Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ma to jedynie wpływ na przebieg temperatury ale i tak dojdzie do granicy szczytowej. Jeśli przy 90% chłodzenie nie jest w stanie schłodzić karty (zbić temperatury nawet minimalnie) to zmiana krzywej nic nie zmieni bo i tak dojdzie do tego pułapu. Najwyżej wydłuży się minimalnie czas nagrzewania karty bo będzie miała wyższe rpm w danym przedziale temperatur w porównaniu do default. 90 stopni i więcej jak podaje autor (w zime przy temp otoczenia 24oC) + throttling to jest za dużo. W lato gdy za oknem będzie 35 stopni to karta się zajedzie. Nie mówiąc już o jakimś OC skoro już teraz karta kręci się praktycznie na max. Czytając opinie w internecie to karta faktycznie się grzeje z tym, że średnio do ok 80stopni po OC bez ruszania kontroli wentylatorów.

Zgadza się... karta i tak dojdzie do swoich maxymalnych temperatur, ale nie będzie musiała przechodzić przez całą drogę tak długo.

Zmiana krzywej na agresywniejszą jest tylko rozwiązaniem na krótki czas i trzeba problem rozwiązać samemu, albo oddać kartę na gwarancję.

Z tym, że oddać kartę na gwarancję, to dobre 3 tygodnie czekania i kto wie, czy ta sama karta nie wróci z powrotem jako sprawdzona i sprawna.

Piszę to jako serwisant, nie jako piekarz (bez obrazy dla fachu :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nie reklamuje się z tytułu gwarancji a z niezgodności towaru z umową. Proces jest szybszy i stawia klienta w lepszej pozycji.

No dobra, jakim argumentem mógłbym się wspierać? Opisz mi jeśli możesz pokrótce jak to powinno wyglądać i czym się posiłkować. Pierwszy raz coś reklamuję na odległość.

Co do przekładania karty w wyższy slot - jest identycznie ta sama sytuacja nawet z otwartym bokiem obudowy, dodawałem już nawet wiejący na kartę bezpośrednio wentylator na max obrotach (Arctic F12 który mi wala się gdzieś po szafie). Dojechałem już do mieszkania gdzie jest komputer - biorę się za rozkręcanie i zobaczymy co będzie na zewnątrz obudowy (w pokoju mam aktualnie 22* na termometrze pokojowym).

Edytowane przez wlodarq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź kartę w jakimś ostrym benchmarku np Furmark i trzymaj ją do samego końca aż osiągnie szczytową temperaturę. Mówiłeś o 90oC, które dalej rosną. Nie przerywaj testu. Samą temperaturę ciężko będzie uargumentować jako powód do wymiany jeśli nie powoduje niestabilności czy artefaktów na ekranie. Po każdym teście lub ewentualnym problemie (bsod, artefakty) rób zdjęcia aby udokumentować problem. Ja tak zrobiłem ze swoją kartą i udało się dostać nową i sprawną hd7950. Wybebesz komputer i sprawdź temperatury poza obudową. Miałem wziąć Asusa ale patrząc po testach i problemach z tym modelem zaryzykowałem i wziąłem Gigabyte (mimo wcześniejszych problemów z tą marką). Szkoda, że dopiero teraz pojawił się problem, tak byś oddał kartę po zakupie i wziął nową, teraz niestety za późno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer jest ustawiony na półce bez obudowy. Temperatura w pokoju - 22*

Obciążona FurMark:

http://i.imgur.com/GAJJHxn.jpg

Przy 80* zaczyna spadać do bazowego zegara czyli 1058MHz. Widocznie już ten model tak ma i OC można sobie pomarzyć. Chyba się wkurzę i zmienię pastę. Padnie karta kiedyś to padnie - trudno - wszystko czasem umiera a będzie pretekst do kupienia nowej.

Po podwyższeniu temp target do 95* karta maksymalnie miała 87*.

Heatpipe parzą jednak w paluchy jak i blisko rdzenia tak i te dalsze. Może kiedyś skuszę się na wymianę chłodzenia na Gelid IcyVision lub coś innego i będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10minutek w FullHD "Stone Giant"

http://i.imgur.com/CKgUxV8.jpg

Nie jest źle. Pograłem też trochę (jakieś 40minut) w Dirt3 (wszystko na max i fullHD z 8xMSAA) - 72*.

Wniosek - po wyłożeniu z obudowy widać że... Trzeba albo przywrócić obudowę do dawnego stanu albo po prostu ją zmienić.

Edytowane przez wlodarq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem zrobić Desk Case... Wentylacja w ''komorze'' tego biurka wyglądała by tak:

Dołączona grafika

Myślę że byłoby dobrze (co o tym sądzicie).

Chłodzenie przy 2700obr/min słyszalne ale jeszcze znośne.

Edytowane przez wlodarq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanie, czym się różnią te karty od Palita?

http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-770-jetstream-2gb-ne5x770h1024j-585047

http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-770-jetstream-2gb-ne5x770h1042-1045j-582738

Która z tych kart występuje w tym teście

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_770_tanszy_i_szybszy_gtx_680_vs_hd_7970?page=0,6

Na zdjęciu widać, że to wersja "ne5x770h1042-1045j", czy warto wziąć do zestawu za 3800zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma realnego FullHD? 100% i 1920x1080 to FHD. 200% to rozdzielczość 2xFullHD.

Jak Cie stać na sli i brakuje Ci wydajności w jednej grze ze skalowaniem to kupuj. Wg mnie do 1 monitora w dodatku 60Hz to bezsens.

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro przy Ultra i skalowaniu masz tylko 24 fps na tym GTX to może co innego nie wyrabia .

Jaki masz procek ?

Co do wymagań SLI - płyta mająca 2 porty PCI-E 16x pracujące przynajmniej z prędkością 8x 16x+4x odpada .

Dalej zasilacz - 700+W mocy na linii +12V i mający wtyczki PCI-E  2x8pin i 2x6 pin , albo z 8 wtyczek molex ( przy założeniu że karty będą zasilanie tylko przez przejściówki , jak zasilacz ma PCI-E 6pin i 8pin to wystarczą tylko 4 molexy ) .

Odpowiednio mocny procek - I5 4670K / I7 4770@OC .

Do tego pojemna i dobrze wentylowana buda ale takową chyba już masz . 

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale bez skalowania nie ma realnego full hd. mam na 4 bo wiecej sie nie da msaa. 

i co z moim pytaniem propo sli? 

Dwie podkręcone 780 dadzą ci teoretycznie niezły fps z SSAA , ale jaka będzie w praktyce płynność to się do wiesz dopiero po zakupie drugiej karty.

• Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ultra i skalowaniu 200%( bo takie daje piekna grafe a chyba o to chodzi w bf 4) mam 24 klatki, gra nie jest plynna i tnie troszku.

Czy dobrze zrozumialem ze masz pelny aliasing, do tego renderujesz to w skali 200% a ptem downsamplujesz do HD?

Czyli ze renderujesz to w (2*1920)x(2*1080) z AA (ktory w przypadku ultra wymusza reskalowanie tego jeszcze bardziej), aby nastepnie to downsamplowac do HD?

I robisz to wszystko w battlefieldzie gdzie ciągle sie trzęsie ekran i realnie sceny gdze antialiasing by sie przydal mozna uswiadczyc bardzo rzadko?

Sie nie dziwie, ze masz low fps, bo ta karta musi renderowac jakies kosmiczne rozdzielczosci, potem robic z tego AA, skaluje do tego '200%' ekranu, aby to potem znowu zeskalowac do full hd (ciekawe jakim algorytmem robi ten ostatni ruch, bo realnie to moze pooorszyc jakosc, jesli wybierze sie jakis gowniany texturemode)...

Szczerze, wywal downsampling i po prostu ustaw wyzszy poziom antyaliasingu w trybie ultra, nie uzywaj FXAA.

Edytowane przez _KaszpiR_
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nic nie da.

Całe powietrze będzie krążyć wokół obudowy :P

Ważne jest, jak powietrze jest wtłączane do obudowy.

Lepiej nieco więcej świerzego powietrza w środku obudowy niż mniej, tzn. dobrze mieć np. dwa wentylatory nawiewowe i jeden wywiewowy niż odwrotnie.

Duża jest różnica w temperaturze karty, gdy robisz testy w zamkniętej obudowie i na stole ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce się mądralić ale tak na moje oko to trzeba by więcej powietrza wtłaczać. Jednym wentylatorem podzielonym z resztą na pół nei za bardzo wiem po co, bo zapewne zasilacz ssie z dołu, wiele nie zwojujesz. Nie dało by rady tak przerobić obudowy żeby cały wiatrak był odsłonięty? I czemu karta masz nie w pierwszym slocie? :) Wiatraki walą bezpośrednio w płytę i to powietrze nie ma gdzie uciekać, przełóż sobie kartę w pierwszy slot, tego wariata z pomiędzy PCI-e daj niżej i kolejny zysk temp. Nie masz również możliwości dania wiatraka na panel boczny obudowy? Jak już tak ładnie zrobiłeś/przerobiłeś skrzynię (bo to chyba jakiś twój autorski projekt?) to może warto pomyśleć o przygotowaniu miejsca na boku i dorzuceniu tam wiatraka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wentylator na froncie musi wiać też do piwnicy bo tam są dyski które się gotowały bez nawiewu ;) Ale dla chcącego nic trudnego. Obudowa została przerobiona, wystarczy wpisać "Snow Dominator" w google i wyskoczą linki do tematu jak się to wszystko robiło :)

Panel boczny mam cały z pleksi przeźroczystej i szkoda w nim rzeźbić więc obudowa będzie na sprzęt dla mojej kobiety na jakiś i3+gtx650ti. Ja w takim razie zrobię sobie "desk case" z mocnym nawiewem dla tej karty :)

Dzięki wam za wszystkie rady i chęć pomocy. Pewnie zagoszczę tu na dłużej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no śmiech na sali...Dostałem odpowiedź od Gigabyte'a w sprawie artefaktów na mojej karcie w 3dMark11...No ręce opadają...

"Witamy,

nie to problem driverów - niestety.
Trzeba cierpliwie czekać na nowe drivery by nVidia.

pozdr"

Masakra jakaś...Karty innych producentów inaczej przetwarzają obraz, tak ? :D I nie każdy model nawet od GTX 780 Ti od GB ma ten problem...JASNE...

Moja odpowiedź

"Nie wydaje mi się żeby był to problem driverów. Skoro w momencie kiedy zmniejszam taktowanie na pamięciach z 1750 mhz na 1650 mhz - artefakty znikają.

Po za tym jak wyjaśnić w takim razie że kolega na ASUSIE GTX 780 nie ma tego problemu?
Inny na EVGA gtx 780 Ti również nie ma. 
A ja ,oraz mój znajomy mamy wasze GTX 780 Ti i są u nas problemy, karty sprawdzane na kilki innych komputerach. Nowe sterowniki Nvidii nic nie dają."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! 

Znajomy kupił GTXa 770 od MSI wersja oc.

Posiada zasilacz: 

Dołączona grafika

Komputer się resetuje tuż przed pojawieniem się pulpitu. 

Moje pytanie brzmi: Czy ten zasilacz jest za słaby do GTX 770 ?

Z kartą GTX 275 MSI lightning działa elegancko. 

Edytowane przez Cyklop10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest za słaby. Popatrz na mój konfig. Zero problemów.

Musicie odpowiedzieć na dwa ważne pytania:

Czy na innym zasilaczu problem występuje?

Czy karta w innym komputerze tez robi takie cyrki?

Pozdrawiam

Waty watami, być może Twój zasilacz ma więcej amper na lini 12 v. 

Kartę podłączaliśmy do drugiego zasilacza Corsair HX 750 W Profesional series  (62A).

O dziwo wszystko zadziałało dobrze. Nie sprawdziliśmy karty pod obciążeniem zabrakło już nam czasu. 

Może jakieś zabezpieczenie działa zbyt szybko w Chiftecu ?

Edytowane przez Cyklop10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zartujesz ?

600Wat Chieftec jest za słaby do GTX 770 ?

Musiał być uszkodzony.

BTW... na Taganie 430-U22 używałem GTX 285 OC + Q9550@ 4.0 GHZ i zasilacz dawał radę, chodź już popiskiwał.

No ale cóż... i tak się może zdarzyć.

Aż się wierzyć nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi