Kristof Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Witam! Chcialem sobie zrobic format dysku. Jednak gdy robie uruchom ponownie w trybie MS DOS win sie zamyka ale zamiast DOS'a pokazuje mi sie czarny ekran i nie pozostaje mi nic innego jak zrobic ctrl+alt+del. Drugi problem jest w tym ze nie moge uruchomic wina z dyskietki startowej poniewaz podczas uruchamiania komputer odrazu przelacza sie na dysk C zamiast sprawdzic czy czegos nie ma w stacji dyskietek. W starym kompie jak wlozylem dyskietke i zrestartowalem kompa to jeszcze przed uruchomieniem wina uruchamialo mi sie to co bylo na dyskietce. Co to moze byc?? podejzewam ze cos w biosie ale nie wiem gdzie tego szukac? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Musisz ustawić w biosie kolejność bootowania. Dyskietka musi być przeszukiwana jako pierwsza. W tej chwili masz pewnie na pierwszej pozycji CD-ROM albo od razu dysk twardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nastuk Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 spróbuj uruchomić instalatora windy98 z cd romu moze flop ma problem z ta dyskietka ja tak miałem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Wieszanie się podczas przechodzenie w DOS z Windy może mieć związak z sterami do karty dzwiękowaj. Poszykaj w %windir% pliku dosstart.bat albo coś kolo tego może tam masz polecenie uruchomienia dzwięku w DOS jeśli nie masz takiego pliku to może autoexec.dos tam też może być odniesienie do sterowników dzwiękowych. W jednym i drugim wypadku wywal albo rem. A co do 2 to bios i zmieni kolejnośc bootowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 A nie mozna po prostu podczas uruchamiania nacisnąć F8 lub CTRL i wywołać menu startowe i wybrać Tryb MsDOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristof Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Dzieki juz sobie poradzilem zmienilem bootowanie mialem jako pierwszy odrazu ustawiony HDD. A co do dosa to uruchomilem go z dyskietki startowej windy 98 i z tamtad zrobilem format :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puffy Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 No widzisz i po bólu co ty byś bez tweaka zrobił :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 ... Jednak gdy robie uruchom ponownie w trybie MS DOS win sie zamyka ale zamiast DOS'a pokazuje mi sie czarny ekran i nie pozostaje mi nic innego jak zrobic ctrl+alt+del... jest sposob na obejscie tego problemu - dosyc upierdliwy ale jest 1. "zmieniasz" karte graficzna (w zaawansowanych ustawieniach wlasciwosci ekranu) na zwykla VGA (pokaz wszystkie urzadzenia sprzetowe -> standardowy sterownik ekranu) - chodzi o podmianke sterow karty a nie o fizyczna zmiane :P 2. wingroza bedzie sie darla ze trzeba zrobic restart wiec go robisz i od razu (w czasie postowania ktorego raczej nie bedziesz widzial) naciskasz reset 3. komp uruchomi sie z domyslnym sterownikiem ekranu (VGA) i teraz mozesz sobie dac w zakladce zamknij uruchom ponownie w trybie DOS i juz nie bedzie czarnych ekranow :D jak bedziesz chcial odworcic proces to zmieniasz stery z VGA na Detonatory (w zaawansowanych ustawieniach ekranu) i robisz restart i od razu potem wciskasz reset i komp powinien uruchomic sie juz z Detkami a po co to opisuje - zaraz ktos zapyta - skoro mozna uruchomic DOS z dyskietki - to niech taki pytek sprobuje odpalic w DOSie dyskietkowym scanreg /fix to bedzie dobry :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Jezeli wchodzisz do dosu przez Zamknij System -> Uruchom ponownie w trybie MS-DOS i masz w tym momencie czarny ekran, to zrestartuj komputer i wcisnij F8 w momencie uruchamiania systemu. Pojawi sie Menu startowe Windows i wybierzesz w nim "Tylko Wiersz Polecen" - powinno byc OK... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...