adnet Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Witam. Zatem jaki cooler plecilibyście do tego proca (na kupnie).? Coś z przedziału 70-90 zeta. Drugie pytanko odnośnie temperatury Barracudy IV 60gb. U mnie po ok. 30min - powiedzmy, że po tym czasie dysk ma już swoją normalną temperature pracy - dysk niemal parzy! Jest naprawdę baaaardzo gorący. Na oko ze 60 stopni?! To chyba zdecydowanie za durzo. Dysk ma 3 tygodnie, ale nie wykazuje żadnych objawów uszkodzenia, skanowałem powierzchnie nortonem i ok. Jeszcze jedno, jak włączyć odczyty S.M.A.R.T. dysku - tam napewno będzie jego dokładna temperatura pracy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Ja na swojej Barracudzie postawiłem entyl 8x8 i to wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Obsluge S.M.A.R.T. wlacza sie w BIOS-ie , podczas startu systemu powinna sie pojawic informacja czy SMART jest enabled czy disabled, a temp. mozesz odczytac programikiem speed fan "chyba" A temperatura sie za bardzo nie przejmuj , barracuda tak ma tylko zamontuj ja tak aby i od gory dysku i od dolu byl dostep powietrza , w srodkowej czesci klatki na dyski najlepiej ja wkrec i powinno byc lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 60C to mysle ze przesadziles. A co do odczytu SMART, Enable w BIOS'ie i w SpeedFan zakladka SMART, nawet jak nie dziala regulacja obrotow to odczyt SMART bedzie dzialal bo to niezalezne. Moje BIV maja jakies 41-45C w domku 27C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Wlaczylem kompa 30min temu a dysk jest niemal taki ze go dotknac nie mozna (troche przesadzam ale jest naprawde bardzo goracy ). A mam 40gb Barracuda 4. Nie wiem. Moze to baracudy sie tak szybko grzeja ? Czy moze jakis wiatraczek na to przyczepic ? Musze kiedys zobaczyc jaka bedzie temperatura po 2godz lub dluzej. Moze przyczepic jakis wiatraczek ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 60C to mysle ze przesadziles. A co do odczytu SMART, Enable w BIOS'ie i w SpeedFan zakladka SMART, nawet jak nie dziala regulacja obrotow to odczyt SMART bedzie dzialal bo to niezalezne. Jak przesadził to niewiele. Po kopiowaniu dużej ilości plików (DIVX itd.) moja U6 rozgrzewa się do 51*C. A Barracudy przecież się bardziej grzeją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Ja mam dwia takie dyski(podpis) i tez mi sie strasznie grzeja. Rafał [CR]Gr00bY Mazur gdzies na forum podal: jesli jest ponad 60 *C to powinienes sie poparzyc ... jest tak w praktyce na obu. U siebie umiescilem je na gabkach co z pewnoscia podnosi temperature ale mysle ze powinny wytrzymac. Jedna z nich mam juz od lutego i intensywnie wykorzystuje, nadal sprawuje sie calkowicie dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 hmmmm mam barracude IV 40 Gb i wcale się tak nie grzeje, nie wiem ile ale można ją spokojnie dotknąć i się nie poparzyć. Może to przez otwartą obudowę. Aha temperatura Xp 1700+ spada przy otwartej o 10 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Mysle ze to wszystko tlumaczy. Ja gdybym swoja przytrzymal na 5-10 sek to bym sie na trwale oparzyl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Watercooling HDD - mam i bardzo chwale - dysk jest ziiiiiimniutki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 adnet: To musisz miec jakos cieplo bardzo w domu u mnie jest 26C w domu i Barracudy maja 40-46C w obudowach zadnych dodatkowych wiatrakow, wszystko zamkniete i wyciszone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Przy zamknietej obudowie i tylko standardowych wentylach (Angel ModeCom) na mojej B IV jak na razie zaobserwowalem max temp. 42*C. Srednio wychodzi 35-38*C, chyba ze SpeedFan oszukuje. Ciekawe dlaczego nie chce sie przegrzewac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...