Razor509 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam ponownie , Karta faktycznie posiadała wadę fabryczną, co potwierdził także serwis sklepu morele.net. W związku z czym poprzednia karta została wymieniona na nową. Dzisiaj otrzymałem sprzęt i przyznam szczerze, że z lekką dozą niepewności podłączałem go do komputera. Jednak jak się potem okazało, nie było się czym przejmować, ponieważ nowa karta bez problemu śmiga w trybie PCI-E 16x 3.0 @ 16x 3.0 . Swoją drogą jestem zadowolony z jakości obsługi sklepu morele.net, bardzo szybko zareagowali na moje zgłoszenie. Wystarczył jeden mail a resztą zajął się sklep, przy czym byłem na bieżąco informowany o postępach. Generalnie może poprzednia karta nie traciła dużo na wydajności, ale moim zdaniem sprzęt powinien pracować bezproblemowo zgodnie ze swoją specyfikacją, tym bardziej że jest to jakby nie było jeden z topowych modeli (za który trzeba sporo zapłacić), gdzie teoretycznie nie ma miejsca na ustępstwa, uchybienia czy jakieś niedociągnięcia... Po zapuszczeniu 3D Smarka wyniki są prawie identyczne jak poprzednio, ale za to nie kłuje w oczy PCI-E 8x i dodatkowo nie mam problemów z losowym brakiem obrazu na ekranie. Chociaż na to drugie to trochę za wcześnie by mówić, bo kartę otrzymałem dopiero dzisiaj . W każdym bądź razie chciałbym serdecznie podziękować wszystkim zaangażowanym w temacie użytkownikom za wszelkie rady i sugestie. Na ten moment uważam, że temat można uznać za wyczerpany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Wysłałem do Moreli zapytanie o dostępność karty graficznej EVGA GTX 780Ti SC oraz o mostek SLI choć widziałem że jest na stronie Odpowiedzieli twierdząco że mają na stanie i w ramach tego zapytania obniżyli mi cene na tę grafikę (tylko 40 zł ale na przesyłkę jest) Wiecie może czy to powszechny proceder u nich ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ja zawsze przy większych zakupach staram się negocjować i przeważnie te 2-3% da sie urwać z ceny :) Nie wiem czy biorą pod uwagę, że przez parę lat zrobiłem u nich zakupy za ponad 30k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Ja u nich do tej pory zostawiłem 15 tysięcy. Za 770 i 760 + Deus 500 chcieli mi dać 50 zł rabatu. W X-KOM dostałem ponad 100zł rabatu + gratis drugiego batmana. Karty były standardowo w tych samych cenach. Ja nigdy nie kupuje sprzętu bez jakiegokolwiek rabatu Edytowane 10 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Spoko thx za info, no to za tydzień zacznie się zabawa w SLI :P przez ten głupi mostek od EVGA trzeba tyle czekać masakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Hej. Od paru dni jestem posiadaczem karty EVGA GTX780TI SC ACX. Bardzo polecam ten produkt. Jeszcze jej nie kręciłem ale mam zamiar Podam wtedy tu na forum wyniki overlockingu. Jedyny minus jaki zauważyłem, to piszczące cewki. Zwłaszcza przy benchmarkach gdy fps-y idą mocno w górę , choć wydaje mi się, że teraz z biegiem czasu coraz mniej piszczą - jest to możliwe? Przy procesorze i7-2600K (4.3 GHZ) w 3dsmarku 2011 miałem 10369pkt performance. Graphics score na poziomie 12230. Dobry wynik? Może jak jeszcze podkręcę trochę procek - tak do 4.5 GHz i kartę będzie lepszy wynik Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Slaviola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Masz artefakty w 3D Marku 11? Szczególnie te testy podwodne. No i bardzo widać będzie to w tesćie "Full Experience" Demo + Benchmark. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Kręć tą kartę bo wyniki masz jak mój 770 po OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Trochę dziwne masz te wyniki jak na taką kartę. Ja mam graphics na:- stockowych zegarach: 13533- sprawdzone 1200/6500: 16469 Edytowane 10 Stycznia 2014 przez eloprezio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Hmmm... Żadnych artefaktów nie mam. Co do wyników - nie wiem czemu takie mam i od czego to może zależeć? Na Evga Precision widze, że fakty trzyma... Czego to może być wina, że taki słaby wynik mam? Eloprezio, Ty masz tą samą karte? Acha. Dodatkowo mam najnowsze stery od Nvidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) W sterach Nvidi masz wszysto na def? Jaki masz wynik przy Extreme w 3dm11? Ja przy zegarach 1045/7000 mam coś koło 5850 pkt, przy 1120/7000 mam jakies 6125 pkt. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mam kartę z sygnatury. Zastanawia mnie to, jak karta o tysiąc złotych droższa jest mniej wydajna. Zaczyna wychodzić na to, że Ti nie jest aż tak udaną kartą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Słabsza reszta configu? W 3DMarku 2011 duże znaczenie ma też procesor (i owszem, wpływa też w pewnym stopniu na graphics score) i taktowanie pamięci RAM. Z drugiej strony to ja na radeonie 7870xt w 2011 w graphics miałem 10200 pkt. Tak więc może jednak coś nie tak z tym Twoim Ti. Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Zrobię test w 3dm11 performence przy grafie na def i wrzucę wyniki. Sprawdzimy o ile za mało masz. Tutaj zrzut ekranu. Zegary na karcie fabryczne, z tym że fabrycznie ten model ma rdzeń na 1020 mhz. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Tak Gosi. Nic w sferach nie zmieniałem. A coś trzeba zmieniac by poprawić wynik? PS: jakie masz Gosi taktowanie pamięci ram w wyniku 3dmark? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Ram mam na 1866 mhz czyli defaultowy. Jeśli chodzi o pamięć grafy to 1750 (7000) Poproszę kumpla który ma I7 2600 k @ 5 ghz i dokładnie taką samą grafikę jak ja żeby zrobił testy i sprawdzimy jaka różnica jest między Twoim a jego. Po za sprawdź ile pkt masz na Extreme. Co do sterów weź wszystko na "default". Do benchmarków się tak robi :) Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Nie wiem dlaczego ale w wynikach 3dmark miałem traktowaniem pamięci ram tylko 700 Mhz :o Może to przez to? Ogólnie mam 16gb pamięci operacyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Nie ma znaczenia, czy testujesz, czy grasz, czy googlujesz. RAM zawsze jest tak samo taktowany. Uruchom CPU-Z i sprawdź, jakie jest aktualnie taktowanie RAM. Albo ściągnij sobie Aidę i uruchom test np. odczyt pamięci. Tam będziesz mieć podane aktualne taktowanie procesora i pamięci i możesz porównać sobie swoje wyniki z podobnymi zestawami. http://download.aida64.com/aida64extreme400.zip Edytowane 11 Stycznia 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) W zasadzie nie wiem czy problem kwalifikuje się tutaj. (biorę pod uwagę problem z monitorem, przewodem od monitora albo konieczność udania się do psychiatry lub ewentualnie okulisty) Co jakiś czas (bardzo losowy) przez ułamek sekundy gdzieś na pulpicie miga u mnie kreska ok 1cm długości i szerokości tak na 1 - 2 piksele. Grafika aktualnie nie jest podkręcona. Wcześniej sprawdzałem mniej więcej ile można z niej wyciągnąć i kiedy pojawiały się artefakty to od razu test wyłączałem, a same artefakty były w postaci czarnych trójkątów czy czegoś podobnego i miały różne rozmiary. Istotne jest też chyba, że katowałem wczoraj heaven i 3dmarka żeby sprawdzić czy coś się nie wywali, ale w trakcie testów nie zauważyłem problemu. Kreski te pojawiają się w idle i mam wrażenie, że widać je tylko na oknie firefox. Z programów, które w jakiś sposób ingerują w obraz zainstalowanego mam MSI Afterburner i f.lux Edytowane 12 Stycznia 2014 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Próbowałeś sprawdzić to na integrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Z ciekawości sprawdzałem miernikiem swojego Asusa 770 Dcu II. W 3d pod obciążeniem w booście karta zwiększa napięcie dla rdzenia do 1.275V. Gdzie wszystkie programy diagnostyczne pokazują 1.2V. Rdzeń kręci się do 1306Mhz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Próbowałeś sprawdzić to na integrze? Nie za bardzo mam jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Zacząłem kombinować z downsamplingiem. Udało mi się wyciągnąć rozdzielczość 2496x1560. Przy 2560x1600 widać tylko ok 5mm tapety na górze ekranu, a reszta jest czarna. Czy jest to kwestia karty graficznej, monitora, czy może kabla DVI? Karta jak w opisie. Monitor to NEC p221w HWiNFO pokazuje następujące parametry: Horizontal Freq - 31-83kHz Vertical Freq - 56-75Hz Max Pixel Clock - 170MHz Kabel DVI to zwykłe DVI-D single link. Czy ograniczenie w/w rozdzielczości bierze się z grafiki(wątpię), monitora czy może kabla DVI (zacząłem dziś szukać po wikipediach i jeżeli dobrze rozumiem dual link dvi powinien śmigać na wyższej rozdzielczości). Monitora nie zmienię, ale nowy kabel to akurat grosze. Inna sprawa, że custom res robiłem na automatycznych timingach zgodnie z sugestią z poradnika na guru3d Edytowane 13 Stycznia 2014 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Małe podsumowanie użytkowania GTXa 770 od MSI (Wersja gaming z TwinFrozrIV). Karta działała 3 dni, dwa z nich w idlu bo nie było czasu na granie. Trzeciego dnia się czas znzałazł. Pograłem dwie godzinki w Fallouta New Vegas bo chciałem potestować mody, wyłączyłem grę, poszedłem zrobić kawę i po przyjkściu do kompa monitor zgaszony, dioda sobie fikuśnie miga. Brak reakcji na myszkę zmusił mnie do resetu kompa. A po nim już od postu przez proces ładowania windy taki oto obraz się pojawiał: Karta kupiona z morele.net. Nówka OEM z aukcji Allegro. Gwara jest 3 lata ale teraz 3 tygodnie karty nie będzie (Siedzę na HD 2400Pro) i plany pogrania w FNV można roztrzasnąć o kant dup.ci. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Gooralesko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 A kiedy ją kupiłeś? Może zamiast oddawać do naprawy lepiej skorzystać z możliwości 10-o dniowego zwrotu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Odebrałem ja z netpunktu 7 stycznia. Może warto ale czy teraz mogę zrezygnować kiedy postępowanie reklamacyjne jest już rozpoczęte na stronie morele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 10 dni w ostateczności niezgodność towaru z umową (przyspieszysz w ten sposób sprawę). Z gwarancji nie korzystaj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Ale jak już uruchomiłem zgłoszenie reklamacyjne to jak mam to teraz odwołać? Napisać im nowego maila: "Przepraszam nie zamierzam korzystać z gwarancji, skorzystam z możliwości zwrotu towaru wraz ze zwróceniem gotówki do 10 dni od dnia jego otrzymania"? EDYTA: Jak na razie anulowałem zgłoszenie reklamacyjne. Wyślę im ta kartę wraz z dokumentem o odstąpieniu od umowy, wszystko zostanie zrobione tak jak jest tutaj napisane: http://www.morele.net/pokaz_pomoc/1/ Taka mała dygresja - lekki skandal by nowa karta graficzna posiadała tego rodzaju usterkę i narażała klienta na stres. 1150zł to niemałe pieniądze i człowiek pomimo posiadania gwarancji na sprzęt zastanawia się jak zostanie gwarancja zrealizowana i czy przypadkiem nie będzie kolejnym jeleniem, którego wielkie firmy będą chciały zrobić w bambuko. Na szczęście jest ustawa mówiąca o zwrocie do 10 dni od dnia otrzymania towaru, więc problem kopania się po kostkach ze sklepem - mam nadzieję - został wyeliminowany. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Gooralesko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ale jak już uruchomiłem zgłoszenie reklamacyjne to jak mam to teraz odwołać? Napisać im nowego maila: "Przepraszam nie zamierzam korzystać z gwarancji, skorzystam z możliwości zwrotu towaru wraz ze zwróceniem gotówki do 10 dni od dnia jego otrzymania"? Dokładnie tak. Masz zamiar się im tłumaczyć? Zwracaj kartę, dostaniesz kase na konto i bierz nową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jak sam piszesz karta była z aukcji więc o ile byś oddał kartę zakładając 10 dniowe prawo zwrotu to od ręki nowej nie dadzą, Oni wystawiają pojedyncze sztuki a to pokazowa, a to niekompletna itd wątpię by tak od ręki dali kolejną kartę, raczej skończy się na zwrocie pieniędzy i wszystko, no chyba że się mylę lub źle rozumiem "z aukcji" i były np 4 sztuki i jedną kupiłeś "kup teraz". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...