Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

tempy i napięcia w miarę, jak masz OC to wróć na standard, sprawdź w dzienniku zdarzeń, może jest jakiś błąd krytyczny przed zamknięciem systemu, sprawdź w biosie może masz ustawioną niską temp. zamknięcia systemu po przekroczeniu temp. procka, banał-ale zaktualizuj sterowniki grafy również

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC nie mam, sterowniki od grafy najnowsze, grałem teraz prawie godzinę w bf4 i AC IV na ultra i było wszystko ok a wczoraj i jeszcze dzisiaj rano po jakiś 2 min gry wszystko się wyłączało. Na moje na 99% temperatura nie jest tego winą.

Nadal to samo... po 5 min gry w LOL'a znów się wyłączył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączył i koniec ?

Nie ma wcześniej żadnych komunikatów, artefaktów i innych symptomów ?

Masz może zasilacz na podmianę ?

Linia 12 Volt jest na granicy tolerancji pod obciążeniem.

Bardzo trudno coś konkretnego ustalić na odległość, ale od czegoś musisz zacząć.

Zasilacz wydaje się być tym najbliższym prawdzie rozwiązaniem problemu.

Pożycz zasilacz i testuj z dzień/dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ceneo.pl/11373730  zainwestuj w takie cos. Ja tez obstawiam zasilacz a mierniki na plycie glownej sa nic nie warte. Tutaj masz jak zmierzyc napiecia na lini 12V : http://www.dzikie.net/index.php?art=napiecia Jesli zasilacz ok to nastepna w kolejnosci jest plyta glowna. Sprawdz czy wizualnie wszystko ok, kondensatory nie wybrzuszone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maybe ram!?

z poprzednim zestawem sprzętu, miałem sytuację bardzo podobną do Twojej (posiadałem wtedy zasilacz noname) - wymieniłem zasilacz ale problem co jakiś czas się powtarzał - wtedy zacząłem testować ram i okazało się, że wyjmując jedną kość wszystko działało - winna była jedna z kości pamięci (a możliwe że wcześniej również zasilacz).

Proponowałbym spróbować pokombinować z ramem , jeśli to nic nie da - IMO na pewno zasilacz i zbytnie obciazenie 12v.

pzdr

Edytowane przez Dvd3K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wyniki chyba sa ok ?

Kurde grzeje mi sie ten asus w stresie do 80^C -> dodalem nawiew 12cm na boku bezposrednio na grafe i... zadnej poprawy Dołączona grafika

Zaczynam myslec o jakims zestawie WC na proca + blok na grafe, ale drogie toto.

Hmm... w MSI Afterburner 3.0 b17 nie wykrywa mi taktowan grafy :S Pokazuje 0

Edytowane przez logimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowilem ze gigabyte lepszy :p ustaw recznie profil wentyli karty na bardziej agresywny - wieksze obroty ja tak zrobilem ze swoimi kartami bo mi sie w sli nagrzewaly i wpadala jedna w throthlinguzyj asusowego softuWysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie na 1200MHz(boost 1306Mhz)/7600MHz w bf3 max 62oC i w odróznieniu do HD7950 błoga cisza. Tam też był wf3

HD7950 oc 1200MHz/7000MHz

Dołączona grafika

GTX770 oc 1200MHz(1306MHz)/7600Mhz

Dołączona grafika

graphic score większy o 1100pkt. Coś słaby physics i combined wyszedł. Muszę sprawdzic od czego to zależy.

Czy z tym nowym 3dmarkiem jest wszystko ok? Dziwne wyniki.
Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wyniki chyba sa ok ?

Kurde grzeje mi sie ten asus w stresie do 80^C -> dodalem nawiew 12cm na boku bezposrednio na grafe i... zadnej poprawy Dołączona grafika

Zaczynam myslec o jakims zestawie WC na proca + blok na grafe, ale drogie toto.

Hmm... w MSI Afterburner 3.0 b17 nie wykrywa mi taktowan grafy :S Pokazuje 0

Asus ustawia niskie RPM do temperatury.

Musiałbyś jak pisał kolega wyżej ustawić swój profil RPM w AF lub edytować bios i ustawić węższy zakres RPM - to powinno wymusić szybszy wzrost RPM względem st C.

Co do AF... chcesz podkręcać tym programem, czy monitorować w OSD ?

Dobry do OC jest 'Nvidia Inspektor".

Do monitoringu dobry jest AF i HWinfo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foramt nic nie pomógł... mierzyłem v12 podczas obciążenia, gdy nie mam nic włączone wynosi 12,5v a podczas obciążania najniższa wartość jaką zanotowałem to 12,08v, średnio podczas obciążania wynosi 12,2v. Obciążałem procka i GPU różnymi programami i wszystko w porządku, nie wyłącza się, a wątpię żeby od RAM się tak po prostu wyłączał, najgorsze jest to że nie ma żadnych komunikatów... :/ jak miałem przy laptopie zepstą kość ramu to BS wyskakiwał.

Istenieje taka możliwość że moja płyta głowna jest za słaba to karty graficznej???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus ustawia niskie RPM do temperatury.

Musiałbyś jak pisał kolega wyżej ustawić swój profil RPM w AF lub edytować bios i ustawić węższy zakres RPM - to powinno wymusić szybszy wzrost RPM względem st C.

Co do AF... chcesz podkręcać tym programem, czy monitorować w OSD ?

Dobry do OC jest 'Nvidia Inspektor".

Do monitoringu dobry jest AF i HWinfo.

Jak by sie dalo to monitorowac i podkrecac. Sprawdze Inspectora i pobawie sie profilem wenta.

Nie chce uzywac GPU Tweak'a bo ma strasznie upierdliwy skin, malo co widac. Wole AF, ale jesli bede zmuszony to przeboleje narzedzie ASUSa.

EDIT:

U mnie jest tak cieplo w pokoju (zmarzluch ze mnie), ze nawet wentylek grafy na 100% nic nie daje. Temp. spada do 78-79^C i wsio. Tak wiec widze, ze sobie nie pokrece za duzo.

Najpierw i tak musze sie zapoznac z jakims guidem jak to krecic bo nie jestem w temacie tych Power Targetow etc. Narobili tego cuda.

Edytowane przez logimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to kompa za okno wystaw hehehe. co do powertargeta to ruszasz go wtedy gdy karte krecisz wpada w throtling albo dalej niechce sie krecic. ot cala filozofia. bo przy power targecie mozesz regulowac temp throthlingu.Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT:

U mnie jest tak cieplo w pokoju (zmarzluch ze mnie), ze nawet wentylek grafy na 100% nic nie daje. Temp. spada do 78-79^C i wsio. Tak wiec widze, ze sobie nie pokrece za duzo.

Nie dobrze...

Wzrost RPM wentylatorów powinien zbić temperaturę, a tak nie jest (za mało).

Są dwie przyczyny:

1. pasta do wymiany/zły docisk stopki radiatora do GPU.

2. radiator nie potrafi oddać do otoczenia więcej ciepła niż generuje GPU nawet przy 100% RPM.

Warto kupić porządną pastę i zmienić np. taką:

http://allegro.pl/gelid-gc-extreme-pasta-do-procesora-3-5g-8-5w-mk-i3794958937.html

Właśnie czekam na dostawę Dołączona grafika

http://overclock.pl/articles/show/id/461,23,26,testy

Przy montażu chłodzenia trzeba sprawdzić docisk stopki radiatora do GPU, bo sama zmiana pasty nic nie da, jeżeli docisk będzie za słaby.

Jak to nie pomoże, pozostaje zmiana chłodzenia, jeżeli interesuje Cię wysokie OC.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta ok , cztery śruby od gpu. Wyjmij kartę i zobacz jak pięknie chłodzenie lewituje w powietrzu Dołączona grafika  , dystanse , które mają spoczywać na pcb będą w powietrzu. Chłodzenie trzyma się tylko na glucie Dołączona grafika Wielu producentów daje za długie śruby , u asusa to norma.

Spokojnie możesz liczyć na 5stopni mniej po takim zabiegu.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi