Althorion Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Mam problem z płytą główną Gigabyte GA-990XA-UD3. Nie mogę uzyskać połączenia z siecią zarówno pod wbudowaną kartą sieciową, jak i na innych, wpinanych przez PCI (próbowałem kilka różnych Realteków i Intela PRO/100S, karty są sprawne i działają na innych komputerach bez problemu). Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, próbowałem drugiego złącza PCI, wreszcie wpiąłem pod samo złącze PCI kartę dźwiękową i działa ona bez zarzutu. Sprawdzane były kable i inne wejścia na routerze-switchu. Korzystałem z różnych dystrybucji z różnymi kernelami, od 3.2 do 3.8 z dzisiejszego Ubuntu 13.04. System wykrywa karty i ładuje odpowiednie moduły oraz orientuje się, że ma wpięty kabel, ale na tym koniec, nie jest w stanie uzyskać połączenia z routerem. W tym samym czasie inne komputery wpięte do tego samego routera nie napotykają problemów z połączeniem, zarówno przewodowo, jak i przez WiFi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 nie jest w stanie uzyskać połączenia z routerem. Konfigurację ip możesz przypisać ręcznie? Pakiety wysłane/odebrane są? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Ręczne wpisanie danych nic nie daje, żadnych pakietów przychodzących, router nie widzi komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Ta sama karta na pci włożona do innego kompa łączy się bez problemu z tym routerem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Althorion Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Tak, działała. Natomiast udało mi się namierzyć winowajcę. Gigabyte zepsuło obsługę IOMMU, co powoduje sporo radości (niedziałające porty USB, problemy ze stabilnością, niedziałające sieciówki, pewnie jeszcze inne cuda). Pewnie za jakiś czas to naprawią, na razie połączenie najnowsze UEFI + zmiana ustawień dot. IOMMU zdaje się działać. Awaryjnie, gdyby to nie pomagało, to mało pamięci lub 32-bitowy system i też zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...