Preston81 Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2013 Witam posiadam dostęp do łącza 50 Mbit net leci poprzez kablówkę do modemu thomson twg870 z niego leci rj45 do modemu TL- Wr741ND i z tego tplinka odbieram wifi na lapku - i2 kompie stacjonarnym zasięg 2-3 kreski szybkość łącza różna (od 4 do 12-16Mb/s odległość 5m no i kilka ścian pingi 32max) test jaki robiłem to speed test wiec nic rzetelnego, teraz pytanie chcialbym móc korzystać ze swojego łącza jakies 30m od bloku w którym mieszkam - i zastanawiam się czy to możliwe ?? jakie urządzenia musiał bym kupić i jak to popodłączać tzn antena zewnętrzna niby zasięg 3-5 km da rade? mogę też zwiekszyc przepustowość łącza do 100mbit jak by to miało pomoc ale watpie skoro w 2 pokoju z 50 robi sie 4 lub 12 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 ktos coś poradzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 wi fi to bardzo niewdzięczny temat. Ogólnie ciach!iana technologia. Na porządnych antenach można wyraźnie poprawić efekt. Ale nie takich za kilkanaście złotych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 rozumiem wiec napisz jak mozesz jakichg anten mam uzyc by miec efekt na pewno strace na to mniej niz na 2 umowe na net... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 ktos cos wie wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Imo anteny można sobie w [gluteus maximus] wsadzić. Jak chcesz poprawy to zapodaj jakiś router dual band z dobrym zasięgiem, ale wtenczas lapek również musiałby mieć odpowiednią sieciówkę :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 no rozumiem dzieki za pomoc jeszcze jak bys mi mógł coś polecic bylo by super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Sam obecnie nie mam dual'a ale każdy będzie zdecydowanie lepszy od tego co masz. Ktoś w temacie o router'ach poleca TP-Link WDR4300, ale można też pewnie brać śmiało jakiego Neatgear'a, podobno N750 daję radę i trzyma dobre prędkości wraz z dystansem :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2013 dziekuje wiem przynajmniej czego szukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 rozumiem wiec napisz jak mozesz jakichg anten mam uzyc by miec efekt na pewno strace na to mniej niz na 2 umowe na net... Niektórzy twierdzą że nie ma bardzo dobrych routerów. Sa tylko słabe i te lepsze. Mocniejsze anteny pomagają w sile sygnału ale niosą za sobą zawężenie wiązki w pionie. Czyli na większą odległość będzie poprawa ale w najbliższej odległości od routera bądź na piętrze sygnał osłabnie. Generalnie najlepsze na zwiększanie zasięgu są Access Point /Repeater / Range Extender. Podłączasz go oczywiście do istniejącego routera kablem sieciowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Rafa od anteny zależy najwięcej ( musi mieć wolną przestrzeń a nie gdzieś w rogu wciśnięta) Routery mają podobną moc ( 86mW ) + 2 dBi Antena = 100mW EIRP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Dlatego napisałem to pierwsze zdanie. Może niezbyt zrozumiale z niego to wynika :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...