Sosniasty Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich, otóż noszę się z zamiarem wymiany swojego Phenoma na Vishere. Prawdopodobnie będę to robił pod koniec czerwca ale teraz chciałbym poznać kilka opinii i przeanalizować temat . Skąd moje pytanie Jestem posiadaczem płyty głównej Asrock 890FX Deluxe5. Była zakupiona jakieś 1,5 roku temu i wybrana pod kątem właśnie FXów (gniazdo AM3+ i 8+2 fazowa sekcja zasilania). Producent deklaruje, że płyta obsłuży 8320/8350. Niestety w sieci nie znalazłem żadnych informacji o połączeniu tej płyty z tym procesorem. Dodatkowo zaniepokoiły mnie posty użytkowników zagranicznych portali. Niektórzy wykręcą 8320 do 4,7, a niektórym już przy 4,4 wywala błędy... Chcę, żeby to cpu spokojnie pracowało na 4,5GHz - więcej mi do szczęścia nie potrzebne . Po prostu zastanawiam się, czy 8320 pociągnie do 4,5, czy niestety będę zmuszony wyciągnąć 130pln więcej (chociaż nie wiem, czy to coś zmieni). Do czego używam komputera W większości do gier (PS4 na podzespołach AMD, nowy Wiedźmin etc...). Zmiana jest podyktowana również tym, że przy pracy potrzebuję uruchomić 2-3 systemy w jednym czasie - jajek zaczyna brakować . Trochę programowania w Javie, C, ale to chyba nie ma znaczenia . Dodatkowo Razem z procesorem zamierzam zwiększyć ilość pamięci RAM do 8GB. To wszystko! Proszę o opinie i porady . Edit: oczywiście resztę sprzętu znajdziecie w sygnaturce! Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez Sosniasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosniasty Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Dobra. Widzę, że nikt tutaj nie ma nic do powiedzenia w tym temacie. Do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Przecież tutaj wybór jest jednoznaczny i oczywisty kompletnie nie ma o czym pisać, tylko 8320+oc. Reszta twoich dywagacji jest nieistotna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosniasty Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Jak się okazało jest :). Ta płyta na tym chipsecie nie za dobrze sobie poradzi z tym FXem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 Więc są dwie opcje wymień ją lub nie kupuj tego procka tylko phenoma x6 z nim płyta da sobie radę świetnie, no i to pelne 6 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Dobra. Widzę, że nikt tutaj nie ma nic do powiedzenia w tym temacie. Do zamknięcia. http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_fx8320_vs_intel_core_i5_porownanie_procesorow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...