.successful Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam Serdecznie ! Przyszedł czas na nowy sprzęt, a więc trzeba zainwestować jakiegoś grosza :) Po pierwsze szukam jakiegoś sklepu/serwisu gdzie dostanę komputer na raty. Po drugie szukam jakieś dobrej specyfikcji komputera. Mam dość zróżnicowane wymagania, a sam jeszcze nie potrafię dobrać komponetów, a szkoda płacić za sam dobór komponetów jakimś złodzieją. Moje wymagania nie są duże. Bawię się w photoshopie, oglądam filmy, piszę aplikacje webowe oraz użytuje pakiet office :) Moje wymagania to max 160GB na dysku. 4GB ramu nie wspódzielonego z kartą graficzną. Resztę potrzbuję rozsądnie dobrać.Posiadam sprawny napęd optyczny :) Czasami komputer włączony jest przez 2 dni. Oprogramowanie Windows 7 posiadam, także tą cenę można odliczyć. Napiszę jeszcze raz czego potrzebuje. -Obudowa(najlepiej, mógł domontować jeszcze jakieś 2 wiatraczki dla ochłodzenia) -Płytwa główa(według uznania, ale z wbudowaną kartą sieciową pod ethernet jr 45) -Procesor (według uznania) -Chłodzenia na procesor(nie wiem czy jest już w zestawie, ale radiator i wiatraczek pasuje) -RAM(kontabilna z płytą główną. Wystarczająco będzie 4GB) -Karta kraficzna(tak aby podołała swoim zadanią oraz planuję podłączyć pod nią 2 monitory) -Dysk twardy(Wystarczy 160gb) -Zasilacz (tak aby utrzymał spokojnie moje komponenty. nie żeby działał na 100% swojej mocy, ale tak optymalnie 70%. Chyba tak jest optymalnie) Myślicie, że za tą kwotę złożę coś normalnego ? i gdzie mógłbym wziąć to na raty ? Pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 1. http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_kwiecien_2013_poradnik_zakupowy_0 2. http://www.morele.net/pokaz_pomoc/22/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) 3470 729 B75MA-E33 189 Fractal Design Core 1000 158 Seagate 500GB 199 1x8GB 1333 Elixir 159 Fortron FSP350-60EGN 147 1581 monitory dsub, hdmi? 2xhdmi? ta płyta to tylko hdmi+dsub Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Yogi311 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Jeden mam D-SUB,a drugi planuje kupić więc coś za około 300-400zł. Nie wiem na co się tam napotkam. Miałem kupić na allegro kompa całego, niby parametry super, ale już czytałem na temat superowych komputerów z allegro. ps. wybrać zestaw AMD czy INTELA ? @przepraszam za double post. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 @odświeżam zestaw INTEL CZY AMD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja osobiście brałbym zestaw oparty na Intelu. W zestawie zmień zasilacz na np. XFX 450W wieksze obciązenie lini +12V niż te podane. Chieftec iArena 500W +12V - 396W Corsair C430 +12V - 384W XFX ATX Core 450W +12V - 408W Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez XarduneK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 składam komputer według tego zestawu http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_kwiecien_2013_poradnik_zakupowy_0?page=0,4I chcę tam podmienić dysk twardy. Na mniejszy. Taki duży jest mi zbędny. Wystarczy mi spokojnie 250gb. Polecicie mi jakiś mniejszy dysk a stabliny ? w cenie do 200zł obecnie cały sprzęt wygąda tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 za 10zł więcej masz dodatkowe 250GB i ty chcesz jeszcze przycinać? 0_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) No nie warto. Ale myślałem jak wezmę coś koło tej samej ceny, ale pojemność będzie mniejsza to i dysk będzie stabilniejszy. Pod względem awaryjności oczywiście @edit Jakie kable są mi jeszcze potrzebne, aby mógł wszystko połączyć ? Np. Od dysku twardego do płyty głównej od napędu optycznego do płyty głównej I mam pytanie. Czy zestaw chłodzący procesor radiator oraz wiatraczek jest w komplecie z procesorem ? czy muszę dokupić ? Jeżeli dokupi to proszę o doradzenie odpowiedniego chłodzenia dla mojego sprzętu właściwości macie na screenie albo w linku do purepc.pl @edit kolejny Jak możliwość kupna przejściówki dsub->hdmi ? Bo monitor mam CRT z kablem dsub, a chce kupić kartę garficzną, a tam ma możliwość tylko HDMI, DP,DVI. CHyba, żeby była inna przejściówka, która podejdzie mi pod tą kartę. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez .successful Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Chłodzenie jest w zestawie z prockiem, z płytą dostajesz kabelki SATA do podłączenia dysku i nagrywarki. Ale pytanie czy masz nagrywarkę na SATA czy na ATA. Przejściówki można kupić w praktycznie każdym sklepie komputerowym. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez misiek345345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 nagrywarka ma wejście ATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 W takim razie jej nie podłączysz. Musisz kupić napęd za ok 60-70zł 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Lub przejściówkę, która kosztuje tule co nowa nagrywarka i są z nimi problemy. Więc lepiej kupić nową nagrywarkę np.http://www.morele.ne...lk-g-as-460610/ Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez misiek345345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Pamiętaj o obudowie (w zestawach ich nie ma) wliczając ją będzie około 1600+ ;p A może: Płyta: MSI B75MA-E33 Procesor: Intel Pentium Dual Core G2020 Pamięć: Crucial Ballistix DDR3 4GB 1600MHz Karta: Gigabyte ATI Radeon HD7790 Dysk: Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST500DM002) Napęd: Samsung SH-224BB Zasilacz: XFX Core 450W Obudowa: Zalman T1 Dzięki płycie mATX i obudowie Mini Tower.. powinno starczyc na HD 7790 (100zł droższa jak HD 7770), tylko morele.net mają takie drogie HD7790;/ Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez XarduneK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Własnie chciałem zaoszczędzić na obuowie. Mam obudowę typu Mini Tower - średia. Także tutaj mam mniej do zapłaty o te 100zł polecasz coś innego niż morele ? przypominam, że muszę wziąć na raty... Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez .successful Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Nom tak ja doradziłem. XFX jest lepszą konstrukcją jak te podane tu zasilacze.. (oparty na seasonic'u). Pomyśl może nad zestawem który podałem w 14 poście (lepsza wydajność w podobnej cenie). Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez XarduneK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Dzięki wielki. Bardzo mi pomogłeś i rozchwaiłeś moje problemy. Zaraz wezmę wszystko do kupy posprawdzam co i jak, a póxniej rozważę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek345345 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 W morele jest opcja wzięcia na raty, poszukaj uważnie. I tak w ogóle morele to bardzo dobry i zaufany sklep. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Tak wiem i dlatego wybrałem morele do tego, abym mógł wziąć tam towar na raty. Porównywał ktoś morele z innymi sklepami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Zostaję jednak przy tym zestawie http://www.morele.net/inventory/info/d69oUr/Zestaw jest proponowany przez purepc i zmieniłem zasilacz na XFX, co powinno mi w pewności pomóc. Dokupuję przejściówkę i w najbliższych daniach będę świrował na nowym sprzęcie. @Koło 20:00 zamówię sprzęt, chce ktoś jeszcze coś doradzić? Potrzebuję jakieś nie drogiej przejściówki DSUB -> DP albo HDMI albo DVI - poleci ktoś coś? I kabel do sieci. Nie wiem jak się on nazywa, albo żebym z routera pod kompa mógł sieć podpiąć. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez .successful Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Kabel sieciowy lan. Adres url wstawiamy w "odnośnik" a nie "kod". O jaką przejściówkę ci chodzi? Chcesz monitor dsub wpiąć do karty mającej DP, DVI i HDMI? Jak to przejściówka DVI > dsub. Często jest w zestawie z kartą. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ok, przepraszam. Dokładnie chodziło mi o ten RJ 45 :) Oby ta przejściówka była w zestawie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ta OBUDOWA będzie odpowiednia dla tych komponentów ? Ładnie wygląda, ale czy spełnia swoją funkcjonalność ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.successful Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 @ref Obudowa będzie dobra ? ta w poście wyżej ? Dziś zamawiam wszystko i dopytuję dla pewności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Jeśli ci się podoba to ok. Warto mieć jednak usb3.0 na froncie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...