Skocz do zawartości
Preston81

Wi-fi zwiększenie zasięgu antena zewnętrzna - kierunkowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam dostęp do łącza 50 Mbit net leci poprzez kablówkę do modemu thomson twg870 z niego leci rj45 do modemu TL- Wr741ND i z tego tplinka odbieram wifi na lapku - i2 kompie stacjonarnym zasięg 2-3 kreski szybkość łącza różna (od 4 do 12-16Mb/s odległość 5m no i kilka ścian pingi 32max) test jaki robiłem to speed test wiec nic rzetelnego, teraz pytanie chcialbym móc korzystać ze swojego łącza jakies 30m od bloku w którym mieszkam - i zastanawiam się czy to możliwe ?? jakie urządzenia musiał bym kupić i jak to popodłączać tzn antena zewnętrzna niby zasięg 3-5 km da rade? mogę też zwiekszyc przepustowość  łącza do 100mbit jak by to miało pomoc ale watpie skoro w 2 pokoju z 50 robi sie 4 lub 12 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam obecnie nie mam dual'a ale każdy będzie zdecydowanie lepszy od tego co masz. Ktoś w temacie o router'ach poleca TP-Link WDR4300, ale można też pewnie brać śmiało jakiego Neatgear'a, podobno N750 daję radę i trzyma dobre prędkości wraz z dystansem :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem wiec napisz jak mozesz jakichg anten mam uzyc by miec efekt na pewno strace na to mniej niz na 2 umowe na net...

Niektórzy twierdzą że nie ma bardzo dobrych routerów. Sa tylko słabe i te lepsze.

Mocniejsze anteny pomagają w sile sygnału ale niosą za sobą zawężenie wiązki w pionie. Czyli na większą odległość będzie poprawa ale w najbliższej odległości od routera bądź na piętrze sygnał osłabnie.

Generalnie najlepsze na zwiększanie zasięgu są Access Point /Repeater / Range Extender. Podłączasz go oczywiście do istniejącego routera kablem sieciowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi