Tubal Kain Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Hej.Ostatnio nabylem używkę od VTX HD6870 wszystko bylo w porzadku z nia, miala tylko ułamaną jedną łopatkę na wirniku wentylatora. Przykleiłem Superklejem:) i po problemie. W idlu temperatura wynosiła tylko 36'C. ale irytował mnie hałas wentylatora( możliwe ze po przyklejeniu tej odłamanej łopatki jakoś wpłynęło to negaywnie na generowane dzwięki- choś przyznam że kont nachylenia i wysokośc łopatki nie odbiegała wizualnei od tych nieułamanych) więc postanowiłem założyc chłodzenie accelero s1. pasowało idealnie, więc pasta skręcanie i do kompa na test. 4 beep. zastanawiam sie co u licha zrobilem zle. Rozkreciłem chłodzenie i okazało sie ze za duzo pasty wsmarowalem na czipa i połaczylo to kilka przyleglych tranzystorkow. oczysciłem rewir dookola czipu głownego grafiki i nie chciało mi sie juz zakładac i skrecac na nowo chlodzenia accelero i postanowilem na kilka sekund wlaczyc kompa z ta nieuzbrojona w chlodzenie grafa do kompa- myslac ze az tak szybko przeciez sie ne nagrzeje skoro w idlu miala 36'c/ i to byl grubu bład. Powek komp wstaje nei ma 4 beep :) ale po 2 sekundach slyszę coraz to glosniejszy pisk i nagle dymek leci z GPU. Nie zdazylem nawet powera wdusic komp automatycznie wylaczyl sie:( Po szybkich ogłedzinach stanu wizualnego pcb i tranzystorkow nie zauwazylem sladów nadpalenia. Jedynie wlasnei w regionie GPU odprysk laminatu plytki drukowanek tuz przy samym czipie wielkosci 1mm/1mm. Za to po wyjeciu grafiki z komputera bardzo nagrzana była sekcja zasilania. Pytanie: Czy z taka grafika jest jeszcze do odratowania? Ponoć sa elektronicy ktorzy np wymieniaja te tranzystory z sekcji zasilania. Jezeli grafe moge wyrzucić do kosza napiszcie proszę co dokładnei zaszło po koleji. siadla sekcja zasilania czy przepalilo sie gpu? moze jedno i drugie albo cos jeszcze innego. Dzieki pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Jezeli grafe moge wyrzucić do kosza napiszcie proszę co dokładnei zaszło po koleji Skończyło się na 1 punkcie. Ostatnio nabylem używkę od VTX HD6870 wszystko bylo w porzadku z nia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...