Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zgłosiłem sprawę do "supportu" sklepu morele.net, napisałem obszerny opis usterki (na tyle obszerny, że musiałem go zamieścić w załączniku jako plik tekstowy, bo w ich systemie zgłoszeń się nie mieścił Dołączona grafika) i wybrałem opcję "wymiana 3-dniowa", jako że karta dotarła do mnie 27 grudnia to przysługuje mi jeszcze takie prawo. Zobaczymy jak się sprawa dalej potoczy.. Napiszę w temacie jak wymienią mi kartę. Nie chciałem jej zwracać całkowicie, bo generalnie karta jest OK i nie mam do niej zastrzeżeń, być może po prostu trafiła mi się jakaś wadliwa sztuka, chociaż nie ukrywam że jestem zaskoczony.. bo co jak co, ale przy tej klasie i cenie urządzenia umówmy się, że takie rzeczy nie powinny mieć miejsca, ale zobaczymy co będzie po ewentualnej wymianie Dołączona grafika. Na razie jestem optymistycznie nastawiony Dołączona grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Rozstałem się ze swoim Szafirkiem HD5850 (z którego byłem bardzo zadowolony, ale przyszedł czas na zmiany). Aktualnie siedzę na Palicie 8400GS Dołączona grafika który ledwo dycha nawet przy wyświetlaniu obrazu na 2 monitorach. Dlatego dość pilnie muszę kupić coś nowego. Byłem zdecydowany na Radka 280x, ale widzę, że wybór mały i ceny ~1450zł Dołączona grafika WTF, więc postanowiłem, że wezmę GTX770. Teraz pytanie: czym różnią się te karty i którą z nich brać:

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-770-sc-acx-dual-bios-2048-mb-ddr5-dp-hdmi-02g-p4-2776-kr-608489/

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-770-sc-acx-2gb-gddr5-256bit-2dvi-hdmi-dp-pcie3-0-02g-p4-2774-kr-581993/

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-770-w-acx-cooler-02g-p4-2773-kr-587563/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Rozstałem się ze swoim Szafirkiem HD5850 (z którego byłem bardzo zadowolony, ale przyszedł czas na zmiany). Aktualnie siedzę na Palicie 8400GS Dołączona grafika który ledwo dycha nawet przy wyświetlaniu obrazu na 2 monitorach. Dlatego dość pilnie muszę kupić coś nowego. Byłem zdecydowany na Radka 280x, ale widzę, że wybór mały i ceny ~1450zł Dołączona grafika WTF, więc postanowiłem, że wezmę GTX770. Teraz pytanie: czym różnią się te karty i którą z nich brać:

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-770-sc-acx-dual-bios-2048-mb-ddr5-dp-hdmi-02g-p4-2776-kr-608489/

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-770-sc-acx-2gb-gddr5-256bit-2dvi-hdmi-dp-pcie3-0-02g-p4-2774-kr-581993/

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-770-w-acx-cooler-02g-p4-2773-kr-587563/

najtanszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie są różnice:

02G-P4-2773-KR : Taktowanie rdzenia: 1046MHz ; Boost: 1085MHz

02G-P4-2774-KR : Taktowanie rdzenia: 1111MHz ; Boost: 1163MHz

02G-P4-2776-KR : Taktowanie rdzenia: 1111MHz ; Boost: 1163MHz ; EVGA Double BIOS

W podanych przez Ciebie linkach model najtańszy okazuje się najlepszy, tak jak zauważył to przedmówca.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najtanszego

Na wstępie zaznaczam, że nie mam złych zamiarów i nie chcę Ci w żaden sposób dogryzać czy Cię urazićDołączona grafika , ale ...

Twoja odpowiedz była aktualna nie cały dzień, bo zaraz zmienili ceny karty i najtańszy już nie był najlepszy.

Kartę chcę zamówić najpóźniej w ten wtorek (po długim weekendzie) i w oko mi wpadł jeszcze  ten MSI za 1323zł  ewentualnie wersja z myszką "gratis" za 1365zł

lub polecona EVGA z postu wyżej 1346zł.

MSI trochę bardziej podkręcony i ma backplate w zestawie. Obydwie karty 3 lata gwarancji, EVGA super servis i na ich stronie jest (o ile dobrze zrozumiałem) promocja PainKiller Hell & Damnation oraz DeadFall Adwentures za darmo przy zakupie karty

Edytowane przez pigula630

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę chcę zamówić najpóźniej w ten wtorek (po długim weekendzie) i w oko mi wpadł jeszcze  ten MSI za 1323zł  ewentualnie wersja z myszką "gratis" za 1365zł

lub polecona EVGA z postu wyżej 1346zł.

MSI trochę bardziej podkręcony i ma backplate w zestawie. Obydwie karty 3 lata gwarancji, EVGA super servis i na ich stronie jest (o ile dobrze zrozumiałem) promocja PainKiller Hell & Damnation oraz DeadFall Adwentures za darmo przy zakupie karty

Na Twoim miejscu brałbym MSI, bo ma bardziej wydajne chłodzenie no i w stresie jest troszkę cichszy. Osiągi mają porównywalne, żeby nie powiedzieć takie same :) Co do serwisu to nie miałem styczności z żadnym więc nie będę się wypowiadał.

Z resztą co będę się produkował, oceń sam :)

MSI - http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_gtx_770_lightning_review,8.html

EVGA - http://www.guru3d.com/articles_pages/evga_geforce_gtx_770_sc_review,6.html

Przy okazji możesz mi napisać jak wstawić link tak by nie było go widać tylko tak jak u Ciebie same odnośniki "MSI" i "EVGA" :) (żeby nie zaśmiecać tematu to na PM możesz wysłać) Dzięki z góry :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

GeForce GTX 770 stanowi jedną z najczęściej wybieranych kart graficznych przez entuzjastów gier komputerowych, chociaż w gruncie rzeczy niczego nowego nie zaprezentował, bowiem producent odświeżył tylko GeForce GTX 680 - trochę podniósł taktowania, zamontował efektywniejszy system chłodzenia i wprowadził GPU Boost 2.0. Momentem zwrotnym było dopiero obniżenie ceny o kilkaset złotych oraz wystartowanie z promocją dodającą do zakupu komplet gier, dzięki czemu GeForce GTX 770 zyskał na atrakcyjności podejmując równorzędną walkę z Radeon HD 7970 GHz. Dzisiaj modele napędzane układem GK104 Kepler można bez problemu kupić od 1150 PLN, pozostaje tylko pytanie - jaki konkretnie wybrać? Przegląd niereferencyjnych kart graficznych GeForce GTX 770 od ASUS, Gigabyte, MSI, Palit i Zotac oddaliśmy do wglądu wiele miesięcy temu, aczkolwiek w międzyczasie na rynku zadebiutowało kilka interesujących konstrukcji, którym zdecydowanie warto się bliżej przyjrzeć. Jednym z takich urządzeń jest KFA2 GeForce GTX 770 LTD OC zbudowany na białym laminacie, bezsprzecznie wyróżniający się spośród przeważnie czarnej konkurencji (bez rasistowskich skojarzeń proszę). Czy egzotyczny sprzęt imponuje tyko nietuzinkowym wyglądem?

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na Asusa 780 DC2 OC z moreli bo polityka AMD doprowadza mnie do szału (bo pewnie kupiłbym 290, ale nie ma).

Po kilku godzinach sprawdzania mam:

Valley ultra HD 69 fps, score 2890, min 34,6 max 130,2, temperatura do 69 stopni. Benchmark podaje taktowanie rdzenia 1373??

Firestrike (standard) graphics 11181.

Ustawienia stabilne (po godzinie BF4 i WOT): suwaki na max, fan auto, base 1043 mem 6308 więc głowy nie urywa. Za to karta przyjemnie cicha- jestem bardzo mile zaskoczony. Platforma jak w sigu.

Czy to kwestia egzemplarza, że pamięci nie kręcą do 7200? Można inaczej podejśc do tematu?

A propos testu Asusa na Purepc.

Jeśli brakuje mi prawie 1 GHz na pamięciach w stosunku do umieszczonego na wykresie stockowego gtx 780 po oc, to jak to możliwe, że mam 100 punktów lepszy wynik (20 MHz na rdzeniu więcej robi tę różnicę??)  ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, taktowanie GPU ma dużo większe znaczenie niż RAMu.
Dla porównania, moja 780 chodzi na 1200/6500:
http://www.3dmark.com/3dm/1972624

Max temperatury 680-69 stopni.

ASIC 78,2%

Jeśli chodzi o pamięci, to ich potencjał to mocna loteria, zależy jak trafisz Dołączona grafika

edit:
jeśli chodzi o różnicę w wynikach 3d smarka, to ja w listopadzie miałem graphics koło 11800, a ostatnio na nowszych sterownikach i nowszej wersji 3dsmarka 1200 pękło bez problemu ;)

Edytowane przez eloprezio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASIC 81,3%. To tłumaczy, że jak szedłem ścieżką cpu to było miło bo base 1100 bez zająknięcia. Tyle, że pamięć wtedy maks plus 200 MHz.Może ma to związek z power targetem, bo wiatrak rozkręcalem do 65% i nic nie dało (freezy od razu)? Jak w nv inspectorze spawdzić subvendora (nie mam bladego pojęcia :/  ) ? Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzacie już trochę? Może jeszcze sprawdzić czy kuchenka mikrofalowa nie jest otworzona?

Takie buzelacje do przegięcia...

przesadzają...własnie jestem po lekturze Twojej historii z kartą i już mam ból głowy czy odsyłać swoją bo mam identyczną i objawy tylko w 3dmark 11 też identyczne :) z tego co widziałem w necie to jakis koles z Niemiec też nie ma lekko - http://www.youtube.com/watch?v=njjEf38YVMs :) także brałem w PC PROJEKT przed świętami ale to akurat szczegół , nie ich wina...na moje oko jak juz kilka osób ma identyczne objawy a konfigi sprzętu mamy pewnie różne więc nie wina mobo , pamięci czy tam pralki i kuchenki to albo wypuścili lipne karty albo lipne stery do nich...i jak sie zakończyła saga z Twoją kartą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde nie śledziłem chwilę tematu i patrzę a tu kolejny człowiek ma problemy z 780 Ti i 3dm11 Dołączona grafika

Sideband gdzie pisałeś o tym że sporo osób ma problem z 780/780 Ti ? Przeoczyłem jak nic.

Tak swoją drogą zainstalowałem sobie Metro 2033 i Assasina IV (oryginały obydwa) i sprawa ma się tak :

Metro 2033 - jakieś lagi co chwila, nie spadek fps ale coś jak mikroprzycięcia BARDZO irytujące i przy tym spadek GPU usage do nawet 52% ! 

Assasin z kolei śmiga też coś dziwnie, bo mam wszystko na maxa + TXAA x 4 i z tego co widziałem w testach to 780 Ti nie powinien mieć problemów a ja nawet (mimo używania D3D Overirdera) mam spadki do 27 fpsów...Przy czym też zauważyłem lagi co jakiś czas i spadek GPU usage z 99% do 85/77/61... Co do cholery się dzieje? Nie powinno być takich akcji przy moim konfigu przecież. Stery to 331.82.

Przykładowo Batman AO przy wszystkim na full trzyma bardzo ładnie fps 60 i nie ma żadnych przycięć czy spadków fps. Chociaż też z tego co widzę mam GPU usage spada do nawet około 60%. Czy to jest normalne ?

Przy MSSA x4 jest tak samo, spadki nawet do 61% GPU usage, co się dzieje z tym cholerswtem? Fps drop wtedy do 29...-Chodzi o AC 4

Wywalałem stare stery (331.82), czyściłem driver Sweaperem , zainstalowałem 331.93 i jest to samo...

Kombinowałem nawet z wyłączaniem HT, przywracaniem ustawień defaultowych.Nic to nie daje, zauważyłem że użycie GPU spadło nawet do 31% w jednym momencie. Charakteryzuje się to takimi mega ścinkami po sekundzie, grać się nie da praktycznie przez to.

Edytowane:

W AC IV PHYSX jest totalnie skopany, po wyłączeniu go mam staly fps 60 ,mi tam spadki fps nie przeszkadzały bo i tak było płynnie ale te cholerne spikes/lagi czy jak to określić to masakra. Nawet jak wezme PHYSX na low to co prawda fps potrafi spać do 35 ale nie ma tych przycięć. Ewidentnie coś nie tak z tą grą, NV musi stery jakieś lepsze wypuścić albo Ubisoft łątkę. Natomiast W Metro 2033 wyłączanie PHYSX nic nie daje, tam są cały czas te przycinki dziwne.

Jeszcze w kwestii tego użycia GPU. Czy mam powód do martwienia się jeśli spada użycie z 99% na przykładowo 75/60 czy 50% nawet ale nie ma przy tym żadnych spadków fps? Chodzi tu o to że karta ma jeszcze taki mega zapas mocy czy coś jest nie tak? Trochę może i takie pytanie dziwne ale do tej pory nie miałem takich sytuacji no ale wcześniej procki miałem inne i grafy. E8400@4.ghz/Q9550/3.9 ghz no i Radeony 4870/4890/5850/6970 a potem GTX 670 i teraz 780 TI, zawsze miałem to użycie graf na 99%

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem zażegnany. Pisałem o tym wyżej.

Edytowane:

W AC IV PHYSX jest totalnie skopany, po wyłączeniu go mam staly fps 60 ,mi tam spadki fps nie przeszkadzały bo i tak było płynnie ale te cholerne spikes/lagi czy jak to określić to masakra. Nawet jak wezme PHYSX na low to co prawda fps potrafi spać do 35 ale nie ma tych przycięć. Ewidentnie coś nie tak z tą grą, NV musi stery jakieś lepsze wypuścić albo Ubisoft łątkę. Natomiast W Metro 2033 wyłączanie PHYSX nic nie daje, tam są cały czas te przycinki dziwne.

Jeszcze w kwestii tego użycia GPU. Czy mam powód do martwienia się jeśli spada użycie z 99% na przykładowo 75/60 czy 50% nawet ale nie ma przy tym żadnych spadków fps? Chodzi tu o to że karta ma jeszcze taki mega zapas mocy czy coś jest nie tak? Trochę może i takie pytanie dziwne ale do tej pory nie miałem takich sytuacji no ale wcześniej procki miałem inne i grafy. E8400@4.ghz/Q9550/3.9 ghz no i Radeony 4870/4890/5850/6970 a potem GTX 670 i teraz 780 TI, zawsze miałem to użycie graf na 99%

Łapcie tu linka do tematu gdzie się dużo osób wypowiada. Wszyscy mają ten sam problem .Niezależnie od konfiguracji kiedy jest PHYSX na On ton przycinki + MEGA drop fps. Ja mam na maxa wszystko + TXAA x 4 i Physx wyłączony i jest stałe 60 klatek tam gdzie spadało do 29... NIeźle skopane stery albo po porstu AC 4.

https://forums.geforce.com/default/topic/660850/physx-in-assassins-creed-iv-black-flag-causing-low-fps-on-gtx-780/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zgodzę się z Tobą że sterownik jest skopany. dzisiaj to wieczorem sprawdzę, tzn rozłączę sli, ustawie jedną kartę na physx a drugą na grafikę. dostosuje ustawienia do jednej karty - pewnie zjadę z detalami ale ma być 60 a potem włączę physx na high. 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi