Skocz do zawartości
KungFuPanda

Co zakupic do... [lga2011]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Moj procek oraz plyta glowna padla i nic juz sie nie da z tym zrobic.

Postanowilem wymienic sprzet konkretnie i zakupilem juz:

Intel i7 3960x extreme edition CPU

240GB SSD dysk

Ze starego zestawu uzyje:

RAM: Corsair 4GB (2x2GB) DDR3 1600MHz - na jakis czas tylko - potem zmienie

HDD: Western Digital WD5000AAKS 500GB SATAII 7200RPM 16MB Cache - jako dodatkowy dysk na rozne [ciach!]ly. System i programy beda na SSD.

GPU: Asus GT 640 2GB DDR3 VGA DVI-D HDMI PCI-E

PSU: CIT 750w Gold 12CM Silent Atx

Obudowe, DVD no i to by byo chyba na tyle

Pytanie teraz jest takie:

Jaka plyte kupic? Socket 2011 zeby dobrze dziala z prockiem a nie kosztowala mnie za drogo. Mysle wydac cos w granicach 750-1000 zlotych na plyte.

Prosilbym rowniez o porade odnosnie chlodzenia do procesora. Nie uzywalem nigdy chlodzenia woda i wolabym zwykly ale wydajny wiatrak na procka do moze 300 zlotych.

Dzieki z gory za pomoc.

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche do pracy (glownie word i excel) ale podejrzewam ze pogram tez co nieco na nim, glownie w total wars i battlefield 3. nic specjalnego w sumie nie oczekuje choc wiem ze procek jest pierwszej klasy. po prostu nie chce wsadzic procka takiego do sredniej plyty bo nie ma to sensu.

Edytowane przez KungFuPanda
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór platformy kompletnie nie przemyślany ( patrząc po twoich wypowiedziach ). LGA2011 to bardzo droga platforma , ceny płyt zaczynają się od 700 zł a za cenę twojego I7 kupił byś normalny procek , chłodzenie do niego , dobrą płytę i wydajną kartę graficzną .Możliwe że by ci coś jeszcze zostało .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z procesorem i SSD wyszlo mi na reke bo znajomy mi odsprzedal swoj za niewielkie pieniadze. chce po prostu zlozyc dobry sprzet na najblizsze pare lat. bede wymienial podsespoly co jakis czas w ciagu najbliszych 6 miesiecy. jak juz plyta bedzie i chlodzenie to nastepnie RAM - 2x8GB minimum i karta graficzna. jesli karte zakupie dobra wtedy PSU tez wymienie na 1000W. jak dla mnie dobry byl moj zestaw z opisu al coz, zepsul sie calkiem.

dzieki michal. druga opcja - asus - czy to dobry kierunek?

A jakie chlodzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da rady tesel. procek jest i zostanie. dlatego pytam o pordade bo to nie jest do konca moj wybor. komp mi padl i musze zmienic czesci. mam 3960x i chce na tym zbudowac platforme. limit z pieniedzmi jest, ale ze wzgledu na wasz zaawansowany poziom wiedzy na temat komputerow pytam o porade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta jest dobra, popytalem kilku znajomych rowniez i za przyzwoita cene to byl najlepszy wybor - do marki raczej nie jestem przywiazany. krecic na razie nie bede bo dalej musze wymienic kilka innych rzeczy zanim zaczne przy tym majsterkowac. Ram, Karta graficzna do wymiany w nastepnej kolejnosci. jak wszystko bedzie zrobione jak nalezy wtedy wymienie chodzenie rowniez i moze wtedy podkrece.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...