Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej 

Jest dziwna sprawa

Otóż heaven przechodzi benchmark jeśli nie podkręcam GPU 

na podkręconym wywala taki sam error jak podczas gier 

Moje pytanie brzmi - czy za mocno podkręcam

załączam screen - dziwna sprawa czemu CPU - Z pokazuje co innego niz benchmark ? komu wierzyc ?

Podkręciłem 

i natum ustawieniu przechodzę benchmark'a

załączam screen

Jutro z rana zrobie reinstal windowsa na wszelki wypadek zainstaluje najnowsze stery i sproboje zrobic testy

jak narazie na zdj numer 3 maksymalne OC jakie zrobilem i przeszedl benchmark (heaven 4.0) teraz 

swoja droga czy trafiła mi sie padaka ? słyszałem za pality sie bardzo dobrze kręcą i mój jakoś chyba nie za bardzo 

post-205838-0-89455400-1394828906_thumb.jpg

post-205838-0-00988600-1394831337_thumb.jpg

post-205838-0-11656300-1394832458_thumb.jpg

Edytowane przez Digichaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wiec co zrobilem 

Sciagnelem bios ze strony msi

problem update biosu poprzez MSI HQ Bios Update Tool

Po update biosu problem clear CMOS

Zainstalowalem windowsa sterowniki od plyty glownej audio i gpu 

Zrobilem update framework directx oral update Visual C++ 

Kompa odpalilem zupelnie bez jakiegokolwiek OC na stock - odpalilem Crysisa i udalo mi sie z 15min pograc bez wywalenia na pulpit (teraz tez jestem w grze) - staralem sie w grze skakac strzelac wysadzac i biegac jak mozna szybciej zeby to bylo obciazone i narazie jest spokoj

@ teraz nastepujace dwa pytania

Podkrecac Karte ?

Podkrecac proc ?

Jak sprawdzic stabilnosc kompa i gpu na 100% ?

Bo Linx obciaza tylko cpu a furmark rozgrzewa GPU 

Prosze o odpowiedz

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Daje radę, jak to się mówi. Muszę trochę odsapnąć ($) i biorę się za mobo i procesor by się karta wykazała.

Podoba mi się bo jest cicha nawet podczas obciążenia.

:D

Pozdrawiam.

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Wiosenna atmosfera chyba sprzyja producentom kart graficznych, którzy po przebudzeniu z długiego zimowego snu postanowili wytoczyć najcięższe działa przeciwko konkurencji, wprowadzając do sprzedaży kolejne modele dla entuzjastów. Niedawno testowaliśmy odlotowego MSI Radeon R9 290X Lightning, natomiast dzisiaj obiektem naszego zainteresowania będzie smakowita nowość od firmy ASUS należąca do rodziny Matrix Platinum. Karty graficzne wykonane zgodnie z filozofią Republic of Gamers powinny być zabójczo wydajne, dopracowane w najdrobniejszych szczegółach oraz urzekać nietuzinkowym wyglądem. ASUS ROG Matrix GeForce GTX 780 Ti Platinum przynajmniej teoretycznie powinien być spełnieniem marzeń każdego gracza. Nadarza się również znakomita okazja do porównania podkręconych wersji najszybszych konstrukcji, bowiem naprzeciw siebie stanął ekstremalne wydania GK110 oraz Hawaii XT - wojownicy wagi superciężkiej gotowi sprostać każdej grze komputerowej. Który model ostatecznie okaże się zwycięzcą - Radeon R9 290X czy GeForce GTX 780 Ti? Let's get ready to the rumble!

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie

Dziasiaj miale czas jeszcze raz usiac wszystko przeinstalowac i zaktualizowac

Czy ten wynik jest taki jak powinien 

http://www.3dmark.com/3dm11/8135103

Jesli chodzi o mojego Palitka to poza piszczacymi cewkami nie zadzialal mi na wiecej jak

@ +30 core

@+100 Memory 

Co nam daje przy mac obciazeniu 1267/7204... szczerze powiedziawszy to jestem rozczarowany bo ponoc Palit GTX Jetstream sie o wiele lepiej kreci

Co myslicie zrobic w tej sytuacji zostawic jak jest i zyc z tym czy wysylac na gwarancje "piszczace cewki" czekac na nowa i jak to sie mowi a nóż 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się.

Daje radę, jak to się mówi. Muszę trochę odsapnąć ($) i biorę się za mobo i procesor by się karta wykazała.

Podoba mi się bo jest cicha nawet podczas obciążenia.

:D

Pozdrawiam.

Też Mam Twin Frozry i potwierdzam. Jest to cicha karta nawet pod obciążeniem. Wszystkie 7 wentyli (Buda i tower na CPU) mam skręconych na 700-800obr/min, wentyl w zasilaczu się nie kręci i w takich warunkach kart w trybie obciązenia po prostu nie słychać. Coś pięknego.

Edytowane przez Gooralesko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie się zastanawiam nad koncepcją kupna GTX 760 do pogrania w Wiedźmina 2, Metro LL, Crysisa 3, Baletfield 4 i z tego co widzę to ta karta powinna uciągnąć te i podobne tytuły w FHD na full (lub prawie) detalach, czekając na Wiedźmina 3. A do niego za niecały rok dokupiłbym drugą 760 w SLI. Wtedy powinna być relatywnie tania, choć nie wiem na ile zejdzie z ceną.

Z tego co się orientuję to zestaw nie będzie sprawiał problemów z SLI, ewentualnie zasilacz może być za słaby, ale to kwestia dyskusyjna. Jedni piszą tak, a drudzy nie.

Czy taka koncepcja ma sens? Nie jestem pewien ile może spaść cena takiej 760 żeby za rok tanim kosztem zrobić upgrade.

Drugą opcją jest zakup 750ti i wyniana karty przy okazji W3 na coś mocnego. Ciekawe ile wtedy będzie stało np. 780? Ale z tego co widziałem w testach 750 nie będzie płynne w wyżej wymienionych tytułach. Wiec nie wiem czy jest sens pakowania się w tą kartę w ramach oszczędności 300zł.

Płyta główna ASRock Z87M OC Formula

Procesor Intel CORE I5-4670K

Pamięć Team Group Vulcan DDR3 2x4GB

Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan Pro (HE924)

Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W

Edytowane przez atanor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Jak myslicie, gtx 770 od gigabyte jakie powinna mieć maks temperatury pod obciążeniem? I jakie fpsy powinna trzymać grając w kampanie bf 4, tomb raider 2013 i jaki mniej więcej wynik w 3dmarku? Mam taką i podczas grania temp dochodzi do max 71 stopni i wydaje mi się, że nie daje z siebie 100%.  Dokładnie wyniki testów podam wieczorem albo jutro, bo teraz nie ma mnie w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa corsair 230t z trzema fabrycznymi i trzema dodatkowymi wentylatorami. Ja przypadkowo obejrzałem test tej karty i w stresie temperatura dochodziła do prawie 80 stopni. Myślałem, że moja karta nie daje z siebie wszystkiego wiec i temperatura niższa, a U Ciebie po oc jest jeszcze niższa...  :D taka różnica temperatur może być możliwa?

edit

Wynik http://www.3dmark.com/3dm/2716103

Edytowane przez Diego575

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smarki to jest loteria:

tyle miałem wczoraj: http://www.3dmark.com/3dm/2716421

tyle mam dzisiaj: http://www.3dmark.com/3dm/2723594

wycisnąłem 7 soki ze swoich kart kręcąc je na 1248/7200 :D

a to wynik z dzisiaj w 3dm11 http://www.3dmark.com/3dm11/8147441

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiacie sie i tyle zreszta seria 680 i 770 to rzeczywiscie jak ziemia i mars totalnie rozne swiaty.

ryba napisz w telegraficznym skrocie jak ogarnac smarka :D nie chodzi mi o wykrecanie jakis tam wynikow ale o ich potwarzalnosc.

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zadbasz o odpowiednio dobre chlodzenie, to boost nie skacze Tobie jak szalone, tylko trzyma sie na tym samym poziomie. Ale to tez odpowiednia "jakosc" karty (gpu i pcb) musi byc. Majac wiele kart tego samego modelu w tym samym czasie mozna to zauwazyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boost można całkowicie zlikwidować po przez modyfikację Biosu i ustawić domyślną wartość taktowania, która nigdy nie spada. Przynajmniej nie przy takich temperaturach jak 78'C, bo takie miałem po OC do 1306 mhz mojego GTX 770.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiacie sie i tyle zreszta seria 680 i 770 to rzeczywiscie jak ziemia i mars totalnie rozne swiaty.

Nie dwa światy tylko blokujesz boost i niezależnie od temperatury karta będzie trzymać te same temperatury , na def od 70stopni throtluje , więc masz cyrki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi