Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , odkąd kupiłem komputer tzn cały zestaw , lecz w/w karta graficzna chodzi na najnizszych obrotach i sie przegrzewa! Podkręcić fan mogę tylko w msi afterburner i działa to dopiero po 30 minutach , Sam wentylator po włączeniu komputera dziwnie stuka i zatrzymuje się co 3 sec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielę się z Wami pewną ciekawostką, dorwałem dziś w swoje ręce nówkę 780Ti DC2 z ASICiem 77.8% (jako że nie chcę się bawić w 980ki a 780Ti mam znacznie taniej) , zadowolony zabrałem się za testy OC i nagle ku mojemu zdziwieniu, czarny ekran, wentyle na 100% i restart systemu.

Myślałem że jakaś totalnie lipna sztuka, jednak co się okazało?

https://forums.geforce.com/default/topic/759171/geforce-700-600-series/asus-geforce-gtx-780-ti-black-screen-and-reboot-right-after-the-game-start/2/

"Τhe solution to my problem was a "Disable.exe" that disables the OCP/OVP protection of the card. I am reffering to the "exe", that is uploaded by this guy in the link below. I saw it randomly by searching the web as I was trying to find a solution to my problem...

For some ridiculous reason that i can't understand, the OCP/OVP protection "cut out" the card even at stock speeds at 3dmark fire strike and it caused that ridiculous malfunction to my pc.

Now, i am able to run 3dmark fire strike without issues, not only at the stock card clock's, but even at 1230mhz boost clock with stock bios and stock voltage...
3dmark firestrike.jpg

I downloaded the little program and EVERYTHING is now perfect , boosted to 1220 Mhz , no crash , fluid , no loud fan and a average temperature of 40°

I hope all people who had this issue will see this post and Dcult will fix his problem too . Thank you guys for the help :)"

MI pomogło również, karta robi ponad 1250 mhz i leci dalej...Co za motyw.Spotkał się z tym ktoś? Czy jest to tylko bug ASUSa czy inne 780Ti też na to cierpią?

Edytowane:

Na starszych sterach czyli 340.52 jest ok, problem występuje przy 344.11
Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam kartę MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256 Bit), od kilku dni jeden z wentylatorków (chłodzenie na karcie to TwinFrozr IV) strasznie hałasuje.
I tu leży istota problemu, dzwoniłem do serwisu MSI, karta kupiona 10miesięcy temu, ale niestety od konsultanta z MSI Polska dowiedziałem się iż nie wymieniają oni wentylatorów na gwarancji, zwłaszcza w przypadku gdy karta graficzna działa poprawnie. 

Zależy mi głównie na wymianie hałaśliwego wentylatora bądź obu, ale gdyby innej możliwości nie było to ostatecznie wymiana całego chłodzenia też wchodzi w grę. 

Z tego co się zorientowałem, zakup tego samego modelu którego używa MSI jest dość ciężki, są może jakieś zamienne wentylatory które pasowały by do mojej karty czy jedyna opcja to wymiana całego układu chłodzenia? Ewentualnie czy jest jeszcze jakieś inne wyjście z tej sytuacji? 

Możecie polecić jakieś dobre wentylatory/chłodzenia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zdjąć plastikową osłonę chłodzenia , zdemontować hałasujący wentylator ( lub oba ) i w to miejsce zamontować nowy za pomocą opasek zaciskowych .

Bo raczej normalnego wentylatora tam nie wsadzisz bez zdjęcia tych plastików , ew. Accelero turbo module - może się tam zmieszczą .

Same wentylatory TM mają średnicę 80 mm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam kartę MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256 Bit), od kilku dni jeden z wentylatorków (chłodzenie na karcie to TwinFrozr IV) strasznie hałasuje.

I tu leży istota problemu, dzwoniłem do serwisu MSI, karta kupiona 10miesięcy temu, ale niestety od konsultanta z MSI Polska dowiedziałem się iż nie wymieniają oni wentylatorów na gwarancji, zwłaszcza w przypadku gdy karta graficzna działa poprawnie. 

Zależy mi głównie na wymianie hałaśliwego wentylatora bądź obu, ale gdyby innej możliwości nie było to ostatecznie wymiana całego chłodzenia też wchodzi w grę.

Z tego co się zorientowałem, zakup tego samego modelu którego używa MSI jest dość ciężki, są może jakieś zamienne wentylatory które pasowały by do mojej karty czy jedyna opcja to wymiana całego układu chłodzenia? Ewentualnie czy jest jeszcze jakieś inne wyjście z tej sytuacji? 

Możecie polecić jakieś dobre wentylatory/chłodzenia? 

Masz kartę na gwarancji, oddaj ją tam gdzie kupiłeś wysla do MSI i tyle

Mi przy 6870 z MSI wymienili na inny egzemplarz wolny od wad. Też po 8 miesiącach zaczął wentylator terkotać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bump!

Witam, dzisiaj przy odkurzaniu odbudowy zauważyłem dziwny nalot na dwóch elementach na karcie graficznej C5104 i C5103, Gigabyte GV-N760OC-2GD REV 2.0. Karta nie była podkręcana, kupiona 10. 2013r. Nie wykazuje żadnych zmian w działaniu. Czy jest się czym niepokoić? 

Załączam dwa zdjęcia, drugie po przetarciu pędzelkiem...

sw8ydk.jpg

2l2u55.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Ostatnio 2 razy wyskoczyla mi cienka na 1 piksel niebieska linia, za kazdym razem w grze ktora po jakims czasie zniknela.

Prosze o opinie czy to padajaca grafa czy moze dogorywajacy monitor ktory i tak ma juz problemy z odswierzaniem (w grach pojawiaja sie migoczace poziome pasy ... sytuacje poprawia wlaczenie synchronizacji).

Oto screen -->http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee0b918f2b7eb8f5.html

Komp ma 2 tygodnie ale dopiero od wczoraj dzieja sie takie cuda.

Oto konfiguuracja:

i5 4690k 3.5GHZ OC-4.2Ghz

thermalright hr-02 macho

Msi Z97 Gaming 5

Msi GTX 770 Twin Frozr

HyperX Savage 2400MHZ 8GB

Cooler master g650m 650W

Samsung 120gb 840 evo

Prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam do was prośbę o podpowiedź / poradę.

Posiadam płytę Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3, procka i5 2500k ze zintegrowaną grafiką HD 3000. Wczoraj dokupiłem grafikę Asus GeForce GTX 760 (GTX 760-DC2OC-2GD5)

Zakupu dokonałem głównie dla wykorzystania technologii CUDA.

Korzystam na co dzień z programu Adobe Premiere Pro CS6 który wspiera tą technologie przy renderingu video, oczywiście trzeba tę kartę ręcznie dopisać w pliku konfiguracyjnym programu by ten ją wykorzystał. Jednak przyrost obliczeniowy jaki uzyskałem jest mizerny - tzn film który kompresuje się normalnie około 12 minut tu pozwala na to w około 6 minut.

Zastanawia mnie to trochę, dlaczego tak jest skoro kolega używa na platformie AMD starszego GTX 440 i uzyskuje wynik przy tym samym filmie na poziomie 3 minut, natomiast szwagier na także na AMD osiąga niecałą minute na GTX 550 TI blisko 12 razy szybciej, a ja ledwo dwa razy szybciej.

Zastanawiam się czy będę potrzebował procka z obsługą PCI-E 3.0 czy mój i5 wystarczy ponieważ zauważyłem jeden problem - moja karta w porcie PCI-E 3.0 działa jako 2.0

Poniżej screene z konfigu kompa:

Edytowane przez sadaman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni mają Fermii, Ty masz Keplera.

No i zainstalujcie te same sterowniki graficzne.

p.s.. daj link do wersji Adobe Premiere Pro CS6, z której korzystasz, to sprawdzę u siebie na mini Maxwelu :)

U Ciebie będzie PCI-E 2.0 bo masz procesor i płytę z standardem PCI-E 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni mają Fermii, Ty masz Keplera.

No i zainstalujcie te same sterowniki graficzne.

p.s.. daj link do wersji Adobe Premiere Pro CS6, z której korzystasz, to sprawdzę u siebie na mini Maxwelu :)

U Ciebie będzie PCI-E 2.0 bo masz procesor i płytę z standardem PCI-E 2.0.

W zasadzie ma się to w ten sposób że Adobe Premier Pro CS6 możesz poszukać na Chomiku - są wersje testowe :) Ja z uwagi na swoją pracę używam orginału.

Procesor obsługuje tylko 2.0 to wiem, jednak płyta główna obsługuje standart 3.0, mimo to zdaje sobie sprawe że mimo iż ma PCI-E 3.0 to i tak przepustowość dostosuje się do 2.0.

Można jeszcze użyć tego programu do obróbki grafiki

http://www.machineryhdr.com/download/hdreffects/001/MachinerySetup.msi

Po zainstalowaniu przy pierwszym uruchomieniu wykryje karte Cuda i mierzy współczynnik przyśpieszenia - mój na powyższej konfiguracji wynosi 2.55

Ale co ciekawe na komputerze w pracy w konfiguracji:

Procek Intel Pentium G860 LGA 1155 też wspiera maksymalnie PCI-E 2.0, płyta główna GIGABYTE B75M-D3H, pamięć tylko 4GB i system Windows XP

współczynnik przyśpieszenia wynosi 9,53

Nie jestem pewien czy winy nie ponosi tu przypadkiem system / w domu mam windows 8.1 x64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie patrze od pewnego czasu i zauważyłem jedna rzecz. Czemu w testach na nowych sterownikach i w nowych grach 780ti ma wydajności gorsza od 970? Poprawili coś w sterach w nowych gtxach czy specjalnie obniżają wydajności 780?

Nowy cod, nowy assasin itd wtf? Czy ja mam jakąś paranoja?

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Pisze do was z problemem na ktory nie umiem znalezc odpowiedzi. Mianowicie od pewnego czasu jest tak że. W losowych momentach wentylatory na karcie graficznej chodza na max obrotach. W hwmonitor wyglada to o tyle dziwnie ze grafika ma np 39 stopni a wentylatory chodza na 3200 rpm.. Pochodzi tak troche i nagle przestaje. Niewazne jest czy odpalam film na YT czy gram w Dote 2. Czasem tak sie dzieje gdy odpalona jest tylko przeglądarka. Przeinstalowalem juz sterowniki, karte wyczyścilem z kurzu, ale na nic to sie nie dalo. Czy ktos ma jakis pomysl co powoduje takie dzialanie chlodzenia skoro temperatury sa niskie? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to dziwnie zabrzmi, ale najprościej będzie postawić inny system na innym dysku i popracować parę dni na podstawowych sterownikach, bez jakichkolwiek programów do OC.

Jedynie GPU-Z do podglądu parametrów karty.

Jak problem zniknie, to przynajmniej będzie wiadomo, że karta jest OK.

Sugeruję odłączenie obecnych dysków/dysku, podłączenie jakiegoś sprawnego HDD/SSD i postawienie na nim WIN10 TP 64 bit na te parę dni.

Tu masz linki do ISO [polecam ten obraz - English (United States) 64-bit (x64)]:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio odpalilem sobie hw monitor i zauwazylem jedna zaleznosc. Gdy tylko karta wchodzi na temperaturę ppnad 50 stopni, chocby 51 to od razu wentylatory startuja na 3200 rpm.. Niebawem bede wymianial dysk SSD na nowy wiec bede stawial system :) wtedy sprawdze czy to wina sterownikow czy karty. Ale dzieki za sugestie.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie patrze od pewnego czasu i zauważyłem jedna rzecz. Czemu w testach na nowych sterownikach i w nowych grach 780ti ma wydajności gorsza od 970? Poprawili coś w sterach w nowych gtxach czy specjalnie obniżają wydajności 780?

Nowy cod, nowy assasin itd wtf? Czy ja mam jakąś paranoja?

Nic się nie martw, GTX 970 to może najwyżej sekcje zasilania 780Ti czyścić ;-)

Już był taki "geniusz" na PcLabie co sprzedał 780Ti za jakieś grosze , DOPŁACIŁ 300 zł do 970 a teraz płacze co on zrobił, ze wydajność mniejsza i gry gorzej chodzą :D

Pamiętaj że marketing jest nastawiony na to by sprzedać nowe karty.

Realnie w grach to i 980ki jakieś cudowne nie są względem 780Ti, różnica kosmetyczna. Także 970 to nie ma nawet co podskakiwać do 780Ti.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi