Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam:

WIN 7 64bit

INTEL Core 2 Quad Q9300

Płyta główna: DG31PR

Grafika ASUS 9600GT

Czy da rade do tego włozyć grafike GIGABYTE GTX760 OC + nowy zasilacz Corsair CX80 600W?

Czy na takiej konfiguracji będe mógl grać w BF4 na optymalnej jakości?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włożyć się da .

Porty PCI-E różnych generacji są ze sobą kompatybilne .

Gorzej z działaniem całości - Q9300 musiał by być ostro podkręcony aby w pełni wykorzystać potencjał tej karty , choć nie wiem czy na 100% bo takim OC w pełni wykorzysta potencjał karty .

Niski mnożnik maksymalny i wysokie startowe FSB ( 7,5 x 333 mhz ) a do tego budżetowa płyta oparta o chipset G31 - mogą być duże problemy z większym OC , o ile da się w ogóle zrobić OC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. W niedalekiej przyszłości planuje również wymienić procesor i płytę główną oraz dołożyć ramu. A co do obecnego procesora to widziałem w internecie, że podobny procesor z tą kartą graficzna wyciągają okło 40 FPS w BF4, co dla mnie jest jak narazie wystarczające.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam takie dość nietypowe pytanie. Posiadam gtx780 od Gigabyte'a. Zauważyłem, że wtyczki od zasilacza dość luźno wchodzą do gniazd 8-pin na karcie. Istnieje możłiwość, że z czasem gniazda "wyrobią" się i nie będzie dobrego styku? Pytam bo dość często rozkłądam kompa bądź testuje kartę na sprzętach kolegów :) Jest się czym martwić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwić się powinieneś zacząć, gdy gniazdka zaczną się grzać.

Wtedy będzie występować łuk elektryczny, a to jest pierwszy krok do uszkodzenia wtyk/gniazdo zasilające.

Jak możesz, oblutuj  piny wtyków (delikatnie), lub dokup przejściówkę.

no chyba, że masz zasilator modularny, to zmień przewody na nowe lub zmień same wtyki (wymaga lutownicy i trochę umiejętności).

Nie czekałbym na efekty zbyt małego styku w gniazdach zasilających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwić się powinieneś zacząć, gdy gniazdka zaczną się grzać.

Wtedy będzie występować łuk elektryczny, a to jest pierwszy krok do uszkodzenia wtyk/gniazdo zasilające.

Jak możesz, oblutuj  piny wtyków (delikatnie), lub dokup przejściówkę.

no chyba, że masz zasilator modularny, to zmień przewody na nowe lub zmień same wtyki (wymaga lutownicy i trochę umiejętności).

Nie czekałbym na efekty zbyt małego styku w gniazdach zasilających.

Z lutownicą się raczej bawić nie będe, karta jest na gwarancji. Po prostu dziwi mnie to, że nie trzeba dużej siły aby wypiąć wtyczki, w poprzedniej karcie (gtx 670, też od Gigabyte'a) siedziały dużo pewniej.

W ogóle coś mi w tej karcie nie pasuje, jedna ze śrubek (ta która przykręca wiatraczek do tego metalowego stelaża) jest zjechana, jakby ktoś już ją kiedyś odkręcal/dokręcał, w dodatku nieumiejętnie. Dodam że karta kupiona miesiąc temu w sklepie. Jak to w ogóle możliwe? I czy doczepią się do tego w serwisie w razie czego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, w Proline. Trochę by to dziwne było, bo styki na złączu pci-e nie miały żadnych śladów, a wystarczy choćby raz kartę do płyty głównej wsadzić by takowe powstały.

Odesłałbym tą kartę chętnie, bo brzęczą w niej cewki, ale obawiam się, że przez tą śrubkę pod wiatraczkiem mogą nie uznać gwarancji. Co gorsza nie mam jak udowodnić, że to nie z mojej winy. Trochę rzepa, bo jednak karta sporo kasy kosztuje.

Wybaczcie osobny post, ale w poprzednim jakieś krzaki wyskoczyły :)

Edytowane przez Klaus
cięcie krzaków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc żadna.

Każdy sklep/użytkownik przyczepi się do tej śrubki, ale możesz ją wymienić na identyczną, więc głowa do góry :)

Teraz proszę wyciągnąć aparat i zrobić zjechanej śrubce piękne, wyraźne zdjęcie i takie samo zdjęcie zrobić identycznej śrubce, żeby można było dopasować.

Może Będę miał taką, to Ci wyślę Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych. Po 2 tyg. przepychanek i dzwonienia do nich w zgłoszeniach o płytę i kartę pojawił się status "wymiana towaru" na nowy.

System reklamacji jest tragiczny. Na infolinii nie wiedzą co robić przy podanych problemach, nikt nic tam nie wiedzial. Za 6 telefonem i użyciu nazwisk ludzi z serwisu ktoś się zainteresowal i sprawdził dla mnie wszystko. Gdyby to samo zrobili za drugim razem to już pewnie miałbym towar, a tak to może w poniedziałek.

O tyle dobrze, że płyta będzie nowa i karta również.

Dzięki za pomoc wszystkim. Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dzisiaj jestem póki co szczęśliwym posiadaczem MSI GTX 770 2GB (Gaming).  Karta bez problemu śmiga na 1254/7038 mhz. Wyżej na razie nie testowałem. Napięcia nie zwiększałem, więc def. ustawione jest na 1.2 v. Wynik w 3D Mark to 7090 pkt. Nie wiem czy to dużo czy mało. Wzrost względem GTX 670 nie jest specjalnie za duży. Ale po przeanalizowaniu faktu że na razie nie zamierzam wymieniać monitora Dell 2209WA dopóki nie wyjdzie jakiś 1440p na dobrej matrycy w rozsądnej cenie. Kupiłem  zresztą, gdyż  w zeszłym roku musiałem sprzedać  GTX 670 z powodów osobistych. Tak więc zamiast kupować ponownie GTX 670 poszedłem oczko wyżej. Grając na 1680x1050 nie widziałem potrzeby pakowania się w GTX 780. Przynajmniej nie przy obecnej cenie. Zawsze mogę zamienić za rok lub pokusić się pierwszy raz w życiu o SLI z dwóch takich kart.

Co do ciszy to opinie o karcie są jak najbardziej zasłużone. Karta po OC co prawda nieco się grzeje i temperatury sięgają 68'C co wymaga ok 65-70% prędkości wentylatora. Co ciekawe chłodzenie zaczyna być słyszalne od 78%. Przy 75% jest to akceptowalne, przy 70% chłodzenie jest dla mnie ledwo słyszalne. Zagłusza je praca wentylatora z  zasilacza BQ. W porównaniu do GTX 670 Gigabyte jest zdecydowanie ciszej. Temp nie przekracza 70'C. Póki co nie zauważyłem throttling'u. Może zaczyna się przy wyższej temperaturze. W każdym razie jest ok i na razie nie narzekam. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ci się wydaje , ale na def od 80stopni zacznie throtlować. Na msi siedzi ncp4206 , więc hulaj dusza ..... Można bez większych kombinacji zapodać do 1.325v oraz wyłączyć vdroop.

Ale oc pamięci widzę bardzo niskie , na 770gtx siedzą dobre kości , więc można je ostro ocować. Przy gk104 oc pamięci daje sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbowałem jeszcze z pamięciami. Nie wiem też jak kontrolować  Throtling.  Dałem ustawienia podobne jakie mam przy włączeniu trybu  Gaming. Tam miałem 1241 mhz rdzeń i pamięci właśnie na 3519. Tak więc ustawiłem zbliżone na stałe.  Nie wiem za bardzo jakie jest bezpieczne napięcie tak by karta się nie grzała. Będę się oczywiście bawił, ale zdaje się na Ciebie Side.  PW poszło.

EDIT: Ok 7406 na razie i jest ok. Przeszedł benchmark. Ale jak włącze free look w Heaven to po ok 10 minutach zdarza się że taktowanie spada do 1202 mhz .  Temperatry wtedy mają 70-71'C. Czyżby tak szybko Throtling się włączyć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Ok 7406 na razie i jest ok. Przeszedł benchmark. Ale jak włącze free look w Heaven to po ok 10 minutach zdarza się że taktowanie spada do 1202 mhz .  Temperatry wtedy mają 70-71'C. Czyżby tak szybko Throtling się włączyć.

Pozdrawiam.

Pewnie odchodzisz od kompa i nie widzisz jak restartuje ci się sterownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi