Skocz do zawartości
zbylubeatz

Jaki wybrać dysk SSD?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tutaj nowy, więc pewnie mnie odeślecie w kosmos, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Zajmuję się muzyką (tworzenie, mix/mastering) i przymierzam się do zakupu dwóch dysków SSD (do ok. 900 zł za jeden). Zależy mi na szybkiej pracy (zdarza się teraz, że DISK USAGE sięga 80%). Nie wiem który dysk wybrać i dlaczego dany dysk będzie lepszy od pozostałych Wesoły

1. OCZ Vertex4 256GB (VTX4-25SAT3-256G)
2. OCZ Vector 256GB (VTR1-25SAT3-256G)
3. Samsung SSD 840 Pro Series 256GB (MZ-7PD256BW)

Planuję kupić dwa dyski 256GB albo jeden 512GB. Nie wiem, która opcja będzie lepsza Wesoły może macie jakieś lepsze propozycje dysków niż te, które podałem wyżej?

Pozdrawiam!

P.S. na innym forum polecono mi Plextor PX-512M5P

mój zestaw:
płyta główna - ASRock P67 PRO3
ram - Kingston HyperX 1600
zasilacz - OCZ Modxstream 500W
procesor - Intel Core i5 3570 (zamierzam kupić)
obudowa - Zalman Z11 Plus

Edytowane przez zbylubeatz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem tutaj nowy, więc pewnie mnie odeślecie w kosmos, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Zajmuję się muzyką (tworzenie, mix/mastering) i przymierzam się do zakupu dwóch dysków SSD (do ok. 900 zł za jeden). Zależy mi na szybkiej pracy (zdarza się teraz, że DISK USAGE sięga 80%). Nie wiem który dysk wybrać i dlaczego dany dysk będzie lepszy od pozostałych Wesoły

1. OCZ Vertex4 256GB (VTX4-25SAT3-256G)

2. OCZ Vector 256GB (VTR1-25SAT3-256G)

3. Samsung SSD 840 Pro Series 256GB (MZ-7PD256BW)

Planuję kupić dwa dyski 256GB albo jeden 512GB. Nie wiem, która opcja będzie lepsza Wesoły może macie jakieś lepsze propozycje dysków niż te, które podałem wyżej?

P.S. na innym forum polecono mi Plextor PX-512M5P

Rzeczywiście te cztery dyski to czołówka wydajności SSD z naciskiem na Samsunga i Vectora.

Opisz rodzaj danych i w jaki sposób one wędrują. Czy są odczytywane mniejszymi porcjami czy też w sposób ciągły strumieniowo. Jakie sa typowe wielkości plików jakimi operujesz?

To może być ważne przy wyborze zarówno dysku jak i tego czy lepsze będzie 2x256GB czy wystarczy jeden 512.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły są to pliki .wav ważące ok 40-50 mb. W jednym projekcie mam około 30-40 takich plików, czasami zdarza się więcej. Takich projektów mam kilkadziesiąt. Przy dużych projektach po odpaleniu sesji zdarza się, że dysk potrzebuje 1-2 sek na odtworzenie całości. W programie, w którym tworzę muzykę pracuję na mniejszych plikach, ale zależy mi na tym, żeby komputer szybciej pracował, wczytywał sample, dlatego też kończę składać zestaw i zależy mi na dyskach SSD.

obecnie wszystko trzymam na jednej partycji - sample do tworzenia podkładów + projekty utworów do miksu/masteringu

system jest na oddzielnej partycji

Edytowane przez zbylubeatz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie rzeczywiście SSD powinien poprawić Ci komfort pracy, czas ładowania czy zapisu dużego projektu. Plus ogromna poprawa z działania samego systemu i komputera jako całości.

W takich zastosowaniach każdy z nich dobrze się spisze. Wszystkie mają również 5 lat gwarancji. 

Dwa osobne dyski właściwie nie wiele tu wniosą poza tym że dwa można użyć jako swoisty backup danych. Na jednym system+wszystkie aplikacje a na drugim dane na których pracujesz. W razie czego możesz kluczową zawartość przekopiować na pierwszy.

Samo umieszczanie w różnych partycjach ma wyłącznie charakter organizacyjny bez wpływu na wydajność - patrząc od strony SSD. Jedynie w tym wypadku warto utworzyć osobną na system i aplikacje którą można w razie awarii formatować do woli bez utraty danych na pozostałej części dysku.

Najbardziej polecę Ci Samsunga 840pro, potem Vertex 4 i Plextor M5Pro. Vector w zestawieniu ma wyższą cenę która nie przekłada się na różnice w jakości czy wydajności.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi