Skocz do zawartości
BloodHar

CFT-500A-12S ile jeszcze pociągnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i z góry dziękuję za pomoc.

Pytanie w kwestii zasilacza Chieftec CFT-500A-12S. Zasilacz pracuje 5 rok. Teraz zmieniłem konfigurację na poniższą:

i3-3220 + box chłodzenie (zamierzam wymienić na i5 bądź i7 - ale bez OC)

MSI b75a-g43

Club3D HD 7870 XT jokerCard (cholerstwo bierze 200W w stresie)

dyski x2, wentyle 12cm x3,

Obudowa dość duża CM690 - zasilacz zasysa powietrze spod obudowy

I teraz pytanie: jak myślicie, zasilacz długo pociągnie na tym configu? Zrobiłem test obciążając FurMarkiem. Całość bierze z gniazdka 360W (watomierz przed zasiłką) i trzyma napięcia bez zarzutu. Mierzyłem miernikiem na wszystkich wtyczkach i w stresie 12,02V, 5,35V. W idle 12,33V, 5,28V. Więc niby ok, ale zasilacz bardzo już hałasuje - wentyl ma rozkręcony dość mocno. Jak wróżycie temu zasilaczowi?

post-199902-0-91131000-1367444357_thumb.jpg

Jeśli uważacie że nie pociągnie to jaki zasilacz powonieniem kupić (jest opcja że kiedyś dokupię druga kartę do CF): Deus 600? CX600M? CX750? Tak w okolicach 350 zł chciałbym się wyrobić, ale jak można mniej to wolę wydać mniej.

Jeszcze raz dzięki za pomoc,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego chcesz zmieniać skoro jest sprawny? Wentylator można spokojnie wymienić choćby na zephyra. Jak sam napisałeś możemy tylko wróżyć - zasilacz się specjalnie nie poci więc parę latek powinien jeszcze pochodzić, ale to zależy od konkretnego egzemplarza.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak zrobi CrossFire to zasilacz może zrobić "puff" i odejść do krainy wiecznych zasilaczy. I oby wtedy nie zabrał nic ze sobą. Jeśli zabezpieczenia trzymają to można go używać aż do zgonu.

Jedyne co jest ZA to że obecnie nie ma dużego obciążenia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego chcesz zmieniać skoro jest sprawny? Wentylator można spokojnie wymienić choćby na zephyra. Jak sam napisałeś możemy tylko wróżyć - zasilacz się specjalnie nie poci więc parę latek powinien jeszcze pochodzić, ale to zależy od konkretnego egzemplarza.

Nie muszę wymieniać. Boję się tylko o słabą linię 12V tego zasilacza. Bardziej chodzi o oszacowanie zagrożenia że zasiłka, pracując jako przeciążona w końcu padnie. Teoretycznie ma potrzebne zabezpieczenia.. ale niczego nie można być pewnym.

Czy do fan swapa muszę mieć wentyl z pwm? Bo taki bez pwm by się znalazł w szafie.

Ale jak zrobi CrossFire to zasilacz może zrobić "puff" i odejść do krainy wiecznych zasilaczy. I oby wtedy nie zabrał nic ze sobą. Jeśli zabezpieczenia trzymają to można go używać aż do zgonu.

Jedyne co jest ZA to że obecnie nie ma dużego obciążenia.

Na CF bym się nie porywał z tym zasilaczem. Analizując wychodzi mi tak: 360W z gniazdka to przy sprawności ~80% jakieś 290 W na zasilenie podzespołów. Zasilacz ma 380W na linii 12V. Więc przy moim configu zasiłka jest obciążona w ~70%. Jak zmienię procek z i3 na i7 pewnie wzrośnie o jakieś ~30W -> 85% obciążenia. Czyli co, nie przejmować się - pić, grać i swawolić? Czy lecieć do sklepu po nową zaiłkę, bo a nóż coś się stanie? Może za stary zasilacz ktoś da z 80 zł, dołożę 200 i jakaś w miarę zasiłk zawita do mojej obudowy. Jeszcze raz proszę o podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boję się tylko o słabą linię 12V tego zasilacza. Bardziej chodzi o oszacowanie zagrożenia że zasiłka, pracując jako przeciążona w końcu padnie.

Linia nie jest taka słaba - +12V trzyma bardzo dobrze. Nawet z i7 nie będzie przeciążona.

Czy do fan swapa muszę mieć wentyl z pwm? Bo taki bez pwm by się znalazł w szafie.

Ja u siebie w zasiłce mam zwykłego zephyra i jest i cicho i chłodno...

Oczywiście do CF ten zasilacz jest za słaby, ale póki CF jest tylko w planach to nie ma sensu brać zasilacza na zapas.

Jeśli chcesz mieć nowy zasilacz to oczywiście możesz sprzedać swojego szefa (za ile to już by trzeba poobserwować na aukcjach) i kupić nowy - też tak można.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, po przeanalizowaniu słów kolegów zasiłka zostaje. Wymienię tylko wiatrak i niech się dzieje wola nieba. Jak mi strzeli do głowy dokupienie drugiej karty to pomyślę o nowej zasiłce. Tym bardziej że wygląda na to że nowe procki od intela będą potrzebowały specjalnych zasilaczy żeby przejść w stan głebokiego uśpienia. Tak więc wstrzymując się z zakupem może ustrzelę jakąś zasiłkę w dobrej cenie, jak się ludziska rzucą na nowe. A nóż przecenią wtedy stare.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi