TSRules Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 tempy i napięcia w miarę, jak masz OC to wróć na standard, sprawdź w dzienniku zdarzeń, może jest jakiś błąd krytyczny przed zamknięciem systemu, sprawdź w biosie może masz ustawioną niską temp. zamknięcia systemu po przekroczeniu temp. procka, banał-ale zaktualizuj sterowniki grafy również 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 W sprawie mojej grafy, przesyłka dotarła. Nową grafę którą sprawdzą wcześniej, wysyłają w poniedziałek. Na wtorek będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazerr Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 OC nie mam, sterowniki od grafy najnowsze, grałem teraz prawie godzinę w bf4 i AC IV na ultra i było wszystko ok a wczoraj i jeszcze dzisiaj rano po jakiś 2 min gry wszystko się wyłączało. Na moje na 99% temperatura nie jest tego winą. Nadal to samo... po 5 min gry w LOL'a znów się wyłączył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Wyłączył i koniec ? Nie ma wcześniej żadnych komunikatów, artefaktów i innych symptomów ? Masz może zasilacz na podmianę ? Linia 12 Volt jest na granicy tolerancji pod obciążeniem. Bardzo trudno coś konkretnego ustalić na odległość, ale od czegoś musisz zacząć. Zasilacz wydaje się być tym najbliższym prawdzie rozwiązaniem problemu. Pożycz zasilacz i testuj z dzień/dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazerr Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Wyłącza się tak jak bym go po prostu z kontaktu wyłączył, a zasilacza nie mam skąd wziąć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 http://www.ceneo.pl/11373730 zainwestuj w takie cos. Ja tez obstawiam zasilacz a mierniki na plycie glownej sa nic nie warte. Tutaj masz jak zmierzyc napiecia na lini 12V : http://www.dzikie.net/index.php?art=napiecia Jesli zasilacz ok to nastepna w kolejnosci jest plyta glowna. Sprawdz czy wizualnie wszystko ok, kondensatory nie wybrzuszone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazerr Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Pomierzyłem napięcia i są ok. Zrobiłem formata, zobaczę co z tego będzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rayy Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Uznali Ci za wadliwą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Napięcia trzeba mierzyć, gdy karta jest obciążona np. gdy grasz. Sprawdzasz linie 3.3, 5 i 12 Volt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dvd3K Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) maybe ram!? z poprzednim zestawem sprzętu, miałem sytuację bardzo podobną do Twojej (posiadałem wtedy zasilacz noname) - wymieniłem zasilacz ale problem co jakiś czas się powtarzał - wtedy zacząłem testować ram i okazało się, że wyjmując jedną kość wszystko działało - winna była jedna z kości pamięci (a możliwe że wcześniej również zasilacz). Proponowałbym spróbować pokombinować z ramem , jeśli to nic nie da - IMO na pewno zasilacz i zbytnie obciazenie 12v. pzdr Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Dvd3K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Te wyniki chyba sa ok ? Kurde grzeje mi sie ten asus w stresie do 80^C -> dodalem nawiew 12cm na boku bezposrednio na grafe i... zadnej poprawy Zaczynam myslec o jakims zestawie WC na proca + blok na grafe, ale drogie toto. Hmm... w MSI Afterburner 3.0 b17 nie wykrywa mi taktowan grafy :S Pokazuje 0 Edytowane 22 Grudnia 2013 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) mowilem ze gigabyte lepszy :p ustaw recznie profil wentyli karty na bardziej agresywny - wieksze obroty ja tak zrobilem ze swoimi kartami bo mi sie w sli nagrzewaly i wpadala jedna w throthlinguzyj asusowego softuWysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 22 Grudnia 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) U siebie na 1200MHz(boost 1306Mhz)/7600MHz w bf3 max 62oC i w odróznieniu do HD7950 błoga cisza. Tam też był wf3 HD7950 oc 1200MHz/7000MHz GTX770 oc 1200MHz(1306MHz)/7600Mhz graphic score większy o 1100pkt. Coś słaby physics i combined wyszedł. Muszę sprawdzic od czego to zależy. http://www.3dmark.com/3dm/1936553 Czy z tym nowym 3dmarkiem jest wszystko ok? Dziwne wyniki. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Te wyniki chyba sa ok ? Kurde grzeje mi sie ten asus w stresie do 80^C -> dodalem nawiew 12cm na boku bezposrednio na grafe i... zadnej poprawy Zaczynam myslec o jakims zestawie WC na proca + blok na grafe, ale drogie toto. Hmm... w MSI Afterburner 3.0 b17 nie wykrywa mi taktowan grafy :S Pokazuje 0 Asus ustawia niskie RPM do temperatury. Musiałbyś jak pisał kolega wyżej ustawić swój profil RPM w AF lub edytować bios i ustawić węższy zakres RPM - to powinno wymusić szybszy wzrost RPM względem st C. Co do AF... chcesz podkręcać tym programem, czy monitorować w OSD ? Dobry do OC jest 'Nvidia Inspektor". Do monitoringu dobry jest AF i HWinfo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 teoretycznie zasiłka powinna wytrzymać, v12 może mieć odchylenia 5% więc nie widzę tu jakiś szaleńczych wyników, zrobiłbym testy oddzielnie procka, ram, grafy jakimś orthosem, 3dmarkiem, heavenem itp. co może pomóc w określeniu problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazerr Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Foramt nic nie pomógł... mierzyłem v12 podczas obciążenia, gdy nie mam nic włączone wynosi 12,5v a podczas obciążania najniższa wartość jaką zanotowałem to 12,08v, średnio podczas obciążania wynosi 12,2v. Obciążałem procka i GPU różnymi programami i wszystko w porządku, nie wyłącza się, a wątpię żeby od RAM się tak po prostu wyłączał, najgorsze jest to że nie ma żadnych komunikatów... :/ jak miałem przy laptopie zepstą kość ramu to BS wyskakiwał. Istenieje taka możliwość że moja płyta głowna jest za słaba to karty graficznej??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 @kaijitsu wyniki raczej w normie masz moje dla porównania: http://www.3dmark.com/3dm/1642575 żeby zobaczy wyniki w 3dmarku wystarczy link, nie musisz robić zrzutu ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dzięki poprawione. Jeszcze muszę wykombinować coś aby podbić CPU score bo coś spadł w porównaniu do 7950. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Asus ustawia niskie RPM do temperatury. Musiałbyś jak pisał kolega wyżej ustawić swój profil RPM w AF lub edytować bios i ustawić węższy zakres RPM - to powinno wymusić szybszy wzrost RPM względem st C. Co do AF... chcesz podkręcać tym programem, czy monitorować w OSD ? Dobry do OC jest 'Nvidia Inspektor". Do monitoringu dobry jest AF i HWinfo. Jak by sie dalo to monitorowac i podkrecac. Sprawdze Inspectora i pobawie sie profilem wenta. Nie chce uzywac GPU Tweak'a bo ma strasznie upierdliwy skin, malo co widac. Wole AF, ale jesli bede zmuszony to przeboleje narzedzie ASUSa. EDIT: U mnie jest tak cieplo w pokoju (zmarzluch ze mnie), ze nawet wentylek grafy na 100% nic nie daje. Temp. spada do 78-79^C i wsio. Tak wiec widze, ze sobie nie pokrece za duzo. Najpierw i tak musze sie zapoznac z jakims guidem jak to krecic bo nie jestem w temacie tych Power Targetow etc. Narobili tego cuda. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 nie sądzę, ew. możesz pogrzebać w napięciach na mostku czy lekko podbić Mhz na PCIexpress może to zwiększy stabilność, chociaż zastanawiające że na benczach się nie wyłącza tylko na samych grach ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jam Jest Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Masz jeszcze tego noname 550? To by przynajmniej pokazało czy winny nie jest zasilacz? Chociaż oczywiście pójść mogło wszystko, ale stawiam w pierwszej kolejności na niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dvd3K Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 ja bym jednak sugerował sprawę z ramem - sprawdź - a jak długo Ci idzie np. na orthosie? zmasakruj go kilkoma testami CPU+ram.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazerr Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) No name'a mam ale dlatego kupiłemn nowy zasilacz ponieważ ten no name miał tylko jedno wyjście 4 pin a ja potrzebuje jedno 6 pin i 8 pin do podłączenia karty graficznej. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez fazerr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazerr Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Przetestowałem Ramy i nie ma żadnych błędów... Ręce mi opadają, już nie wiem kompletnie co to może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 no to kompa za okno wystaw hehehe. co do powertargeta to ruszasz go wtedy gdy karte krecisz wpada w throtling albo dalej niechce sie krecic. ot cala filozofia. bo przy power targecie mozesz regulowac temp throthlingu.Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) EDIT: U mnie jest tak cieplo w pokoju (zmarzluch ze mnie), ze nawet wentylek grafy na 100% nic nie daje. Temp. spada do 78-79^C i wsio. Tak wiec widze, ze sobie nie pokrece za duzo. Nie dobrze... Wzrost RPM wentylatorów powinien zbić temperaturę, a tak nie jest (za mało). Są dwie przyczyny: 1. pasta do wymiany/zły docisk stopki radiatora do GPU. 2. radiator nie potrafi oddać do otoczenia więcej ciepła niż generuje GPU nawet przy 100% RPM. Warto kupić porządną pastę i zmienić np. taką: http://allegro.pl/gelid-gc-extreme-pasta-do-procesora-3-5g-8-5w-mk-i3794958937.html Właśnie czekam na dostawę http://overclock.pl/articles/show/id/461,23,26,testy Przy montażu chłodzenia trzeba sprawdzić docisk stopki radiatora do GPU, bo sama zmiana pasty nic nie da, jeżeli docisk będzie za słaby. Jak to nie pomoże, pozostaje zmiana chłodzenia, jeżeli interesuje Cię wysokie OC. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 A miałem brać Asusa. W testach nie wypadał tak źle jeśli chodzi o temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Wystarczy dać podkładki pod śruby i zmienić pastę wtedy rzeczywiście nie będzie tragedii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Wystarczy dać podkładki pod śruby i zmienić pastę wtedy rzeczywiście nie będzie tragedii. Podkladki ? Pod jakie sruby i po co ? Do dyspozycji mam paste AC MX-2, nada sie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Pasta ok , cztery śruby od gpu. Wyjmij kartę i zobacz jak pięknie chłodzenie lewituje w powietrzu , dystanse , które mają spoczywać na pcb będą w powietrzu. Chłodzenie trzyma się tylko na glucie Wielu producentów daje za długie śruby , u asusa to norma. Spokojnie możesz liczyć na 5stopni mniej po takim zabiegu. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez sideband 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...