Skocz do zawartości
Colette

Windows 7 - brak łagodnych przejść tonalnych między odcieniami kolorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dołączona grafika

Mam laptopa z Windowsem 7 HE SP1 ze wszystkimi aktualizacjami poza IE 10 i KB2670838

Wczoraj zauważyłam, że jakość wyświetlania kolorów jakby się pogorszyła. Zamiast gładkich przejść pomiędzy odcieniami są wyraźnie zaznaczone granice. Kiedyś też były ale nie rzucały się tak w oczy, jak to ma miejsce obecnie. Jest to denerwujące szczególnie na filmach i zdjęciach. Gry także wyglądają gorzej.
Ostatnio wgrałam programy:
- real alternative
- odtwarzacz ipla
- kodek DivX (razem z programem TVCenter do tunera TV PCTV)
- program TSR Workshop do tworzenia/edytowania dodatków do Sims 3, wraz z nim SlimDX SDK

Pousuwałam już te aplikacje, przeczyściłam rejestr lecz nie wpłynęło to na poprawę jakości wyświetlania przejść tonalnych kolorów.
Wygląda to mniej więcej tak

http://images.tinypi...k3egcx3w8q0.jpg

Karta graficzna AMD Radeon HD 7970M
Nie pomogła zmiana sterowników do karty z 13.1 na betę 13.2
Kalibrowanie kolorów także nic nie dało. Grzebałam też bez efektu w ustawieniach CCC.
Efekt utrzymuje się po podłączeniu laptopa do telewizora LCD FHD.
Sprawdziłam ustawienia koloru w Windows i jest prawidłowo ustawione - true color (32 bity)
Dziś zainstalowałam najnowszą wersję sterownika do karty (13.3) - bez zmian.
Co się mogło stać? Coś z kartą czy systemem?

EDIT: Jeszcze przypomniałam sobie, że przecież mogę sprawdzić jaki jest obraz na zintegrowanym układzie graficznym.
Okazuje się, że występuje podobny problem, choć w łagodniejszej formie.
Zatem może jednak to system jest winny? Nie chce mi się wgrywać wszystkiego od nowa, może istnieje inny sposób i da się coś przeinstalować/naprawić?

EDIT 2: 

Udało mi się zaobserwować kolejny szczegół.
Zauważyłam wczoraj, że na sterownikach 13.3 (beta) karta nie przechodzi pozytywnie testu najnowszym 3DMarkiem. Udaje się zakończyć test lecz jest informacja o błędzie dotyczącym teselacji. I faktycznie gra Fire Strike użyta w 3DMark wygląda tragicznie, obiekty unoszą się bez ładu i składu, brakuje podłoża, szczegółów postaci itp.
W opcjach teselacji zaznaczyłam "Użyj ustawień aplikacji".

Edytowane przez Colette

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare pomyslow - sprobuj pobawic sie antialiasingiem - wyprobuj rozne ustawienia. Mozesz sprobowac odinstalowac wszystkie sterowniki ati i zainstaluj oryginalne stery od microsoftu? moze aktualizacja (albo downgrade) sterownikow do chipsetu - w koncu cos moze tez kulec przy sterownikach pci express itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi