Skocz do zawartości
teraw

Rozączający się internet, czego to wina?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sprawa wygląda następująco:

Mam internet z kablówki.

Net nie jest przesyłany po tych samych kablach, co TV, tylko na klatkach są switche, i ludzie mają doprowadzoną do domu normalną skrętkę do kart sieciowych.

Co jakiś czas (kilka godzin) internet przestaje mi działać całkowicie. Pomaga wypięcie kabla od sieciówki na sekundę i podpięcie go z powrotem.

Pomyślałem, że może coś stało się z końcówką, więc ją uciąłem i założyłem nową - nie pomogło.

Co to może być? Moja sieciówka (zintegrowana na mobo, więc co najwyżej włożę osobną), czy raczej switch kablówki na klatce?

Dodam, że technik z kablówki twierdzi, że nikt innny takiego przypadku nie zgłaszał, z tego co pytałem znajomych, którzy mają neta z tej samej firmy, to też nic takiego nie zaobserwowali.

Jeśli nie odepnę tego kabla na chwilkę, to net wraca sam po 10-15 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

port na switchu moze zdychac, zapychac sie moga tablice w switchu, flooding, limit polaczen itd.

to trzbea by sprawdzic logi na switchu, statystyki portu, na ktorym jestes wpiety.

po swojee stronie zobacz w konsoli:

netstat -s

netstat -e

szczegolnie ilosc 'errors' w stosuku do unicast packets powinna byc conajmniej o 4 rzedy wielkosci mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi