Derrid Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam serdecznie Mam laptopa Samsung R519 a dokładniej to ten (http://www.samsung.com/pl/support/model/NP-R519-JA02PL) Mam taki problem z laptopem mianowicie zerowałem dysk twardy. Wszystko przebiegło bez problemów, Problem pojawił się dopiero gdy chciałem zainstalować system operacyjny. Mianowicie Windows nie widzi tego dysku twardego.A jak patrzałem w biosie to jest tam.Gdy chciałem włączyć program mhdd to program tak samo już nie widzi dysku. Proszę o jakieś porady co zrobić. Dziękuje i pozdrawiam ;) Podczas próby instalacji win xp wyskakuj komunikat <instalator nie może uzyskać dostępu do tego dysku> A windows 7 cały czas się ładuję ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrezesOi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Skoro 7 "się ładuję" a XP nie bardzo, więc najprawopodobniej bruździ AHCI. Sprawdź co masz w biosie http://imageshack.us...833/fotoon.jpg/ XP nie kocha AHCI. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez PrezesOi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Pytanie czym zerowales dysk. XP kocha AHCI jesli sie go nakarmi sterownikami do plyty glownej podczas startu instalki, albo zitnegruje sterowniki w bootowalny obraz plyty instalacyjnej. Ja mysle, ze problem lezy gdzie indziej, np nagrzebal cos w strukturze logicznej. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrezesOi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Czyli reasumując - "stockowy" XP nie kocha AHCI prawda? Jeżeli poprzez prostą zmianę w biosie kolega z problemem zweryfikuje przyczynę, to może się później bawić w odpalanie sterowników/integrowanie ich z instalką. Przy okazji-mhdd wspominany w pierwszym poście jest świetny, ma tylko jeden mały haczyk-nie wykrywa dysków sata pracujących w trybie AHCI :) Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez PrezesOi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrid Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 a więc tak dysk zerowałem programem mhdd. Dysk podłączyłem pod komputer stacjonarny i odpaliłem mhdd i komputer widzi dysk wsadziłem go s powrotem do laptopa i laptop tak samo go już widz... Teraz gdy chce zainstalować system win 7 chce utworzyć partycje to się zawiesza i nie mogę nic zrobić... Czy jak ma to coś wspólnego z AHCI ?? ( ma to być włączone czy wyłączone (chodzi mi o win 7 bo na nim mi zależy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrid Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Za każdym razem mam tak samo przy załączony lub wyłączonym AHCI instalacja dochodzi do momentu aby wybrać partycje wpisuję sobie 30gb i daje utwórz partycje i oby dwa system się zawieszają ... po czym na xp wyskakuję <instalator nie może uzyskać dostępu do tego dysku> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 W MHDD nie było żadnych warnów ? Pokaż smart dysku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrid Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Rellocation sector count, Rellocate event count i Current pending sectors wskazują, że dysk ma błędy na powierzchni. Dysk do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...