Raav Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Witam, zauważyłem problem - gdy testujęinternet (testmy.net) podłączony do routera wychodzą znacznie niższe wartości, niż gdy przetestuję internet podpięty bezpośrednio do komputera. Nie korzystam z WiFi, internet idzie po kablu. Do routera podłączone są inne urządzenia, ale w momencie testowania nie korzystały z łącza (albo korzystały w bardzo niewielkim stopniu). Router to Linksys WRT54GL Łącze mam od Multimedii, 60 mega downloadu i jeśli się nie mylę to 3 mega uploadu. W załącznikach dodaję screeny z wyników testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Sprawdź prędkość pobierania np. ściągając plik ftp://ftp.atman.pl/test5gb.dat. Resetowałeś Linksysa do domyślnych ustawień? Jakiego używasz firmware? :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raav Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Sorry że tak długo czekałes na odpowiedź: Z routerem 3.0 MB/s Bez routera 7,2 MB/s Po update frimeware do najnowszego router ściąga 3,4 MB/s Nie mam stockowych ustawień, zresetować go? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Nie zaszkodzi, acz będziesz musiał ustawiać wszystko od nowa. Jeżeli i takie rozwiązanie nie pomoże, spróbuj Tomato. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raav Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Niestety, ani jedna, ani druga metoda nic nie pomogła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Wujek Google sugeruje, iż leciwy WRT54GL nie daje sobie rady w takich przypadkach i ma to coś wspólnego z portem WAN. Używałem go przy połączeniu ~20Mb, teraz mam znacznie szybsze, ale też i sprzęt inny . Godny następca? Hmm... zapewne trochę wypadłem z obiegu - TP-LINK TL-WR1043ND + Gargoyle. Edit: Tak, to FW. Proszę bardzo :). Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez AragornPL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raav Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Rozumiem, że Gargoyle to frimeware, tak? Dzięki za pomoc Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Raav Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 WRT54GL konczy sie predkosciowo przy 30MBit, czyli wlasnie w okolicach 3.5MB/s Szybciej sie po prostu fizycznie nie da z powodu procesora - mozna overclockowac, ale za to sie grzeje. Predkosci sa jeszcze nizsze na niestockowych firmware typu DD-WRT czy Tomato. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) WRT54GL konczy sie predkosciowo przy 30MBit, czyli wlasnie w okolicach 3.5MB/s Szybciej sie po prostu fizycznie nie da z powodu procesora - mozna overclockowac, ale za to sie grzeje. Predkosci sa jeszcze nizsze na niestockowych firmware typu DD-WRT czy Tomato. Ale tylko dla portu WAN, przy połączeniach LAN-LAN prędkości są powyżej 10MB/s . Mój WRT54GL-EU v1.1 @ Tomato 1.28 wciąż żyje - ma prawie 6 lat, w obecnej konfiguracji sieci pełni rolę serwera DHCP i dodatkowego switcha . Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No ale w LAN toz tam jest zwykly switch i firmware nic tam nie ma do gadania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...