Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze jest jakiś haczyk i nie twierdzę, że SLI będzie lepsze lub gorsze od pojedynczej GTX 780.
Pisząc o grach niszowych, chodziło mi raczej o pozycję które nie są aż tak zaawansowane graficznie aby jedna 760 im nie sprostała.

Jeśli tak uważasz to droga wolna. Bo jak powiedział MaciekCi - w dużej ilości przyszłych produkcji możesz się rozczarować 2xGPU 2GB vRAM.

Zanim przyszłe produkcje będą potrzebowały takiej ilości pamięci Vram, to każda obecna karta pokroju 770/7970/780 nie będzie w stanie wyświetlić 30 FPS ;)
Z reszta ja karty trzyma najdłużej rok, potem sprzedaje przed premierami kolejnych generacji zanim ich cena poleci w dół.

Jeśli patrzeć tylko na fps to tak, ale termicznie/prądowo to na pewno nie Dołączona grafika

Właśnie wszyscy o tym piszą ;)

Termicznie, zobacz w pierwszym poście, że mam przeciąg w budzie.

Prądowo:

300W miesięcznie przez 5 godzin dziennie: 30,28zł

500W miesięcznie przez 5 godzin dziennie: 50,48

20zł różnicy w skali miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prądowo:

300W miesięcznie przez 5 godzin dziennie: 30,28zł

500W miesięcznie przez 5 godzin dziennie: 50,48

20zł różnicy w skali miesiąca.

Coś drogi prąd masz. U mnie wychodzi 15zł vs 24zł. 9pln różnicy, więc tym bym się nie przejmował, raczej oddawaniem ciepła + hałasem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam myślałem nad dokupieniem drugiego GPU i ten pomysł coraz bardziej mi z głowy wylatuje. Od zawsze podchodziłem sceptycznie do SLI. Miałem robić z GTX 460, ale jak naczytałem się testów to mi przeszło. Zresztą od zawsze widziałem że to tylko w niektórych grach SLI ładnie sie skaluje.  Zrobię tak jak planowałem na początku po zakupie GTX 670. Poczekam do połowy przyszłego roku i kupię coś nowego od Nvidii. Może R9 290X okaże się tez bardziej opłacalne. Jakby nie patrzeć gry na nowe konsole mają być pisane pod GPU od AMD....

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam myślałem nad dokupieniem drugiego GPU i ten pomysł coraz bardziej mi z głowy wylatuje. Od zawsze podchodziłem sceptycznie do SLI. Miałem robić z GTX 460, ale jak naczytałem się testów to mi przeszło. Zresztą od zawsze widziałem że to tylko w niektórych grach SLI ładnie sie skaluje.  Zrobię tak jak planowałem na początku po zakupie GTX 760. Poczekam do połowy przyszłego roku i kupię coś nowego od Nvidii. Może R9 290X okaże się tez bardziej opłacalne. Jakby nie patrzeć gry na nowe konsole mają być pisane pod GPU od AMD....

Ja i tak kupię drugą do SLi, po prostu czekam na Maxwelle, bo mam ambitny plan zająć się pisaniem czegoś z wykorzystaniem ARMa, a do czerwca, aby jakoś przetrwać chciałbym zakupić drugą 470, bo i tak interesują mnie dwa tytuły - BF4 i Watch Dogs. Robię to tylko dlatego, że sama zmiana GPU jest średnim pomysłem, zwłaszcza, że czekam na konkretną kartę (wymienię cały build), dodatkowo jeszcze chcę wyrwać 470kę za ~ 250pln. Gdybym miał teraz kupować nową kartę to w życiu nie przeszłoby mi przez myśl SLi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś drogi prąd masz. U mnie wychodzi 15zł vs 24zł. 9pln różnicy, więc tym bym się nie przejmował, raczej oddawaniem ciepła + hałasem. Dołączona grafika

Wybacz, korzystałem z jakiegoś kalkulatora w necie ;)

Wg. testów hałas jest nieco większy od jednej karty, temperatury również nie są tragiczne.

Porównywanie generacji 4xx do obecnej nie jest dobrym pomysłem, już GTX 6xx dobrze się spisywały w duecie ;)

Reasumując, przeciw SLI:

- złe skalowanie: w jakich konkretnie nowych grach prócz FarCry3

- wysokie temperatury: 70 stopni (około 80 dla referentów) to nie tragedia

- większe zapotrzebowanie na energie: w miesięcznych kosztach prawie tego nie widać

Problem jest w tym, że wszyscy przeciwnicy piszą o tym samym (głównie argumenty jak wyżej), nikt jednak nie poda konkretnego przykładu i pewnie mało kto miał z taką konfiguracją do czynienia. Zapytałem jednego usera na innym forum (posiada 2x MSI GTX 760) na temat takiej konfiguracji to był zachwycony i stwierdził, że w życiu by 780 nie kupił, moderator na forum benchmark ma czwarte albo piąte SLI/ z kolei i również jest zachwycony wydajnością.

Caleb napisał tylko o walce ze sterownikami i  żelaznej cierpliwości - szkoda, że nie wspomniał ile razy je wgrywał, jakie były błędy, czy coś nie działało tak jak powinno.

Obstawiam, że 90% osób po prostu nie wieży, że za 2/3 ceny 780'tki można mieć wydajność Titana.

Czytając ten test:

http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_760_sli_review,1.html

Widać, że GRID 2 ma wielki problem z SLI:

P.S Mam do kupienia miesięcznego Asusa GTX 780 za 2100zł :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caleb napisał tylko o walce ze sterownikami i  żelaznej cierpliwości - szkoda, że nie wspomniał ile razy je wgrywał, jakie były błędy, czy coś nie działało tak jak powinno.

Obstawiam, że 90% osób po prostu nie wieży, że za 2/3 ceny 780'tki można mieć wydajność Titana.

Gry z procedury są akurat już dopracowane, mają sporo patchy i co najważniejsze, producenci dopieścili sterowniki (w końcu to hiciory, nie wypada dawać ciała :>). Ogólnie największy problem jest z premierami, bo wtedy zdarzają się przykre  niespodzianki. W tytułach AAA z gatunku FPS zwykle jest OK, wszak znajdują się na celowniku AMD i NV, ale z resztą bywa bardzo różnie. Właśnie ta niepewność, pomijając zjawisko MS, zniechęciła mnie do jakiegokolwiek Multi-GPU. Na dniach wskakuję na Palit GTX 780 Super Jestream, chociaż mógłbym dorzucić drugie GTX 680.  

Ogółem to chyba musisz spróbować-zaryzykować i przekonać się, czy taka konfiguracja Ci pasuje. Nie chcę demonizować SLI, bo jest znacznie bardziej dopracowane od CF, kopa w niektórych grach zyskuje się solidnego, ale nauczony doświadczeniem zawsze wybieram jedno mocne GPU, nawet kosztem niższej ilości FPS.
Edytowane przez Caleb
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozbawiłeś mnie do łez , podaj liczbę a ja ci podam listę gier , gdzie sli będzie kwiczećDołączona grafika

Grid 2 akurat nie ma problemów z sli.

Podaj przynajmniej trzy :)

Grid 2 ma problemy z SLI: http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_760_sli_review,13.html

Na zwykłym wykresie, gdzie masz tylko min i avg FPS tego nie zauważysz.

@Caleb, dzięki za odpowiedź.

Tytuły FPS z serii AAA o których pisałeś to głównie największe killery GPU, gdzie jeden GTX 760 będzie miał ciężki żywot (Crysis 3, Metro LN) - przecież dla takich właśnie gier warto zapłacić

+/- 2000zł za samą kartę graficzną.

Pozostałe produkcje nie mają aż takich wymagań i patrząc na pozycję w które głównie gram (Crysis 3, FarCry 3, NFS MW, BF3 czy Metro 2033) to raczej nie mają one problemów z obsługą SLI i zapewnią około 170-180% wydajności jednej karty.

Czy w swoim teście SLI vs CF dostałeś referenty czy autorskie wersje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj przynajmniej trzy Dołączona grafika

Co tak mało Dołączona grafika

Crysis 3 , Crysis 2(przy tak zrąbanych sterach pod win7 64bit zapewne też na dzień dzisiejszy) , NFS Most Wanted 2012 , Total War Rome 2 , Shadow Warrior , Company of Heroes 2.

To tak na szybko Dołączona grafika

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pamiętasz może jakie dokładnie miały temperatury ?

Crysis 3 , Crysis 2(przy tak zrąbanych sterach pod win7 64bit zapewne też na dzień dzisiejszy) , NFS Most Wanted 2012 , Total War Rome 2 , Shadow Warrior , Company of Heroes 2.

A to sprawdzę jutro :) Dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i pewnie mało kto miał z taką konfiguracją do czynienia. 

Nie wiem czy nasze forum wybrałeś świadomie, czy z przypadku, ale raczej każdy kto udzielił się w Twoim temacie miał do czynienia z SLi przynajmniej raz. Całkiem inna sprawa, że ciężko znaleźć na tyle zapalonego gracza, co by obcykał wszystkie tytuły i wiedział gdzie konkretnie jest źle. Prędzej Caleb czy sideband, bo Oni zajmują się testowaniem. Ja maszyn z SLi widziałem kilka, na paru grałem, ludzie mi pokazywali co tam im przeszkadza i wiem, że gdybym mógł, unikałbym SLi (najbardziej dobijał mnie MS w Skyrim - być może to poprawiono, ale mówię o zjawisku), aczkolwiek sam dla siebie nigdy go jeszcze nie składałem, bo nie było takiej potrzeby. :)  

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie sli w skyrim oraz innych gier:

poczytajcie sobie to oraz to

mi ten mikro programik "Manage Parked CPU Utility" pomógł zminimalizować przycinanie się skyrima oraz zauważalnie wpłynął na płynność rozgrywki w innych grach Dołączona grafika

przy okazji skyrim wygląda przepięknie z RealVision ENB

Edytowane przez zaodrze244
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym podkręcacie karty? Wcześniej bawiłem się Radeonami to wystarczał AMD Overdrive w sterownikach, a w przypadku Geforców nie wiem. Zainstalowałem MSI Afterburner i Nvidia Tools ale w obu coś mi źle wyświetla częstotliwość zegarów. W MSI afterburner pokazuje 0, a w Nvidia na rdzeniu pokazuje 540mhz? Mój asus ma zegary 1006/1502mhz

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja korzystam z evga precision jakieś takie przyzwyczajenie z czasów gtx680 od evga, ale przecież od asusa masz tweaka czy jakoś tak, najlepiej zainstalować jeden program bo jak masz 2-3 to zaczyna się wszystko pieprzyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach wskakuję na Palit GTX 780 Super Jestream, chociaż mógłbym dorzucić drugie GTX 680.  

Dziwny wybór bo pewnie miałeś już na stole R9 290X, który podobno ma być wydajniejszy od GTX 780 przy zachowaniu podobnej ceny, chyba że mam szukać ukrytego sensu w tym zdaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwny wybór bo pewnie miałeś już na stole R9 290X, który podobno ma być wydajniejszy od GTX 780 przy zachowaniu podobnej ceny, chyba że mam szukać ukrytego sensu w tym zdaniu Dołączona grafika

Podobno to wiesz ... Masz tu artykuł klik w którym wyraźnie widać, że wcale tak nie jest. 

A co do szukania ukrytego sensu to jest jeden - że doświadczony tester kart graficznych woli pojedyncze, mocne GPU niż pseudo-rozwiązanie na dwóch słabych GPU. 

No ale skoro masz większe doświadczenie w kartach graficznych niż Caleb, to nie ma o czym rozmawiać. :) Tylko w takim razie zastanawia mnie - po co ten temat ? 

P.S. Usuń link z podpisu, bo jest niezgodny z regulaminem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Crysis 3 chyba tragedii nie ma. Crysis 2 ma już swoje lata a w pozostałe pozycje raczej nie będę grał.

@MaciekCi, większość nie pochwaliła się , że miała SLI więc wybacz ;)

@zaodrze244, możesz coś powiedzieć więcej o Twoich doświadczeniach w SLI ? Patent który przedstawiłeś jest bardzo dobry, gdzieś już kiedyś o tym słyszałem.

Mam dylemat, jestem w 50% za GTX 760 w SLI i 50% na GTX 780, tylko ta cena mi nie pasuje i zastanawiam się czy premiera R9 290X przyniesie jakieś znaczące zmiany. Na papierze ma być konkurencją dla Titana a testów jeszcze nie widać.

Co powiecie o tej karcie ?

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-760-hawk-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-dp-n760-hawk-600783/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na papierze ma być konkurencją dla Titana a testów jeszcze nie widać.

Dałem Ci link do testów. Fakt, że nie oficjalne, ale zawsze to coś. Na PurePC na głównej masz testy oficjalne w rozdzielczości 4k, które oczywiście są bardzo mało miarodajne. :) 

A Palita 780 JS możesz wyrwać za 2300zł http://allegro.pl/hit-palit-geforce-gtx780-3gb-ddr5-oc-jetst-batman-i3624031777.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale skoro masz większe doświadczenie w kartach graficznych niż Caleb, to nie ma o czym rozmawiać. Dołączona grafika Tylko w takim razie zastanawia mnie - po co ten temat ? 

Źle mnie zrozumiałeś, nie mam większego doświadczenia, nikt jednak nie potrafi podać konkretnych argumentów na napisane opinię.

Nie wiem czy problem ze sterownikami w SLI polega na ich przeinstalowaniu czy tygodniowym szukaniu i testowaniu, ktoś napisał w jakich grach jest problem a nie pokazał testów.

Chyba, że dla Ciebie stopień zaufania polega na ilości postów na liczniku ;)

Nie wiem czy mogę wklejać dyskusje na innych forach na temat SLI, jeśli tak to miałbym kilka przykładów.

Dałem Ci link do testów. Fakt, że nie oficjalne, ale zawsze to coś. Na PurePC na głównej masz testy oficjalne w rozdzielczości 4k, które oczywiście są bardzo mało miarodajne. Dołączona grafika 

A Palita 780 JS możesz wyrwać za 2300zł http://allegro.pl/hit-palit-geforce-gtx780-3gb-ddr5-oc-jetst-batman-i3624031777.html

Ten test już widziałem, wynika z niego, że R9 290X jest minimalnie szybszy od GTX 780.

Mam do kupienia dwu-miesięcznego Asusa GTX 780 za 2100zł, więc zbliżyłem się kwotowo do duetu z 760'tek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś, nie mam większego doświadczenia, nikt jednak nie potrafi podać konkretnych argumentów na napisane opinię.

Nie wiem czy problem ze sterownikami w SLI polega na ich przeinstalowaniu czy tygodniowym szukaniu i testowaniu, ktoś napisał w jakich grach jest problem a nie pokazał testów.

Chyba, że dla Ciebie stopień zaufania polega na ilości postów na liczniku Dołączona grafika

Nie wiem czy mogę wklejać dyskusje na innych forach na temat SLI, jeśli tak to miałbym kilka przykładów.

Problem polega na tym, że jak wychodzi nowa gra, to często trzeba poczekać chwilę (albo dłuższą), żeby nV dopracowało sterowniki. Co więcej, rzadko, ale czasem się tak zdarzy, że update gry potrafi namieszać ze współpracą SLi. Nie wiem czy widziałeś mikroprzycięcia na własne oczy, ale jest to irytujące. Oczywiście nie występuje to w każdej grze, a najmniej w największych hitach, ale nie przyjemnie by było to odczuć, prawda ?

Tak jak było mówione, SLi nie współdzieli pamięci, więc np. obstawiam, że w takim GTA 5 byłby problem. Chociaż skoro mówiłeś, że to konfig na rok*, to może nie ma co się przejmować.

* W ogóle tak się zastanawiam, że skoro masz możliwość zmiany kart w przyszłym roku to kup to SLi. My jako wujki dobra rada radzimy Ci lepiej ze statystycznego punktu widzenia, jednak może zdarzyć się tak, że będziesz bardzo zadowolony z konfiguracji i wszystko będzie OK (choć pamiętaj, że będziesz należał do mniejszości). Dołączona grafika 

Kup, przetestuj na własnej skórze, najważniejsze w tym wszystkim, że zdobędziesz doświadczenie i za rok, będziesz wiedział, czy kupić dwa 860 GTX czy jedną 880GTX. Dołączona grafika

Jedyne co ryzykujesz, to wtopienie 200-300 zł na tych kartach. Jeśli Ci nie byłoby szkoda, to bierz SLi.

Edytowane przez MaciekCi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikro przyciecia widac wszystko zalezy od konkretnej gry. nie jest to jakas plaga na ekranie dlatego ja z tego powodu plakac nie bede. ja czekam na nowa generację od nv zeby przesiasc sie z sli na 1 gpu. nie zmieniam na 780 lub 780ti bo w moim przypadku mija sie to z celem.

nie kupilbym 2x760 tylko jedna 780.

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez zaodrze244
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze uważałem że łatwiej jest sprzedać jedną kartę niż potem dwie. I to jest dodatkowy atut dla mnie, który zadecydował o pozostaniu przy jednym GPU. Ale zrobisz jak uważasz. SLI da Ci kopa w paru nowych grach, więc korzyść jakaś tam będzie, bo na żadnym pojedynczym GPU takiego FPS'u nie uzyskasz. Więc są i plusy i minusy takiego rozwiązania. SLI nigdy nie było idealne i chyba nigdy takie nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do kupna 780. Wszelkie testy i artykuły na portalu wskazują na wersję Palita Super JestStream. Mimo, że przyłożyli się do tej karty, mam pewne wątpliwości, no i ten obrzydliwy wygląd :P

Całkiem mocno zachęca mnie karta EVGA GeForce GTX 780 SC w/ EVGA ACX, droższa o około 200pln:

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-780-sc-acx-3gb-gddr5-384bit-2dvi-hdmi-dp-pcie3-0-03g-p4-2784-kr-580834/

Słyszałem wiele dobrego o kartach EVGA, a także o chłodzeniu ACX. Stockowe zegary w porównaniu do Palita są niższe, ale być może jest to do nadgonienia przy OC?

Byłbym wdzięczny za poradę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest sens teraz kupować, lepiej poczekać miesiąc i czekać na obniżki cen.

EVGA lepsze firma wg mnie (gwarancja + darmowe gry, programy) po rejestracji na stronie

Co do ceny, to w hurtowni można już kupić ten model za ok 2000 zł (oczywiście jeśli ma się dostep) w necie sporo drożej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że poczekam do tych obniżek. Najbardziej irytujące w tym wszystkim jest to błędne koło - a to nowa generacja, a to planowane obniżki cen - zawsze jest mowa o tym, że na coś lepiej poczekać...

Podzielam Twoją opinię, EVGA również budzi we mnie większe zaufanie. Aktualnie nie posiadam dojścia do hurtowni, także zostaje mi obserwować zmiany cen w sklepach internetowych.

Zobaczymy jeszcze, co wniesie 780Ti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi