strusmig Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam! Potrzebuję złożyć komputer, który będzie prezentem komunijnym dla mojego brata ciotecznego. Budżet to 2000 zł z czego odliczam 500 zł na monitor, klawiaturę i myszkę, więc 1500 zł pozostaje na jednostkę centralną. Sprzęt będzie wykorzystywany do nauki, przeglądania internetu, oglądania filmów i nie oszukujmy się – również grania : ). Biorąc pod uwagę, że brat dotychczas korzysta ze sprzętu z procesorem Pentium III, 384 MB RAM i kartą graficzną GeForce2 GTS/Pro to nowy komputer będzie wspaniałym prezentem. Myślę, że zdecyduję się na platformę Intela, a dokładniej procesor Intel Pentium G2020, który moim zdaniem ma bardzo dobry stosunek wydajności do ceny. Czytałem wiele artykułów zawierających propozycje zestawów na kwiecień 2013, lecz trudno coś wybrać. Najciężej jest z płytą główną – jest ich bardzo dużo i każdy producent oferuje coś innego, bardziej zaawansowanego technologicznie i bardziej pstrokatego. Od płyty głównej wymagam by się nie grzała (mostek północny), z tego co widziałem jakieś nowe kondensatory teraz są, więc również byłoby miło, gdyby płyta je posiadała. Dodatkowo bardzo mile widziane USB 3.0. Karta graficzna – wiadomo, by mogła uciągnąć większość nowych tytułów np. Need for Speed: Most Wanted (wersja 2012), FIFA 2013, Botanicula, Crysis 3, F1 2012, Assassin's Creed, DiRT Showdown, Angry Birds Star Wars, Prince of Persia: Zapomniane Piaski. Kontynuując - 4 GB RAM raczej wystarczy, pojemność dysku również raczej nie gra większej roli – ważny by był wydajny i niezawodny. Zasilacz myślę, że ok. 500W i dobrze by to było coś markowego z wszelkimi zabezpieczeniami OVP, UVP, OCP, OLP/OPP, OTP, SCP, IOVP i co tam jeszcze wymyślono. Cenę systemu operacyjnego pomijam bo mam na zbyciu akurat Windows 7 Home Premium 64-bit w wersji BOX. Liczę na Waszą pomoc. Preferuję sklep Morele.net oraz Komputronik. Pozdrawiam! Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez strusmig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strusmig Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Procesor: Intel Pentium G2020 (216 zł) Płyta główna: Asus P8B75-M LX (210 zł) Pamięć RAM: Corsair XMS3 2x2GB, 1333MHz DDR3 (142 zł) Karta graficzna: ASUS Radeon HD 7770 DirectCU (459 zł) Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB (199 zł) Napęd: ASUS Drive DVD -/+RW, E-Green 24x (Black Panel) (65 zł) Obudowa: Cooler Master Elite K350 (122,15 zł) Zasilacz: XFX ATX Core 450W (190,01 zł) Łącznie 1603,16 zł. Myślę, że można by skubnąć cosik na pamięci RAM i zasilaczu (np. zmienić na Aerocool VP-450). Co Wy o tym zestawie sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 z tego co widziałem jakieś nowe kondensatory teraz są, więc również byłoby miło, gdyby płyta je posiadała.Dlatego w miejsce zaproponowanego wyżej Gigabyte z 100% kondensatorów polimerowych wybrałeś tego Asusa? Pamięć RAM: Corsair XMS3 2x2GB, 1333MHz DDR3 (142 zł) Myślę, że można by skubnąć cosik na pamięci RAM No naprawdę odkrycie patrząc chociażby na post #2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...