prown Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 Cześć, potrzebuję waszej rady przy doborze kilku podzespołów do mojego zestawu. Póki co pewne elementy to: 1. Xeon 1230v2 2. MSI B75A-G433. MSI GTX 6604. Kingston V300Komputer będzie służył do wszystkiego po trochu, nie mam zamiaru bawić się w podkręcanie.Do zestawu szukam jeszcze: - 2x4GB DDR3 (z tego co się zorientowałem, pod tym socketem nie mają znaczenia mhz, to prawda?)- Cichy dysk 1TB (na wydajności zależy mi mniej, czy różnica głośności między 5400rpm a 7200rpm będzie zauważalna?)- Cichy modularny zasilacz (500-600W?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 Zdefiniuj wszystko po trochu . Komp będzie służył do gier , praca biurowa net/filmy czy soft wymagający wydajnego procka ( CAD/CAM , tworzenie grafiki 2D/3D czy rendering etc. ) . Do kompa biurowego/HTPC wystarczy Celeron G1610 czy Pentium G2020 , inne będą się nudzić . Do gier to I5 3350P lub I5 3470 . Podany Xeon dobry jest do CAD/cAM czy tworzenia grafiki 2D/3D . Co do reszty - ram Crucial Ballistic 2x4GB DDR3 1 333 mhz CL9 za 188 zł ( taktowanie i CL nie mają znaczenia na obecnej platformie ) . Zasilacz - Thermaltake Smart SE 530W lub Smart 550W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2013 tak jak napisałeś. Trochę grania, filmów, ale też sporo programów specjalistycznych, których nie chcę mi się tutaj wymieniać ale wiem, że zrobią użytek z 8 wątków.Dzięki za ramy i zasilacz. Tego thermaltake'a pierwszy raz na oczy widzę a już jest moim faworytem. Jakieś propozycje co do hdd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal321 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 hdd http://allegro.pl/dysk-twardy-1tb-wd-black-7200obr-64mb-gwara-5lat-i3218708888.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) UP czytać umie?? "Cichy dysk 1TB" - Black'i do takich nie należą Dysk: Western Digital 1TB Edytowane 3 Maja 2013 przez XarduneK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cassandra Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 E3-1230v2 nie ma wbudowanej grafiki, może warto rozważyć E3-1245v2 z wbudowanym P4000 ? Jest bardziej wydajny niż 1230v2. W sytuacjach kiedy GTX 660 nie będzie potrzebny wbudowany układ wystarczy spokojnie (w tym czasie GTX660 zjedzie z obrotami wentyla i będzie cicho). Xeona i tak nie kręcisz więc TDP77W wyższe niż 69W nie ma znaczenia. Wszystkie Xeony dobrze chodzą na udervoltingu co dodatkowo pomaga chłodzić je pasywnie/półpasywnie. Piszesz o cichym dysku 1TB; to co polecił XarduneK to bardzo dobry kompromis cisza/wydajność/cena ewentualnie jest jeszcze http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-oem-432403/ trochę tańszy, cichy, wydajność b dobra . Jeśli chodzi o RAM to ilość mile widziana czyli pomyśl czy nie warto mieć 16GB. Do 8 wątkowych aplikacji RAM jest bardzo przydatny. Ballistix bardzo dobre a przy 16GB możesz już pomyśleć o RAM-Disk na który upchniesz np swap photoshopa itp to kolosalnie zwiększa wydajność operacji dyskowych (zapewniam, że sprawdziłem nie tylko w syntetykach ale obrabiając video). Zasiłka to popatrz po czasie gwarancji bo to element co bardzo długo się używa i jakość ma znaczenie (be quiety świetne ale drogie raczej; w HTPC mam już 5 lat i nadal tak samo cichy i stabilny a Tagan choć kupiony w tym samym czasie zrobił się głośny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prown Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 Myślałem o 1245, ale nie uśmiecha mi się płacić prawie 200zł za grafikę w procesorze, już bardziej skłonny jestem dopłacić różnicę do asusa gtx660 bo zdaje się, jest najcichszy z tej serii. RAMu 8GB już mam, także finalnie będzie 16.Odnośnie dysku, co myślicie o WD RED? (NAS co prawda do niczego mi się nie przyda, ale znowu z tego co wyczytałem jest najcichszy, tylko czy nie jest tak samo awaryjny jak green). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 Luknij sobie na testy hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cassandra Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 No tak, cena przemawia za 1230v2. Co do WD Red to bardzo dobre dyski i przyzwoita gwarancja. Cena dość wysoka ale WD jest jedyną firmą, której żaden dysk nigdy mi nie nawalił (mam sporo i np samsung i seagate mają bad sectory a jeden samsung nawet kiedyś się wykazał padem po 15min działania - MECHANIKA!). Co do dysków jest jednak pewien problem: padają nawet te nieawaryjne... taki los i przypadek może się trafić. Co do green`ów to sobie podaruj bo te parkowania głowic potrafią wkurzyć jak czekasz na zapis a dysk zwleka (mam dwa greeny w różnych konfigach i w obu przypadkach to sam dysk się "namyśla" a nie jest to wina systemów, kontrolerów płyty czy typu operacji do wykonania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...