Skocz do zawartości
Tubal Kain

HD 6870-spalone GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.Ostatnio nabylem używkę od VTX HD6870 wszystko bylo w porzadku z nia, miala tylko ułamaną jedną łopatkę na wirniku wentylatora. Przykleiłem Superklejem:) i po problemie. W idlu temperatura wynosiła tylko 36'C. ale irytował mnie hałas wentylatora( możliwe ze po przyklejeniu tej odłamanej łopatki jakoś wpłynęło to negaywnie na generowane dzwięki- choś przyznam że kont nachylenia i wysokośc łopatki nie odbiegała wizualnei od tych nieułamanych) więc postanowiłem założyc chłodzenie accelero s1. pasowało idealnie, więc pasta skręcanie i do kompa na test. 4 beep. zastanawiam sie co u licha zrobilem zle. Rozkreciłem chłodzenie i okazało sie ze za duzo pasty wsmarowalem na czipa i połaczylo to kilka przyleglych tranzystorkow. oczysciłem rewir dookola czipu głownego grafiki i nie chciało mi sie juz zakładac i skrecac na nowo chlodzenia accelero i postanowilem na kilka sekund wlaczyc kompa z ta nieuzbrojona w chlodzenie grafa do kompa- myslac ze az tak szybko przeciez sie ne nagrzeje skoro w idlu miala 36'c/ i to byl grubu bład. Powek komp wstaje nei ma 4 beep :) ale po 2 sekundach slyszę coraz to glosniejszy pisk i nagle dymek leci z GPU. Nie zdazylem nawet powera wdusic komp automatycznie wylaczyl sie:( Po szybkich ogłedzinach stanu wizualnego pcb i tranzystorkow nie zauwazylem sladów nadpalenia. Jedynie wlasnei w regionie GPU odprysk laminatu plytki drukowanek tuz przy samym czipie wielkosci 1mm/1mm. Za to po wyjeciu  grafiki z komputera bardzo nagrzana była sekcja zasilania.

Pytanie: Czy z taka grafika jest jeszcze do odratowania?

Ponoć sa elektronicy ktorzy np wymieniaja te tranzystory z sekcji zasilania.

Jezeli grafe moge wyrzucić do kosza napiszcie proszę co dokładnei zaszło po koleji. siadla sekcja zasilania czy przepalilo sie gpu? moze jedno i drugie albo cos jeszcze innego. Dzieki pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...