Skocz do zawartości
Highlander

Grafa - odpadlo takie male conieco :(

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktos jakiegos trupka - karte graficzna, z ktorej moglby wylutowac takie male cos:

Dołączona grafika

Dlugosc 0.8mm

Szerokosc 0.4mm

Suwmiarka mierzylem. Nie wiem czy to kondensator czy rezystorek, no ale brakuje mi 2 sztuk - czyt. nieudane zerwanie radiatora :(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest 0.8mm x 0.4mm zobacz sobie ile to jest na linijce! nie ma szans :lol:

Spokojnie ze sie da, moj kolega nawet juz przygotowal lut w te miejsca - nie wiem jak to zrobil i jakim sprzetem ale wyglada dobrze - ocencie sami:

Dołączona grafika

Aha - karta to Gainward Ti4200 - ta z serii Pink Screen Of Death :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napewno jest 0.8cm na 0.4 cm a nie mm wedlug mnie pomylka to byla ;) - popatrzcie na te dziadostwa obok - i ile to jest wieksze od reszty ;) - to tamtych malych zakladajac ze to by mialo niecaly milimetr na pol by nieuchwycil cyfrowka ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napewno jest 0.8cm na 0.4 cm a nie mm wedlug mnie pomylka to byla ;) - popatrzcie na te dziadostwa obok - i ile to jest wieksze od reszty ;) - to tamtych malych zakladajac ze to by mialo niecaly milimetr na pol by nieuchwycil cyfrowka ;d

To na pewno w mm jest! I to nie cyfrowka tylko skaner :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktos wie w ogole do czego ta czesc sluzy? Grafa nie dziala bez tego?

Czarny ekran :(

Ok znalazlem cosik takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14250673

Teraz pytanie czy karty GF4MX sa technologicznie podobne do pelnego GF4? Moze ktos taka katre ma i moglby sprawdzic czy te male gizma sa gdzies na karcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to jest to co pokazales to sa to kondensatory, a odpowiedzialne moga byc za wiele rzeczy. Zlutowac sie da z palcem w ... no ten tego. W pracy musze codziennie takie gow... lutowac. niestety nie wiadomo jakiej wartosci sa te kondensatory bo producenci nie robia nadrukow na tym. Prawdopodobnie masz juz karte z glowy.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie masz juz karte z glowy.

To to wiem :) Ale chce doprowadzic karte do jako-takiego stanu wizualnego zanim ja posle do panow z Gainwarda (z ktorymi sie juz dogadalem) za nasza zachodnia granice :)
kumpel zakladajac blok za pomoca zapinki made by moj ojciec uchlastal tez taki maly kondensator na mobo - hehe wiecie jak trafil spowrotem na miejsce??? na krem nivea czy sylikon bialy ( juz nie pamietam) - hehe taka mobo poszla na serwis tam gosc sie polampil nie stwierdzil uszkodzen fizycznych - i po 2 tyg przyslali kumplowi nowiutka mobo :))) heheheh 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba poszukać kogoś z taką grafą i miernikiem sprawdzić wartość tych kondensatorów lub odczytać z napisu na nich.

da się przylutować, nie takie rzeczy ludzie naprawiają. :)

Wartosci moge sprawdzic sam, bo kondensatorki takie powtarzaja sie obok kazdej kostki pamieci, tylko skad ja wezme takie same :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba poszukać kogoś z taką grafą i miernikiem sprawdzić wartość tych kondensatorów lub odczytać z napisu na nich.

Wartosci moge sprawdzic sam, bo kondensatorki takie powtarzaja sie obok kazdej kostki pamieci, tylko skad ja wezme takie same :cry:

problem w tym ze mimo iz wygladaja na takie same to moga nie byc takie same, ale skoro kartu juz nie dziala to mozna dla testu wlutowac jakies podobne z wygladu i zobaczyc, udaj sie do jakoiegos serwisu rtv i "pozebraj" troche :-), jak koles bedzie spoko to powinien ci dac takie kondesatory, bo kosztuje to ulamek grosza (jesli to sa kondeensatory, a nie rezystory) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Giełda elektroniczna, to są elementy SMD (kondensatory), poszukaj w goglach to może w necie znajdziesz, pomieżyć będzie ciężko, ale podejrzewam że jak kupisz ( kilkanaście gr za szt.) kilka różnych wartości to powinieneś coś dobrać tak żeby działało.

A co do lutowania, to nawet lutownicą pistoletową z bardzo cienkim grotem można to bez problemu polutować.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...