Skocz do zawartości
Varus

Problem z przegrzewaniem AMD HD6990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam poważny problem z chłodzeniem dwóch kart HD6990 od ASUSa w swoich sprzęcie. Od jakiegoś czasu z nieznanych przyczyn, na kartach przestały poprawnie reagować wentylatory na zmiany temperatury. Karta grzeje się do 90-100 stopni, a wentylatory ustawione w automatyczny tryb działania rozpędzają się z 2x% do 3x% i w grach lub benchmarkach następuje po bardzo krótkiej chwili zwis lub restart całego sprzętu. Przy ręcznym ustawieniu działania wentylatorów na 100% zwisy nie występują.

Ręczne przestawianie trybu pracy procesorów i wentylatorów za każdym razem jak chcę zagrać jest bardzo uciążliwe, tak samo jak ciągła praca wentylatorów przy 100% wydajności.

Kiedyś bez problemu karta "przyspieszała" chłodziła się i nie było z tym problemów.

Sprzęt:

Asus Formula V

2x Asus HD 6990 (CFX)

16GB Corsair Dominator 2133Mhz

CPU AMD 8350

- Sterowniki kilkakrotnie przeinstalowywane, deinstalowane, itp - różne wersje

- Aktualnie wgrane najnowsze w wersji beta AMD

- Na pojedyńczej konfiguracji obie karty także nie działają poprawnie

- Karty i radiatory są czyste/drożne

Macie jakieś pomysły ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale po co Ci ustawiać 100%. Ustaw 40-50% co powinno być jednocześnie znośne dla uszu i dla temp karty.

Czy te prędkości wentylatorów w ogóle się zmieniają?

Tak zmieniają się, ale nieznacznie. Np z 28% do 37% przy pełnym obciążeniu. Kiedyś zwiększały się do 70-90% w zależności od temperatury.

40-50% to stanowczo za mało jak na tą kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako jeden z nielicznych posiadasz sprzęt zasilany dobrymi myślami. Ale abstrahując od tego EVGA Precision X/MSI Afterburner posiadają wdzięczne opcje nadpisywania ustawień pracy wentylatora wg. własnego widzi mi się. Nie wiem jak przy SLI/CF ale raczej nie powinno być problemu.

Co nie zmienia faktu że 90°C to IMHO norma i problem wysokiej temperatury + zwiechy leży gdzieś indziej.

Zawsze możesz zrobić jeszcze 3 rzeczy:

1) Dać boczny nawiew 

2) Zmodyfikować BIOSy kart

3) Sprzedać w pisdu i kupić 2x 7970 niereferenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi