Raav Posted April 4, 2013 Report post Posted April 4, 2013 Witam, zauważyłem problem - gdy testujęinternet (testmy.net) podłączony do routera wychodzą znacznie niższe wartości, niż gdy przetestuję internet podpięty bezpośrednio do komputera. Nie korzystam z WiFi, internet idzie po kablu. Do routera podłączone są inne urządzenia, ale w momencie testowania nie korzystały z łącza (albo korzystały w bardzo niewielkim stopniu). Router to Linksys WRT54GL Łącze mam od Multimedii, 60 mega downloadu i jeśli się nie mylę to 3 mega uploadu. W załącznikach dodaję screeny z wyników testu. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
AragornPL Posted April 4, 2013 Report post Posted April 4, 2013 Sprawdź prędkość pobierania np. ściągając plik ftp://ftp.atman.pl/test5gb.dat. Resetowałeś Linksysa do domyślnych ustawień? Jakiego używasz firmware? :) 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Raav Posted April 7, 2013 Report post Posted April 7, 2013 Sorry że tak długo czekałes na odpowiedź: Z routerem 3.0 MB/s Bez routera 7,2 MB/s Po update frimeware do najnowszego router ściąga 3,4 MB/s Nie mam stockowych ustawień, zresetować go? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
AragornPL Posted April 7, 2013 Report post Posted April 7, 2013 Nie zaszkodzi, acz będziesz musiał ustawiać wszystko od nowa. Jeżeli i takie rozwiązanie nie pomoże, spróbuj Tomato. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Raav Posted April 7, 2013 Report post Posted April 7, 2013 Niestety, ani jedna, ani druga metoda nic nie pomogła Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
AragornPL Posted April 7, 2013 Report post Posted April 7, 2013 (edited) Wujek Google sugeruje, iż leciwy WRT54GL nie daje sobie rady w takich przypadkach i ma to coś wspólnego z portem WAN. Używałem go przy połączeniu ~20Mb, teraz mam znacznie szybsze, ale też i sprzęt inny . Godny następca? Hmm... zapewne trochę wypadłem z obiegu - TP-LINK TL-WR1043ND + Gargoyle. Edit: Tak, to FW. Proszę bardzo :). Edited April 7, 2013 by AragornPL 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Raav Posted April 7, 2013 Report post Posted April 7, 2013 (edited) Rozumiem, że Gargoyle to frimeware, tak? Dzięki za pomoc Edited April 7, 2013 by Raav Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted April 8, 2013 Report post Posted April 8, 2013 WRT54GL konczy sie predkosciowo przy 30MBit, czyli wlasnie w okolicach 3.5MB/s Szybciej sie po prostu fizycznie nie da z powodu procesora - mozna overclockowac, ale za to sie grzeje. Predkosci sa jeszcze nizsze na niestockowych firmware typu DD-WRT czy Tomato. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
AragornPL Posted April 9, 2013 Report post Posted April 9, 2013 (edited) WRT54GL konczy sie predkosciowo przy 30MBit, czyli wlasnie w okolicach 3.5MB/s Szybciej sie po prostu fizycznie nie da z powodu procesora - mozna overclockowac, ale za to sie grzeje. Predkosci sa jeszcze nizsze na niestockowych firmware typu DD-WRT czy Tomato. Ale tylko dla portu WAN, przy połączeniach LAN-LAN prędkości są powyżej 10MB/s . Mój WRT54GL-EU v1.1 @ Tomato 1.28 wciąż żyje - ma prawie 6 lat, w obecnej konfiguracji sieci pełni rolę serwera DHCP i dodatkowego switcha . Edited April 9, 2013 by AragornPL Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted April 10, 2013 Report post Posted April 10, 2013 No ale w LAN toz tam jest zwykly switch i firmware nic tam nie ma do gadania. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...