Skocz do zawartości
Derrid

Dysk Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam laptopa Samsung R519 a dokładniej to ten (http://www.samsung.com/pl/support/model/NP-R519-JA02PL)

Mam taki problem z laptopem mianowicie zerowałem dysk twardy. Wszystko przebiegło bez problemów, Problem pojawił się dopiero gdy chciałem zainstalować system operacyjny. Mianowicie Windows nie widzi tego dysku twardego.A jak patrzałem w biosie to jest tam.Gdy chciałem włączyć program mhdd to program tak samo już nie widzi dysku. Proszę o jakieś porady co zrobić. Dziękuje i pozdrawiam ;)

Podczas próby instalacji win xp wyskakuj komunikat <instalator nie może uzyskać dostępu do tego dysku>

Dołączona grafika

A windows 7 cały czas się ładuję ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czym zerowales dysk.

XP kocha AHCI jesli sie go nakarmi sterownikami do plyty glownej podczas startu instalki, albo zitnegruje sterowniki w bootowalny obraz plyty instalacyjnej.

Ja mysle, ze problem lezy gdzie indziej, np nagrzebal cos w strukturze logicznej.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli reasumując - "stockowy" XP nie kocha AHCI prawda?

Jeżeli poprzez prostą zmianę w biosie kolega z problemem zweryfikuje przyczynę, to może się później bawić w odpalanie sterowników/integrowanie ich z instalką.

Przy okazji-mhdd wspominany w pierwszym poście jest świetny, ma tylko jeden mały haczyk-nie wykrywa dysków sata pracujących w trybie AHCI :)

Edytowane przez PrezesOi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc tak dysk zerowałem programem mhdd. Dysk podłączyłem pod komputer stacjonarny i odpaliłem mhdd i komputer widzi dysk wsadziłem go s powrotem do laptopa i laptop tak samo go już widz... Teraz gdy chce zainstalować system win 7 chce utworzyć partycje to się zawiesza i nie mogę nic zrobić... Czy jak ma to coś wspólnego z AHCI ?? ( ma to być włączone czy wyłączone (chodzi mi o win 7 bo na nim mi zależy) Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za każdym razem mam tak samo przy załączony lub wyłączonym AHCI instalacja dochodzi do momentu aby wybrać partycje wpisuję sobie 30gb i daje utwórz partycje i oby dwa system się zawieszają ... po czym na xp wyskakuję <instalator nie może uzyskać dostępu do tego dysku>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi