Anihillus Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Szukam odpowiednika Rasurbo DLP-635 Silent&Power. Ten który mam zaczął piszczeć, a jako, że zależy mi na cichej pracy komputera, postanowiłem go wymienić. I tu zaczęły się schody.. Nie będę owijał, nie znam się na zasilaczach. Wymagam jedynie jakości, cichej pracy i zgodności z zestawem: - Obudowa CoolerMaster HAF Mini RC - CPU Intel Core 2 Quad i7 920 BOX - RAM DIMM DDR3 Corsair XMS3 3x2GB 1600MHZ i7 - MB Foxconn S.1366 Flaming Blade GTX X58 - Zasilacz Rasurbo 635 DLP ATX 12CM SILENT - VGA ATi5870 1GB DDR5 MSI - BLUERAY RW LG BH10LS30 BLACK - HDD 3,5" SATA2 1TB Hitachi 32mb 7200 - Card Reader 3,5" SUNSHINE - CPU WENTYL. Noctua NH-U12P SE INT. Komputer kupiony w UK, 3 lata temu. Specyfikacja spisana z karty gwarancyjnej, żeby nie pominąć niczego. Proszę o pomoc w doborze zamiennika zasilania. Z góry dziękuję za posty. W razie potrzeby odpowiem na wszystkie pytania dotyczące tematu. Bym zapomniał, chciałbym, żeby "maszynka" pochodziła jeszcze parę lat, więc muszę być pewny co do jakości zasilacza. Cena nie jest wyznacznikiem. PS. Na innym forum poradzili mi zasilacz o mniejszej mocy, więc kupiłem ZASILACZ COOLER MASTER SILENT PRO 520W M2, 80+ BR na allegro, ale po podłączeniu nie odpalała karta graficzna. Więc nie piszcie, że można podłączyć zasilacz o mniejszej mocy, bo sprawdziłem, nie można(!). Ta wiedza kosztowała mnie 250 zł, więc nie musicie mnie dobijać. Wstępnie polecono mi w serwisie komputronik model: Seasonic X-Series 660W, ale nie opieram się już na jednym źródle. Jeszcze raz dziękuję za wszelkie sugestie. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Anihillus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Jesteś pewien, że dobrze podłączyłeś ten kupiony zasilacz?? Bez jaj, jeśli jest sprawny komp musi na nim ruszyć, a jeśli niesprawny, to ślij na gwarancję. Twój komp to nie jest jakiś potwór, żeby wymagał kilowatów z gniazdka. Karta graficzna wg specyfikacji AMD wymaga zasiłki 500W, a i to biorąc poprawkę na różne 500W wyroby zasilaczopodobne. PS Ten 520W CoolerMaster ma na linii +12V 40A, więc jest tak naprawdę mocniejszy od wspomnianego 630W Rasurbo (+12V 38A) Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Night_Bird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) A podpiąłeś do karty graficznej złącza pci-e(bo z tego co pamiętam to on wymaga 6pin +8pin pcie). Jak nie rusza karta graficzna coś masz źle podpięte lub uszkodzoną kartę.Jezeli cały komp nie rusza to do możliwych uszkodzeń dochodzi zasilacz. Twój zestaw bez oc nie pociągnie nawet 350W z zasilacza więc o co halo. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anihillus Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Możliwe, że faktycznie coś źle podłączyłem. Ale wszystko jest sprawne w zestawie, oba posty pisze po ponownym podłączeniu Rasurbo. Wymieniam zasilacz ze względu na "piszczenie", które staje się coraz głośniejsze. A podpiąłeś do karty graficznej złącza pci-e(bo z tego co pamiętam to on wymaga 6pin +8pin pcie). Zaraz się przekonam. EDIT. Niestety efekt ten sam. Karta graficzna, po podłączeniu zasilacza 520 W zaczyna głośno chodzić, i nie odpala obraz po podłączeniu monitora. Musiałem wrócić do piszczącego zasilacza Rasurbo 635 W. Nie wiem czy to coś da, na dole są zdjęcia wnętrza obudowy. PS. Nadal poszukuję odpowiednika Rasurbo 635 DLP ATX 12CM SILENT . Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Anihillus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Podpiąłeś jak należy ? Bo na zdjęciach masz podpięte przez jakieś przejściówki molex/6pin, wyjmij to barachło i podepnij oryginalne oba złącza 6pin z nowego zasilacza. Proszę jeżeli chcesz grzebać w bebechach, to nie obraź się ale pewnie MINIMUM wiedzy jest wymagane. Najprawdopodobniej coś źle podpinasz i stąd cały problem. Tez zdjęcia to z tym rasurbo czy z nowym? Widzę tam też złącze CPU zasilane chyba przez następną przejściówkę/przedłużkę... nie dziwię się że to nie chodzi... wywal wszystkie przejściówki i powpinaj oryginalne kable z nowego zasilacza, WSZYSTKIE. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Gerlath 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...