scratix Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Witam, kilka dni temu postanowiłem zmienić używany od kilku lat internet UPC 30MB/s na 120. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie fakt że teraz mam zablokowane porty, i jak mam je odblokować? W temacie konfiguracji sieci jestem praktycznie zielony, wiem że muszę wejść pod ten adres http://192.168.0.1 tylko co dalej? Router to Technicolor TC7200. Druga sprawa to to że teraz przestałem móc hostować sesje multi w grach, mimo że dalej mam publiczne IP, tylko że teraz zamiast jednego mam dwa IP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Na 100% masz publiczne ip? Ostatnio ktoś miał na necie z upc ip z puli prywatnej. Zaloguj się na router i zrób screen (*.jpg), daj na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 1. konfiguracja - pewnie trzeba przekopac sie przez manuala, ale w wiekszosci gier aktualnie uzywa sie UPnP http://www.technicolor.com/uploads/associated_materials/ds_technicolor_tc7200.pdf 2. Hm jakos mi sie nie wydaje, zeby UPC dawalo w nowych usluchach dwa adresy IP publiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Ze strony UPC: Adres IP w usłudze UPC Internet jest dynamiczny (zmienny), publiczny. Przydzielany jest przez serwer DHCP. Dzierżawa adresu IP trwa określony czas. Po jej wygaśnięciu adres może ulec zmianie. W zakładce podstawowe>internet mam jedno IP "Ta strona pozwala na konfigurację podstawowych funkcji bramy szerokopasmowej związanej z połączeniem ISP." A w podstawowe>sieć lokalna drugie IP "Ta strona pozwala na konfigurację sieci lokalnej i serwera DHCP" Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez scratix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Adres_prywatny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Czyli co teraz nie mam już publicznego IP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 No ale przecież UPC używa publicznych IP, jeszcze 2 tyg temu sam miałem publiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Musisz pójść do UPC i poprosić o adres publiczny. Ja tak zrobiłem jak migrowałem z Astera do UPC - powiedziałem, że chcę mieć to samo, co miałem, tylko szybciej oraz żeby mi nie wciskali ich routera, tylko zainstalowali modem z wyjściem gigabitowym. Wcześniej jak miałeś 30MBit to miałeś net z publicznym IP. Przy zmianie łącza już tego nie proponują, trzeba się samemu upomnieć. Szczególnie, że pewnie wymienili Ci także modem. U mnie to wyglądało tak: http://forum.purepc....y/#entry3798097 Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Tak to jest jak człowiek się o nic nie pyta to dają byle co... Tak wcześniej miałem sam malutki modem a teraz mam wielkie bydle grzejące się jak piec. Pewnie będą chcieli jakąś opłatę za zmianę IP i modemu... Z portami też wcześniej nie było żadnych problemów. BTW: Ci ich technicy to jakiś żart, w poniedziałek przyszedł jeden i nie umiał skonfigurować modułu CI+, wiec uznał że oprogramowanie w TV jest stare i kazał wymienić, mimo że na stronie UPC jak byk stało że oprogramowanie jest aktualne no ale ok. We wtorek przyjechał inny technik z TV uporał się w 5 min (poprzedni siedział godzinę) za to znowu były teraz jaja z netem, wciskał mi kit że moja karta sieciowa nie pójdzie na 1gbps, a wystarczyło wymienić kabelek łączący router z pc, który oczywiście miał do sprawdzenia ale chyba zapomniał podłączyć. Problem rozwiązany, wystarczyło wpisać końcówkę mojego IP w Host DMZ i hula :) Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez scratix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...