Voltik Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 Witam wszystkich serdecznie !Jakiś czas nie pisałem na forum, ale teraz nadszedł czas na zakup nowego sprzętu (po 3 latach, heh), więc chciałem się poradzić w kilku kwestiach. Zestaw głównie ma służyć codziennej rozrywce (ale nie graniu), czyli oglądanie filmów HD, pisanie dokumentów, przerabianie zdjęć itp. Natomiast drugim jego zadaniem będzie od czasu do czasu montaż filmów z lustrzanki w jakości Full HD, dlatego proszę o następujące porady :1. Zestaw mam już mniej więcej wybrany (coś na kształt gotowych zestawów PurePC za 3000 zł), niemniej jednak mam problem z wyborem odpowiedniego procesora. Nie będę nic podkręcał, ale zależy mi na dużej wydajności, dlatego biję się sam ze sobą w tej kwestii. Wybór stoi pomiędzy : i5 3570K, i5 3470 oraz i5 3350P.2. Z tym ostatnim wiąże się kolejna kwestia. Domyślam się, że do oglądania filmów i codziennego korzystania z komputera Intel HD 2500 byłby optymalny. Natomiast czy to iGPU pociągnie montaż (np. 3 pliki HD odtwarzane jednoczesnie na podglądzie) ? Czy może lepiej dokupić choćby najtańszą kartę graficzną dla wsparcia - jak GT 610 ? 3. Dysk SSD. Bardzo potrzebny czy bez niego się obejdzie? Odpalanie systemu minutę dłużej czy programów nie stanowi dla mnie problemu, ale jeżeli ma to ogólny wpływ na całość pracy to mogę się pokusić o jakiś 64GB.4. Monitor. Kwestia ważna, jak nie najważniejsza. Wiadomo, że bez odpowiedniego odwzorowania barw, czerni, dobrego podświetlenia, będzie się źle oglądać filmy, ale przede wszystkim spowoduje to zakłamanie przy np. nakładaniu odpowiednich filtrów podczas ww. montażu. Stąd pytanie - jaki monitor ? Myślę, że optymalny byłby taki z matrycą IPS oraz min. 23". Czy Iijama dalej trzyma dobry poziom jak parę lat temu ? Czy może poszukać czegoś u innego producenta? Nie koniecznie Eizo ;) Wstępna konfiguracja : Intel i5 3470 MSI Z77A-G43 Goodram 8GB DDR3 1600 CL11 Seagate 1TB 64MB SataIIICorsair CX 500W SilentiumPC Brutus 410+ Iiyama Prolite X2377HDS-B1 Pozdrawiam i liczę na rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 I5 3570K nie ma sensu brać jak nie będziesz robił OC . Lepsze wyjście to I5 3470 lub I5 3350P + GT610 ( 3350p nie ma iGPU ) . Integra da radę przy montażu , wszystko będzie robić procek , karta będzie tylko obraz wyświetlała obraz . Płyty na Z77 nie ma sensu brać , spokojnie wystarczą konstrukcje na B75 np. MSI B75A-G43 za ~285 zł ew. jeszcze tańsza płyta - MSI B75MA-E33 za 185 zł ( 2 gniazda ram i format mATX , mniej PCI i PCI-E ) . Ram do zmiany - na tej platformie taktowanie i CL ramu nie mają znaczenia , tylko przepłacasz , bierz 1 333 mhz CL9 np. Crucial Ballistic Sport 2x4GB DDR3 1 333 mhz CL9 za 188 zł . Zasilacz bierz Thermaltake Smart SE Modular 530W za 189 zł , tańszy i w dodatku modularny . Ceny z morele.net 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltik Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 Dzięki, czyli tak jak myślałem na początku z tym prockiem. Po złożeniu wg. Twoich wytycznych zaiszczędzam ponad 350 zł Jeszcze proszę tylko o porady co do tego monitora i teraz jaką obudowę wybrać pod ten mATX (dodam, że u mnie w domu znacznie się kurzy - kominek itd.) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Jak dużo kurzu to dobrze by była dobrze chroniona. Dobrym wyborem może być to Fractal Design Define Mini lecz do tanich nie należy ;p P.S. Te ponad 350złco zaoszczędzisz wydasz na obudowe xd Edytowane 3 Maja 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltik Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 Jest też tańsza opcja Fractal Design Core 1000. Ma filtry przeciwkurzowe i nie wygląda źle. Tylko czy nie będzie wszystko wlatywać przez te kratki? Byłoby super gdyby wszystko zajmowało mało miejsca, a nie jak w moim obecnym kompie pół miejsca pod biurkiem. Jakieś polecane obudowy mATX? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Sam jakiś czas temu miałem taki wątek: http://forum.purepc.pl/topic/351427-obudowa-pod-matx/]Obudowa pod mATX[/url] Co prawda dużo propozycji to nie padło (bo mało jest godnych uwagi obudów pod mATX. Na twoim miejscu patrzał bym na te obudowy: Przewiewna (z filtrami) - http://www.fractal-design.com/?view=product&category=2&prod=59]FD Arc Mini[/url] Wyciszana - http://www.fractal-design.com/?view=product&category=2&prod=58]FD Define Mini[/url] Najtańsza z FD - http://www.fractal-design.com/?view=product&category=2&prod=61]FD Core 1000[/url] Przewiewna (z filtrami, nie jestem pewien co do przodu) - http://www.nzxt.com/new/products/crafted_series/vulcan]NZXT Vulcan[/url] Tania obudowa (filtr tylko pod zasilaczem, słabej jakości) - http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=615]Zalman T1[/url] Jest wiele możliwości od "Lian Li" ale moim zdaniem nie wart tej ceny. P.S. Moim zdaniem pomyśl nad "Define Mini" (gdy chcesz cisze), "Arc Mini/Vulcan" (gdy wolisz przewiewność). Edytowane 3 Maja 2013 przez XarduneK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltik Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Dzięki za rady Wybór padł na Fractal Design 1000 (jak się uda to z USB 3.0, ale na razie nigdzie nie widzę tej wersji). Edit : I tak każda będzie cichsza niż moje aktualne monstrum. Edytowane 3 Maja 2013 przez Voltik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...