Darkshines Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2013 Witam, Na początku zaznaczę, że jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o sieci komputerowe, mimo że trochę poczytałem, to ciężko mi coś z tego zrozumieć i mam jedno pytanie. Chcę połączyć dwa komputery na łączu neostrady 2 mb, za parę miesięcy 10 i czy można to zrobić bez kabli? Ja to widzę tak: na parterze mam podłączony kabel od internetu do routera, a na pierwszym piętrze w pokoju łapię sygnał. Tylko czy da radę to zrobić komputerem stacjonarnym jak to jest w przypadku laptopa, czy trzeba prowadzić jakieś dodatkowe kable od routera, do tego komputera na piętrze? I jeszcze takie jedno pytanie... jeżeli bym chciał korzystać z internetu na piętrze, to czy komputer na parterze musi być podłączony? za wszystkie odpowiedzi, dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Kup sobie bezprzewodowy router i karty sieciowe wifi (do stacjonarnego) i tyle. co znaczy 'za pare miesiecy 10' - chcesz 10 komputerow potem podlaczyc? Gdzie beda staly? Pow 4 komputerow lepiej juz wszystko laczyc kablami, sczegolnie jesli maja miedzy soba wysylac pliki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkshines Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2013 chodziło mi, że będzie 10 Mb internet ;) Chyba zrezygnuję jednak z tego bezprzewodowego, ponieważ podobno będzie słaby zasięg jak będzie musiał przejść przez sufit i 2 ściany, połączę to jednak kablem. Tylko teraz pytanie, jaki to ma być kabel żeby szedł od routera do tego komputera na piętrze? RJ45 czy RJ11 ? Jeszcze jedno pytanie, jeżeli będę miał wyłączony ten komputer na parterze, gdzie będzie stał router to będę mógł korzystać z internetu na komputerze na piętrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Chodzi ci o kabel Cat 5e, z wtyczkami RJ45. RJ11 to wtyczki telefoniczne Kup sobie router z wbudowanym switchem, wtedy kazdy komputer podpinasz osobno do routera. Póki router jest wlączony to udostepnia kazdemu komputerowi internet. Ogólnie jesli masz dobry router to on potrafi dobrze nadawać sygnalem bezprzewodowym, wymagane beda do tego jednak anteny zewnetrzne. Oraz dopiero realnie na miejscu mozna sprawdzic jak to dziala, bo wszystko zalezy od polozenia routera i komputera odbierajacego sygnal. Do neostrady mozna kupic sobie router z modemem ADSL (tylko pytanie jaki tam jest aneks, bo to ma znaczenie) - musialbys sprawdzic w innych tematach co ludzie kupuja do neostrady. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkshines Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Myślałem o Tp-Link TD-8840T lub o TP-Link TD-W8951ND. Który będzie lepszy?? Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Darkshines Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2013 TD-W8951ND Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkshines Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2013 ok, dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek82 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2013 Przejrzyj ofertę routerów Asusa.Jak jesteś początkującym użytkownikiem to spokojnie sobie poradzisz za pomocą fabrycznego oprogramowania które naprawdę jest intyuicyjne np: RT-N10P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...