Skocz do zawartości
Ultymek

Modernizacja 4letniego PC ~1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że od ostatniej modyfikacji mojego sprzętu minęło ponad 4 lata czuję że czas na drobne zmiany. Jako że z wiekiem zmieniły mi się priorytety chciał bym uzyskać od was pomoc.

Zanim jednak przejdę do rzeczy co i jak, przedstawię teraźniejsza konfiguracje:

• Cpu - AMD Phenom II x3 710 AM2+
  • Mainboard - Biostar TA790GX 128MB http://www.biostar.c...php?S_ID=377#ov
  • GPU - Gainward Radeon 4850 512MB 256bits Zalman Edition
  • Ram - OCZ DDR2 Reaper Edition 800Mhz CL4.0 DUAL 2x2GB
  • Zasilacz - Pentagram SilentForce PSF460-P12S 460W
  • Obudowa - Cooler Master Elite 331
  • Dysk - WD Caviar WD3200AAKS Sata II, 16MB Cache
Komputer wykorzystuje głównie do pracy, czyli większość czasu leci na nim pulpit, winamp, notepad++ i w tle Apache do testów, sporadycznie jakiś edytor grafiki. W wolnym czasie od dziewczyny, znajomych i pracy gram w gry MMO i tylko na takich grach się skupiam jeśli chodzi o PC (do gierek single player mam konsole).

Obecnie gram w GuildWars 2 (które nawet znośnie chodzi) ale zapatruje się na FF XIV 2.0 i chciał bym tą grę odpalić bez ścinek przy rozdzielczości FullHD(nie koniecznie na wysokich detalach).

Ale do rzeczy, jako że na tą płytę nie wciśnie się nic lepszego niż Phenoma x4 nie wiem czy warto się za to w ogolę brać. Czy sama zmiana grafiki + ewentualnie dysku na coś szybszego dużo zmieni w płynności rozgrywki? Druga sprawa która jest w sumie priorytetowa to po prostu cisza(choć przez to pojecie nie mam na myśli zupełnej ciszy, co znaczne ograniczenie hałasu). Chciał bym w końcu uwolnić się od tego szumu, tak więc w kwocie modernizacji musi znaleźć się nowe chłodzenie a karta graficzna nie może być powtórką tej pomyłki Gainward'a

Cena w jakiej chciał bym się zmieścić to ~1000zł jako że to ma być tylko upgrade a nie kapitalny remont Dołączona grafika Jeżeli nie uda się nic sensownego w tym temacie zdziałać w tedy będę myślał po prostu o nowym sprzęcie.

PS. Używane części też wchodzą w grę.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moznaby phenoma 965+ chłodzenie do niego + radek 7850

ale chyba sensowniej to pogonić to co masz i kupić i5 3350P+ płyta + radek [lub gtx 660] + 8GB pamieci i dysk ssd ale to już dużo większy wydatek i moze jakieś chłodzenie na procka

O tym Phenomie właśnie myślałem, ale niby według strony moja płyta go nie obsługuje ... No nic, w takim razie będę musiał pomyśleć nad czymś nowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi