Misyo Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Witam Serdecznie, Postanowiłem sobię zrobić prezent i zakupiłem nowy router TP-Link TL-WDR4300 oraz NAS-a Synology 212J (na razie z jednym dyskiem 3TB WD seria RED). Całość, tj NAS, PC oraz dodatkowego switcha (gigabitowy D-Link) - podłączyłem do w/w routera.... I tutaj zaczynają się schody... Maxymana prędkość jaką udało mi się uzyskać między PC a NASem to 9.1MB/sec. Wywalając router i podłączając wszystko przez swictch (metrowe orginalne kable) - 15.2MB. Switch ma lampki - czerwona = 10/100, zielona =1000. Wszystko na zielono. Dodatkowo postanowiłem sprawdzić jak będzie z laptopa gdzie też mam gigabitową kartę sieciową... i odziwo switch wskazał kolor czerwonyi transfery rzędu 4-5MB/sec. Gdzie jest problem? Według testów router powinien śmigać idealnie,synology też należy do szybszych nasów.. POMOCY!! Jeszcze jedno.. ramki MTU - mam ustawione na 1500... w instrukcji przeczytałem, że można zwiększyć ale pod warunkiem, że wszytkie urządzenia w sieci obsługują większeMTU i wszędzie ma być takie same... dotykać tego? jak zwiększyć MTU na przykład w TV? :) Edytowane 5 Maja 2013 przez Misyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2013 Sprawdź inne kable. Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Witam, Zgodnie z radą powyższą (ale to zabrzmiało :) ) kupiłem wczoraj kabel kat.6 za jedyne 38PLN za 5m... Jest poprawa, przy dużych plikach po kilka GB transfer jest około 26MB/sec, przy takich po 600MB jakieś 22-23MB/sec. Czyli wzrost 2 - 3 razy :)... Teraz pytanie, jak osiągnąć jeszcze więcej? Płyta głowna to ASUS p5w dh deluxe z wbudowanymi 2 kartami gigabitowymi: Dual Gigabit LAN controllers *2 x Marvell 88E8053 Gigabit LAN Controller, both featuring AI NET2 Czy dokupienie karty sieciowej na PCI poprawi wynik? Jeżeli tak, to karty są w bardzo różnych cenach - i tu pytanie - czy warto zapłacić 3x więcej za Intela? Czy nie tędy droga do domowego PC-ta... - http://www.ceneo.pl/Karty_sieciowe;szukaj-D-Link+DGE-530T - 35pln - http://www.ceneo.pl/304617 - 110PLN Czytając recenzję routera do którego mam podłączone wszystko - gwarantuję on bardzo dobretransfery w sieci lokalnej.... Jaką wartość powinienem uznać za docelową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Posiadam ten router i kiedyś jak robiłem testy programem LAN Speed Test między dwoma komputerami to mi wyszło coś takiego: By wyeliminować wąskie gardła trzeba na drugim kompie odpalić LST Server. Wtedy nie jesteśmy ograniczeni przez wydajność dysku. U mnie sieciówka to Realtek 8111E, a na kompie klienta Realtek 8111B. Firmware masz najnowszy wgrany? http://www.tp-link.com.pl/support/download/?model=TL-WDR4300&version=V1#tbl_j Edytowane 6 Maja 2013 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Tak, Pierwsze co zrobiłem to wgrałem najnowszy firmware do routera... Wartości u Ciebie są śliczne... U mnie dużo dużo niższe.. Podłącze dzisiaj jeszcze po pracy lapka i zrobie test pomiędzy komputerami... a jak nic nie wyjdzie sensownego to kupię nową sieciówkę - ale tą za 35pln :) Mbps to dzielę przez8 by uzyskać MB? Czytając testy Synology, powinienem uzyskać prędkości ogólnie 3 razy szybsze od obecnych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Tak dzielisz przez 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) ustaw duże ramki nie ma z tym problemów tylko musisz ustawić w routerze i czasem karcie sieciowej, a tak na marginesie to transfery słabe ja na zyxelu nsa310 za 170zł z ibood mam po sambie 37mb/s a po ftp około 60mb/s Edytowane 7 Maja 2013 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) imo jumbo frames duzo mu nie dadza. Wiele zalezy od serwera, ja mam w obie strony full gigabit, ale nie na synology Edytowane 8 Maja 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 @Misyo A do NAS firmware najnowszy wgrałeś? http://www.synology.com/releaseNote_enu/DS212j.php?lang=plk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...