Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

temperatury mam ogarnięte, jedna karta ta niżej chłodzona jest Arctic Accelero Twin Turbo II a druga ta bliżej cpu arctic acclero hybrid. odpowiednio max zarejestrowane temp gpu to 51 i 41C, wentylatory mam ustawione ręcznie w msi afterburner na agresywny profil żeby ogarnąć temp pcb i pamięci. dzięki temu udało mi się zrobić krok naprzód w stosunku do tego co mam w podpisie. ale i tak wyniki to loteria :P zauważyłem że wszystko też zależy od biosu, ale nie wiem jakiego innego używać dla kart ponieważ jedna jest z pierwszego rzutu na rynek z pamięciami hynixa a druga rok temu kupiona z pamięciami samsunga. i o dziwo lepiej prowadzi bios samsunga kartę z pamięciami hynixa :P

sideband doskonale sobie zdaję sprawę z możliwości regulacji throtlingu w serii 7xx. 

powiedzcie mi lepiej jak mieć pewność że karta nie wpada w tryb korekcji jeżeli taki jest dla pamięci gdy są za bardzo podkręcone. wiem że pamięci zbyt podkręcone wywalają artefaktami na ekranie i widzę to gdy puszczę je na 7300 ale na 7200 tego nie ma ale czy w tedy nie działa jakaś korekcja danych? kiedyś gdzieś o tym coś czytałem ale wolę zapytać fachowców ;)

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tego co widziałem w benchmarkach to dobra nie refka może podniesć wydajność o 15 fps w grach o sypnąć groszem moge :P więc którą wygrać dokładniej

Wydajność wydajnością ale chłodzenie MSI czyli Twin Frozr jest bardzo ciche. Z podkręceniem chyba nie będzie problemu. Ja wybrałbym ciszę zamiast 15% większych osiągów bo każą sobie za nie płacić cenę nieadekwatną do wzrostu. Normalny 780Ti Kosztuje 2500zł mocno podkręcone wersje potrafią kosztować 3000zł. Jak dla mnie za dużo żądają.

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-cuda-gtx780ti-3gb-ddr5-384bit-2dvi-hdmi-dp-box-gtx-780ti-gaming-3g-624359/

Edytowane przez Gooralesko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://forums.geforce.com/default/topic/688127/geforce-700-600-series/update-gtx-780ti-artifacting-crashing-gygabyte-windforce-gv-n78toc-3gd-oc-bad-batch-/1/

Na tym forum sporo osób opisuje problemy TAKIE SAME jak moje z GTX 780 Ti WF 3. Mój pierwszy egzemplarz również nie przechodził nie raz benchmarków i wieszał się...Plus rzecz jasna artefakty.

Model na który mi wymieniono wali "tylko artami". Karta została odesłana do serwisu GBT. Opisałem problem, podałem konfigurację komputera oraz dołączyłem CD z nagranym za pomocą telefonu filmikiem jak wali arty w 3DM11.

Zażądałem zwrotu pieniędzy za to dziadostwo, nigdy więcej karty Gigabyte'a i odradzam każdemu ten chłam. Problemy z 780/780 Ti czyli najdroższymi kartami (Po za Titan Black) - śmiech na sali, żenada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was. Od paru dni w koncu posiadam PC i po przesiadce z wiecznie wadliwego lapka Alienware, liczyłem że z PC nie bede miał problemu a tu klops.

Bebechy:

MOBO: Asrock z87 extreme 4

Procek i5,4670k wykręcony na 4.6ghz

Grafika: Zotac GTX 780 AMP!

Zasilacz Corsair 860W

Ram: Crucial Ballistic 2x8gb 1600 mhz

Całosc zakupiona niecaly tydzien temu

Problem wygląda następująco, po odpaleniu jakiejkolwiek gry po chwili wywala mi że sterownik ekranu przestła działać, ale uruchomił sie ponownie. Zależnie od gry objaw jest inny.

Far Cry 3 : Z reguły po 2 minutach wywala do pulpitu i gry wznowic nie mozna

Diablo 3 : Co pare minut czarny ekran z komunikatem na monitorze że brak sygnału video, ale po jakichs 10 sekundach gra jest wznawiana

Dota 2 : Równiez po chwili wywala z gry

Próbowałem wrocic do fabrycznego stanu procka, nic to nie dało. Sprawdzone 4 rózne wresje sterownikow, nadal to samo. Włączona wysoka wydajnosc w opcjach zasilania. Problem wystepuje tylko w grach i testach(np podczas klasyfikacji windows), w filmach nie zauwazylem tego problemu. 

A teraz pytanie do was. Czy karta jest walnięta? Takie ja odnosze wrazenie, chyba ze macie jakies pomysly, co moze byc nie tak?

Załaczam log z GPUz, podczas włączania Far Cry 3. 

GPU-Z Sensor Log.txt

Edytowane przez DarkSoul88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

nie wiem czy to może mieć jakiś większy wpływ na Twój problem, ale warto sprawdzić. Zerknij TUTAJ i zobacz czy te pamięci są na liście kompatybilnych modułów. Może to nie mieć znaczenia w Twoim przypadku, ale kiedyś miałem taki zonk i dopiero po wymianie ramu sprzęt działał normalnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na liscie kompatybilnych ich nie ma.. Hmm jest to jakas wskazowka tylko czemu wywala mi grafike a wy sądzicie ze to ramy? :) pytam poniwaz jutro chcialbym z tym zrobić porządek, czyli albo oddac karte na wymiane albo sprawic inaczej by zaczelo to dzialas :)

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumple kupil mniej wiecej w tym samym czasie co ty 780 wf3 rev. 2.0 i nie ma zadnych problemow. karta sie fajnie kreci itd. pcb karty jest takie same jak 780ti tak przynajmniej wyglada ze zdjec. takze nie jest to do konca regula. z drugiej strony po takiej wtopie jaka zaliczyl gigashit dlugo nie polece nikomu od nich grafiki.

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty zdarzaja się wadliwe i widzę że coraz częściej mamy z tym do czynienia. Nie wiem czy to cięcie kosztów przez producentów czy inny czynnik, ale to jest jedna loteria. Dzisiaj jeden z użytkowników zgłosił problem ze swoją kartą, ale od firmy Zotac. Nie jest pewne czy to wina karty, ale jak tak to robi się ciekawie. Komp kupiony niedawno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, karty zdarzają się wadliwe jednak firma Gigabyte w tym temacie bardzo przoduje.Ja tylko przestrzegam przed kupowaniem kart tej firmy, sam NIGDY więcej nie kupię ani karty od nich ani płyty głównej (chociaż z tą "odpukać" nie mam problemów). Strach się bać jak ich "kontrola jakości" wygląda i na jaki bubel można trafić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę tu robic OT o co prosił Klaus. Sam miałem problemy z moim GTX'em 460 od Gigabyte, ale mimo to kupiłem GB 670 i nie narzekałem. Jednak ze względu na ryzyko piszczących cewek wybrałem GTX 770 od MSI i póki co nie żałuję..

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób1. Pobierasz i odpalasz Fix it: support.microsoft.com/kb/2665946

Sposób 2.Edytujesz rejestr - efekt taki sam jak fixit, tylko że robisz wszystko ręcznie:

Jak nie pomoże, prawie na pewno winny jest Twój ram.

Edytowane przez grzechotnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte ma świetne karty ale tylko 1 rewizje. Późniejsze są na gorszych komponentach. Tak było z moim GB HD7950 rev 1.0 który kręcił się jak oszalały z 800 na 1200 na rdzeniu oraz wysoko na pamięciach. Drugi 7950 rev 2.1 miał gorsze pamięci, brak chłodzonej sekcji zasilania, brak regulacji napięć i kręcił się słabo. Mój 770 kręci się bardzo dobrze i ma niskie temperatury (cewki nie piszczą), nowsze jednostki łapią wysokie temperatury i są głośne. Tak samo jest z GTX780 którego pierwsze wersje kręcą się super i nie mają problemów z artami, dopiero nowsze modele się sypią. Jest to na 100% spowodowane cięciem kosztów i stosowaniem gorszych komponentów.

10 marca wyszły nowe sterowniki 335.23 Testował ktoś na 770/780? Wnoszą coś nowego czy tylko profile do SLI i nic więcej? Obecnie mam 332.21

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuść Hyperpi, próbkę 32M.

Memtest uruchamiany z pendrive.

Z memtestem jest ten problem, że nie zawsze wykryje błędy. Jeśli pokaże błędy, będziesz wiedział, że pamięci nie gadają z resztą. Jeśli błędów nie będzie, nie ma 100% pewności, że wszystko z pamięciami jest ok. 

Dawniej lepiej spisywał się Goldmemory, możesz spróbować.

=====

Spróbuj też obniżyć takty grafiki, na pamięciach daj z 200MHz mniej, na gpu 100MHz w dół. Jak wtedy będzie wszystko ok, można przyjąć, że karta nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżałeś takty pamięci  i rdzenia ?  Spróbuj tez pobić napięcie (karty graficznej oczywiście) do maksymalnej wartości...  Zainstaluj MSI Afterburner i pobrzeb w ustawieniach, by odblokować zmianę napięcia i przesuń suwak maskymalnie w prawo i zapisz ustawienia. Sprawdź stabilność. Jak dalej będzie wywalać to pozostaje sprawdzić ten ram.  Ręcę opadają jak się czyta takie rzeczy. Dobrze że na razie nie planuje zmiany platformy.. Powodzenia!

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi