Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

zamontowałem na mojej 780 blok ek https://www.cooling.pl/ek-water-blocks-ekfc-gtx-titan-gtx-780-plexi,produkt,554354.htm , podłaczyłem po mojego swiftecha h220 dodałem jedną chłodnicę 120mm i efekt to 25c w dół przy zachowaniu ciszy na taktowaniu z sygnatury temperatury nie wychodzą poza 53c na rdzeniu w heaven 2.0 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czym się różni :

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-780-oc-gv-n780oc-3gb-582979/

od

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx780-3072mb-gv-n780oc-3gd-rev-2-0-599663/

Na stronie gigabyte wyczytyałem tylko, że w tej pierwszej przy directx jest napisane N/A, a w rev2 jest directx 11.1. Czy to znaczy, że rev2 jest bardziej wydajny na dx11.1, niż wersja zwykła ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rev.2 ma zasilanie 8+8pin, a wesja bez rev (czyli domyslnie 1.0) ma 6+8pin.

Pewnie wersja Rev 2.0 ma elementy o innej jakości, lub inaczej rozłożone na płycie.

Poza tym płyty oferują dokładnie taka samą funkcjonalność.

Wersja rev 2.0 jest przeważnie uznawana za bardziej dopracowaną.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zrobić SLI z dwóch GTX 760, ma ktoś podobne rozwiązanie i może się pochwalić tepmperaturami oraz tym jakie wersje autorskie zastowsował ?

Mam dylemat pomiędzy EVGA GTX 760 referent, EVGA GTX 760 ACX oraz MSI w wersjach HAWK i TF IV

Mój komputer:

i5 3570k @4.5-4.8GHz

AsRock Z77 Extreme4

CM 690 II Advanced B&W

OCZ Fatal1ty 750W
Seagate 1GB

OCZ Vertex 4 128GB

+ wentylatory Enermax TB Silence PWM:

2x 140mm na Topie

1x 140mm front

1x 140mm na panelu bocznym

2x 120mm na dole

1x 120mm w tylnej części
Konrtoler Scythe Kaze Pro

Chłodznie CPU:

Thermalrigcht Silver Arrow SB-E Extreme z trzecim wentylatorem 2500rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty jeszcze nie mam, sprzedałem już dawno HD 7970 (przed premierą Radeona R9 280x). Zastanawiałem się nad GTX 780 ale ceny są kosmiczne, 2400zł za MSI czy Asusa to przesada.

Z drugiej strony warto by było poczekać na R9 290x i obserwować ceny.

Czytając test Caleb'a na temat SLI i CF, byłem zaskoczony wydajnością i raczej większych problemów z taką konfiguracją nie ma.

Za parę miesięcy muszę kupić monitor i pod 120hz przydałby się jakiś mocny generator FPSów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/topic/347125-co-lepiej-sli-czy-solo-gtx560ti-a-gtx670/

to sobie poczytaj, a potem to:

http://forum.purepc.pl/topic/351941-stuttering-w-benchmarkach-zmiany-metod-pomiarowych/

Long story short - nie ma sensu robic SLI z najtańszych kart, bo znacznie lepiej sprawuje się kupienie jednej karty ale za to silniejszej.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. jakie gry ? Pewnie są to niszowe produkcje gdzie jeden GTX 760 sobie poradzi. Wybacz ale te ludowe mądrości już znam :)

Odnoszę się do tego testu:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_crossfire_vs_sli_geforce_gtx_700_vs_radeon_hd_7000?page=0,6

w 2560x1440 ten dubel jest wydajniejszy od GTX 780 a nawet Titana więc skąd twierdzenie, że GTX 760 ma za mało ramu ? Jest to chyba ważne przy kilku monitorach ale ja używam jednego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby autor doczytał artykuł caleba do końca?

cyt.

"Pamiętajcie jednak, że podejmując decyzję o stworzeniu SLI/CrossFire trzeba być przygotowanym na walkę ze sterownikami, wgrywanie beta-driverów, problemy z kompatybilnością i czekanie na patche, które mogą lecz wcale nie muszą naprawić błędów w grze. Część tytułów będzie pracować bez zarzutów, część tylko nieznacznie wykorzysta potencjał multi-GPU, zaś jeszcze inne mogą być niestabilne czy wręcz przycinać, dopóki nie wyłączymy SLI/CrossFire. Niestety, zabawa w kilka kart graficznych wymaga nie tylko dużych nakładów pieniężnych, ale również żelaznej determinacji i cierpliwości. Pomimo upływu lat zjawisko microstutteringu (mikro przycięć) nadal występuje i potrafi poważnie przeszkadzać. Przypadłość ta częściej jednak nęka CrossFire, bo chociaż NVIDIA SLI także miewa chwile słabości, to zdecydowanie rzadziej."

Edytowane przez Leon166
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem do końca, test ogólnie wyszedł bardzo dobrze dla SLI GTX 760, problem był w FarCry.

Za blisko premiery PS4 i XONE aby być w 100% pewnym. 

Są już monitory o rozdzielczości 1440p i w teście również widać bardzo dobre wyniki dla SLI GTX 760.
Bardziej jednak chodzi mi o to, że za 1800zł mogę mieć wydajność Titana i dużo więcej niż oferuje mi GTX 780

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. jakie gry ? Pewnie są to niszowe produkcje gdzie jeden GTX 760 sobie poradzi. 

Chyba właśnie w drugą stronę. Tylko najgłośniejsze hity tak pięknie skalują się z SLi (np. jak te użyte w teście Caleba - same hity). Nie wiem co jest dla Ciebie grą niszową, ale zaufaj, że w większości przypadków nie zobaczysz tak pięknego współczynnika skalowalności jak 2.0 a nawet 1.9, tylko raczej coś rzędu 1.4-1.6 a czy wtedy 780 nie będzie wydajniejszy/równie wydajny* ?

*równie wydajny z gwarancją braku mikroprzycięć czy o dużo lepszym dopasowaniu sterowników. :)

Nie namawiam, bo widzę, że już się uparłeś, po prostu chciałem zwrócić uwagę na taki drobny fakt. ;) 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Bardziej jednak chodzi mi o to, że za 1800zł mogę mieć wydajność Titana i dużo więcej niż oferuje mi GTX 780

Jeśli tak uważasz to droga wolna. Bo jak powiedział MaciekCi - w dużej ilości przyszłych produkcji możesz się rozczarować 2xGPU 2GB vRAM.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będzie możliwość to takiego arta się wyprodukuje , np 2x660 vs 770 lub 2x760 vs 780 Dołączona grafika

Rozdzielczość to jest pikuś ona nie wpływa znacząco na użycie pamięci , ale za to MSAA/SSAA potrafi ładnie namieszać.

Powtarzam to n-ty raz , gdyby sli byłoby takie świetnie to na rynku mielibyśmy kanapeczki z kart ze średniej półki. Sli to rozwiązanie doraźne , ale niektórzy nadal tego nie rozumieją.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi