akszon Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Witam, wróciłem parę dni temu z saksów w Irlandii i mam trochę pieniążków do rozdysponowania na nowy komputer, przeznaczenie zestawu - gry : ). Kasa do wydania - ok. 5.000 pln. Moja główne kryteria to opłacalność i cisza. Gwoli jasności, cisza nie jako priorytet a czynnik decydujący przy wahaniach między różnymi modelami, wcześniej miałem zestaw: pentagram Karakorum, palit gtx 260 sonic+ bq straight power 450 E6, i po 3 latach chodziło to jak kombajn, trzeba było grać z dźwiękiem wysoko ustawionym żeby słyszeć grę a nie huk kompa;d. No i przyznam zawiodłem się mocno na BQ bo imo, to był najgłośniejszy komponent mojego zestawu zaraz po grafice i procku. Do sedna: CPU – i5 2500k. szukam jakiegoś używaka za ok. 700zl MOBO – asrock z77 extreme3 GPU – gigabyte 7970 RAM – 16gb najtaniej co będzie ;d HDD – Seagate Barracuda, 3.5'', 2TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (ST2000DM001) SSD - Plextor M5S 128GB Chłodzenie CPU - Macho 140 BW http://www.agito.pl/thermalright-hr-02-macho-82-684096.html?attr=392-66876 PSU – SeaSonic M12II-620 Obudowa – Fractal design r4 Monitor –LG 21.5" LED IPS224V-PN Co o tym wszystkim sądzicie ?: Pozdrawiam Edytowane 7 Maja 2013 przez akszon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 4 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) CPU : owszem IB ma problemy z odprowadzaniem ciepła, ale chyba spałeś na lekcjach fizyki skoro sądzisz że gorący rdzeń na procesorze jest równoznaczny z gorącym radiatorem tak się składa żę IB pobiera zajebiście mało prądu i radiator będzie zimny przy tych taktowaniach co chcesz uzyskać mój CPU przykładowo ustawiony na 4 GHz potrzebuje do stabilnej pracy zaledwie 1.05 V po odpaleniu prime95 cały komp pobierał 155W jeśli dobrze pamiętam GPU : jeśli grasz na słuchawkach to nie ma problemu jeśli nie to nie ma takiej opcji byś nie słyszał grafy po odpaleniu wymagającej gry moje chłodzenie DUAL-X jest świetne a i tak dość mocno szumi ( ale też inna sprawa że mam GPU mocno podkręcone ) w każdym razie raczej się nastaw że nawet na stock karta będzie wyraźnie słyszalna i wyciszanie reszty komponentów zwyczajnie nic nie da Edytowane 4 Maja 2013 przez quo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 1. CPU - OC i cisza trochę się ze sobą kłócą, ale przy takiej kwocie powinno się udać. 2. Mobo - Extreme 3/4 jeśli zależy Ci na OC, ale 4,2-4,3 GHz osiągniesz na dowolnej Z77. Dlatego ta MSI też będzie dobra. 3. HDD - Seagate 1TB - dobra cena 4. SSD - zamiast Plextora wziąłbym Sandisk Extreme. Zwróć uwagę na prędkości zapisu 5. CPU Cooling - Macho BW, będzie wydajnie i dość cicho. Jeśli będzie zbyt głośno, istnieje możliwość dołożenia drugiego wentylatora (są odpowiednie miejsca na radiatorze) 6. PSU - 600W to i tak dużo. Wybierając zasilacz warto się sugerować wielkością wentylatora. 140mm najlepiej. Druga rzecz to certyfikat. Gold = moc = cisza 7. Obudowa - do M40 nie zmieści się Macho BW. Jeśli chcesz, żeby było cicho - Fractal R4 8. LG IPS - zdecydowanie 9. VGA - HD 7950 jest niewiele lepszy niż HD 7870 XT, ale ma sporą zaletę - ma chłodzenie Vapor-X, które jest bardzo ciche. Mimo niezłych części dalej jesteśmy poniżej 5k: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJx9TbsOwjAM$JfMFXKeTfgHxMiAGKI2Q9VSUNMKAeLfia0WVQEx2GffnX1Pdh0u9dSObHtkGsCxgiknRQItlU0AOPKyREFqg1vykW4JFBg6Mnx2w!fKiYz6rlPBmu4SK8zHB0vBas5r$SHffyZUofcYIDVStqRDu1iEok6aopkLgSAlUTz$aeB$4pwap3NKZco6pAY$!n07hJgoLmZi14TYhOrRk1GbjUrCre18feh87O!JBfZ6A7oRVLo* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akszon Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Ok, Mam trzy duże dylematy...NajważniejszyGPU – mam opcje kupna 2miesięcznego gigabyte hd 7970 za 1250, ale naczytałem się że po OC wyje. Brać GB czy dokładać 200zł do nowego sapphire za niecałe 1500 ?Trochę mniej ważny;dPSU - OCZ ZT Series 650W albo Corsair TX650, za ocz przemawiają odpinane kabelki, obie po ok. 330zł. Co prawdą tx650 ma też wersję 650M, ale jest to stara i dużo gorsza konstrukcja. Czy może jednak dołożyć 170zł i wziąć Be Quiet! STRAIGHT POWER BQT E9-700W, nie modularne ?; albo Thermaltake Toughpower Grand 650W.mało ważny ale nadal dylemat :DMonitor –LG 21.5" LED IPS224V-PN czy NEC 22" LCD AccuSync AS221WMPOMOCY :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Sapphire omijaj bo to grzalki, po oc to dopiero wyje. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 a skąd to przekonanie ? jak kupowałem swojego szafirka 7950 z 2 miesiące temu to jako jeden z nielicznych modeli miał regulację napięcia i solidne chłodzenie ( DUAL-X ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 HD 7970 raczej nie będziesz podkręcał przez dłuższy czas :) Monitor LG ze względu na matrycę IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akszon Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 ale NEC AS221WM ma matową matrycę i mniej męczy oczy, podobno, sam miałem monitor z matową matrycą i nie wiem jak będzie z błyszczącą. Na innym forum podali mi alternatywę dla PSU, SeaSonic M12II-620, co o tym myślicie, w testach wyczytałem że b. dobra, cicha i częściowo odpinana zasilka, mój faworyt obecnie. No i czy nie ma jakiejś opcja za Fractal design r4, bo trochę mi szkoda 4paki za buda dać ;d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Dalej niezła i 100 tańsza - Regnum L50: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__12/id_produktu__4734/__Obudowy_SilentiumPC_Regnum_L50_Pure_Black/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akszon Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 Jednak biorę tego r4 bo ładny :), a co powiecie na te ramy ? odpowiadając z góry na pytania, nie, nie chcę szybszych 8gb ; Crucial 16GB (2x8GB) 1333MHz CL9 Spectekhttp://www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_278&products_id=21043 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...