Skocz do zawartości
AlexTheWind

Monitor 27 cali, 120hz, 1440p

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam monitora spełniającego następujące warunki:

Rozmiar: 27 cali

Odświeżanie: 120Hz

Rozdzielczość: 2560x1440 lub ew. 1920x1080

Matryca: IPS

Cena, którą jestem gotowy zapłacić: będę się martwił jak się okaże, że jest jakiś, który spełnia moje wymagania i nie jest to Yamakasi Catleap. Z tego co wiem Yamakasi raczej nie kupię w Europie.

Mam też pytanie techniczne.

Czy można mieć dwa monitory, jeden 60Hz drugi 120Hz, jednocześnie działające? Bo do kart ATI Radeon można mieć i 6 monitorów podpiętych, ale pytanie czy jednocześnie można mieć dwa z innymi odświeżaniami.

I drugie pytanie. Jak to jest z tymi matrycami? Które teoretycznie są do grania? Wiem, że Yamakasi Catleap ma matrycę IPS i tym się kieruję szukając odpowiednika dla siebie. Dla odmiany Asus VG278H 27 cali ma matrycę TN i w recenzjach pojawia się stwierdzenie "krzywa kolorów składowych wygląda dobrze jak na matrycę TN". Wreszcie chwalony Samsung S27B970, w tym za przydatność w grach ma matrycę PLS.

Innymi słowy pogubiłem się, ale na razie jestem przy wersji, że powinienem szukać IPS.

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27", ma 3D to i odświeżanie ponad 120hz, matryca IPS, do tego tuner tv http://www.komputronik.pl/product/165376/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/27_LG_Flatron_DM2752D_PZ_LED_Cinema_3D_z_tunerem_TV.html

Podany z przykładowego sklepu, wieć na pewno cena moze być niższa (na pewno będzie bo to drogi sklep jest :P ), co do odświeżania to rozdzielczość osobono (z odświeżaniem chyba) ustawia sie dla każego wyświetlacza wiec chyba i w tym przpadku może tak być

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się trochę rozpędziłeś, ponieważ temu LG do 120Hz to trochę brakuje. Nie ma obecnie monitorów z matrycą IPS 120Hz, gdyby taka była, to pół świata by się na nią rzuciło. :)

Do autora - albo wolisz mieć szybką matrycę, albo dobrą jakość obrazu. Ja bym na Twoim miejscu stawiał na to drugie, jak martwisz się smużeniem w grach to niepotrzebnie, ponieważ musiałbyś się długo wpatrywać w monitor, by takowe dojrzeć gołym okiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się trochę rozpędziłeś, ponieważ temu LG do 120Hz to trochę brakuje. Nie ma obecnie monitorów z matrycą IPS 120Hz, gdyby taka była, to pół świata by się na nią rzuciło. Dołączona grafika

Do autora - albo wolisz mieć szybką matrycę, albo dobrą jakość obrazu. Ja bym na Twoim miejscu stawiał na to drugie, jak martwisz się smużeniem w grach to niepotrzebnie, ponieważ musiałbyś się długo wpatrywać w monitor, by takowe dojrzeć gołym okiem.

No właśnie jest: YAMAKASI Catleap Q270 "2B Extreme OC" 120Hz IPS 1440p

Jest to monitor, który przechodzi fabryczne podkręcanie: http://www.overclock.net/products/yamakasi-catleap-2b

Cały problem polega na tym, że można go kupić tylko na ebayu bezpośrednio z Korei. I tak, pół świata się na niego rzuciło.

http://www.ebay.com/itm/New-YAMAKASI-Catleap-Q270-2B-Extreme-OC-120Hz-IPS-1440p-Monitor-Perfect-Pixel-/140922305094?pt=Computer_Monitors&hash=item20cf9fba46#shId

Swego czasu był połowę tańszy, ale szybkko się zorientowano jakie ma możliwości.

Miałem nadzieję, że może ktoś jeszcze robi IPS z 120hz.

Nie interesuje mnie 3D i tuner.

Pytanie pojawia się więc, kto produkuje 120hz-owe monitory, 27 cali, może być nawet 1920x1080. Już nawet niekoniecznie musi być matryca IPS. Asus ma kilka modeli w ofercie, ale wszystkie mają te bzdurne bajery, jakieś 3D i innen szajz. U mnie nawet by to nie działało, bo w większości przypadków trzeba mieć kartę nVidii, ja mam Radeona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały problem z tym monitorem, że nie każda sztuka osiągnie te 120Hz, w dodatku panel jest kiepskiej jakości (mogą się pojawić martwe piksele i mieści się to w warunkach gwarancji). Do tego błyszcząca matryca, brak menu OSD i ogólnie mamy taki sobie produkt za sporą kwotę.

PS: tutaj dostaniesz go taniej, ale i tak się nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, rzeczywiście za swoją cenę, nawet na stronie 120hz.net, wiąże się z tym dużo ryzyka. ... chyba jednak obejdę się ze smakiem jeśli chodzi i monitor 120hz, przynajmniej na razie :(

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie. Wydaje mi się, że znalazłem monitor, który spełni moje wymagania. Nie ma żadnych bzdurnych dodatków i jest relatywnie tani:

iiyama G2773HS-GB1 (http://www.morele.net/monitor-led-iiyama-g2773hs-gb1-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-razer-electra-gratis-wyprzedaz-476521/)

I jestem fanboyem iiyamy, więc chyba będzie dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi