Skocz do zawartości
charles

Panasonic Lumix DMC-FZ150 - jaki ma rzeczywisty przebieg?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

jestem kompletnym amatorem, jeśli chodzi o fotografię, ale postanowiłem sobie kupić jakiś aparat na najbliższy wyjazd i na przyszłość oczywiście Dołączona grafika Padło na Panasonica Lumix DMC-FZ150. Aparat kupiony nowy, na raty, w sklepie fotograficznym. Wszystko pięknie, ale mam pewne podejrzenia, że dostałem produkt... używany. Kartę pamięci również kupiłem do niego nową (osobiście rozdzierałem ją z blistra) - pierwsze zrobione aparatem zdjęcie nosi oznaczenie "P1010878" - czy ten licznik nie powinien startować w nowym aparacie od zera? Dodam, że Opanda iExif i inny software, który mógłby podać mi odpowiedź na to pytanie, nie mówi nic na temat przebiegu aparatu... Prosiłbym o pomoc w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć, co kupiłem, bo poszedłem do tego sklepu (niesieciowy, jakiś tam fotograf we Wrześni, placówka ładna i w ogóle, od dawna istnieje u nas w mieście, a polecił mi go kumpel-fotograf, bo wszystko ma tam zawsze dobrze i na czas zrealizowane) i zapytałem o ten konkretnie model - powiedział, że bez problemu na zamówienie. Z dodatkami w postaci torby i karty 16GB za 1599zł, więc zamówiłem i musiałem czekać, aż go ściągnie. Po dwóch dniach już był u mnie, ale ta wysoka numeracja zdjęć mnie zaskoczyła. Wszystkie akcesoria w pudełku były ładnie fabrycznie spakowane, widać, że nie było to dzieło rąk ludzkich (ładowarka, bateria, instrukcje, okablowanie, itp.) tylko jakiejś fabrycznej zgrzewarki. Może to faktycznie gdzieś w innym sklepie robiło za egzemplarz wystawowy? Śladów użytkowania nie widać (no jest niby tylko lekkie jakby otarcie w jednym miejscu, ale jakimś kosmetykiem do plastiku można się go bez problemu pozbyć, bo struktura plastiku jest nienaruszona).

Edit: warto mi się bić? Ile wytrzymuje taka migawka? Pewnie z 50k wyzwoleń, a mi będzie ciężko dobić do tej liczby tak szybko. Co uważacie?

Edytowane przez charles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam świadomość, że przepłaciłem (wszak w RTV Euro AGD jest za 1400zł), ale do najbliższej placówki, w której go dostanę mam prawie 100km, a przez Internet nie chciałem go kupować - w razie czego wolę trochę dopłacić, ale kwestie gwarancyjne wolę załatwiać na miejscu, a nie bawić się w wysyłki. Obym jednak nie musiał ;)

Tak też zrobię. Może dorzucą rabat na drugą baterię, którą planuję kupić do niego. No nic, dzięki wszystkim za odpowiedzi i sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi