pastą niż chłodzenie za 300-400zł.

1. Wież że są to 2 różne cpu to ja wiem z tym że IB mimo bardzo niskiego TPD 'rekompensuje je' wysokimi tempami przez tą czapę i chłodzenie właśnie..

2. i7 dlatego że daje przeważnie wyższe możliwości i do tego też chłodzenie.

3. Tego nie brałem pod uwagę i będę musiał poczytać! Może faktycznie Spartan wystarczy Dołączona grafika

Faktycznie trzeba zrewidować zamiary co do chłodzenia np. IB. Może pomyśleć o HR-2 Macho (rev-2?) który zbiera dobre recenzje.

Ten Thermalright byłby dobry do ciągłego odprowadzania ciepła z cepa. A może coś cieńszego, łatwiejszego do przedmuchania i szybkiego odprowadzenia tempy od Prolimy albo True Spirita.

Moja praca na PC będzie miała raczej charakter zapodania chwilowych akcji niż pracy kompa non stop przez wiele godzin.

Edytowane przez pierotez
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Nie chcę mi się grzebać co montował FD w XL ale jeśli to model z Arc Midi to rozglądaj się za dobrymi wentylatorami do poziomu ( i pionu )

Są to pierwsze edycje, nie R2. Wolnoobrotowe - 1000 ma 14-ka.

A co powiesz o wentylatorach Thermalright na wylot? 140mm i 1300rpm.

Edytowane przez pierotez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już edytujesz post, to popraw przy tym ortografię, ponieważ to "powież" strasznie kłuje w oczy. :P

Co do wentylatorów od Tr to są bardzo dobre jednostki, ale musiałbyś kupić model TY-140 (śmigło ma 140, a rozstaw otworów taki, jak w wentylu 120) - większy mógłby Ci nie wejść rozmiarowo np. na tył obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi