Airways Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Siemka Próbuję jakoś przywrócić mojego kompa do życia bo niestety ostatnio parę problemów z nim miałem (zmiana praktycznie wszystkiego oprócz procesora i ramów) Na starej płycie głównej miałem trochę inne wejście na taśmę ATA niż na nowej dlatego zakupiłem na allegro taśmę ATA która jest zgodna z moją płytą główną. Niestety podczas uruchamiania płyt nic się nie dzieje (tacka się wysuwa i zamyka ale to jest praktycznie wszystko). Obecnie używam Linuxa Ubuntu ponieważ ten system najłatwiej się wgrywa przez pendrive i nawet on nie wykrywa napędu a także w BIOSIE nie ma informacji a napędzie. Podejrzewam, że napęd nie padł tylko coś jest gdzieś źle ustawione. Config Kompa: Procek: Intel Core 2 Duo E4300 1,8 GHz Grafika: Radeon HD 4850 512 MB Ram: 2x1GB GoodRam Płyta główna: Abit IP35-E Napęd: Multinagrywarka dvd-+RW SAMSUNG 16x Czarny (niestety tylko tyle informacji o napędzie) Pozdrawiam Airways Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Nie ma innych wyjść ata to było by bez sensu, napisz dokładnie co zrobiłeś tzn. jak podłączyłeś napęd, jakim kablem itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/le2-kabel-sygnalowy-ata-przewod-hdd-dvd-ide-40pin-i3120843012.html To było dokładnie z tej aukcji. Podpiąłem do wejścia ATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Nie masz przypadkiem połamanych, pogiętych pinów w gnieździe na płycie lub napędzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Raczej nie. Co prawda brak jest jednego pina na wejściu przy płycie głównej ale tak powinno być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Czy taśmy, gniazda (ich konstrukcja) na mobo i napędzie uniemożliwiają odwrotne wpięcie wtyczki? Masz coś jeszcze na tej taśmie? Zworki na napędzie są na master? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) A master jak zrobić ??? Wyciągnąć zworkę czy wpiąć ją do innego pinu ? Na taśmie nic innego nie ma także nie ma chyba potrzeby zmieniania pozycji zworki. Znalazłem prastary (z 1999r) napęd optyczny w moim starszym kompie i on też jest na ATA. Podłączyłem go i jest dokładnie taka sama sytuacja Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Airways Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrezesOi Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Sprawdz w biosie: "Integrated Peripherals"->"Onboard PCI Device"->"IDE Controller" czy jest (powinno być...) Enabled. Jeżeli było Disabled, przestaw na Enabled, Save&Exit, wejdź ponownie do biosu i zweryfikuj czy First Boot Device w "Advanced BIOS Features" ustawione jest poprawnie na twój napęd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 a ustawienie bootowania w 1 kolejności na napęd ma jakieś znaczenie w jego działaniu ??? Zaraz sprawdzę ten kontroler ale wydaje mi się że jest włączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrezesOi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 a ustawienie bootowania w 1 kolejności na napęd ma jakieś znaczenie w jego działaniu ??? Zaraz sprawdzę ten kontroler ale wydaje mi się że jest włączony. Nie, nie ma, ale z pierwszego Twojego postu wynikało że chcesz instalować system. A jak tam kontroler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Oczywiście błąd nie siedział po stronie sprzętu xd tylko mojej głupoty, ponieważ wpiąłem źle taśmę do napędu (odwrotnie) po poprawnym wpięciu wszystko działa prawidłowo. Dzięki za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 wpiąłem źle taśmę do napędu (odwrotnie) po poprawnym wpięciu wszystko działa prawidłowo. Czy taśmy, gniazda (ich konstrukcja) na mobo i napędzie uniemożliwiają odwrotne wpięcie wtyczki? Dzięki za porady. Bardzo proszę ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...