Mich4S Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 54 minuty temu, Kyle napisał: Taka drobna korekta: przy HDMI też może być 4K @ 60Hz bez kompresji koloru, ale musi być w wersji minimum 2.0. Natomiast przy 1.4 da się przepuścić 4K przy 60Hz jednak z "subsamplingiem" koloru 4:2:0 (obraz będzie miał w tym trybie 4:2:0 niższą jakość) źródła: https://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI Tak, o 2.0 wiem, ale jak własnie napisałem, karta ma 2x1.4 + 2xdvi. Szukałem już sposobów na pociągnięcie obrazu przez 2 kable, zwłaszcza, że moja karta ma coś co się nazywa "dual stream hdmi" czy jakoś tak, ale to chyba wymarła technologia, bo nikt nic o tym nie wie :( Najwyżej wymienię grafikę na jakąś z wyjściem DP :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Mich4S napisał: Najwyżej wymienię grafikę na jakąś z wyjściem DP :( Chyba HDMI, bo DP to już masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich4S Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 2 godziny temu, barwniak napisał: Chyba HDMI, bo DP to już masz. Nie mam, przecież napisałem, że mam 2x1.4 i 2xdvi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 54 minuty temu, Mich4S napisał: Nie mam, przecież napisałem, że mam 2x1.4 i 2xdvi Jasne masz 2xHDMI 1.4. Zostaje Ci do samego Video GTX 1030, ale jak coś do gier, to trzeba wyłożyć więcej grosza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich4S Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Godzinę temu, barwniak napisał: Jasne masz 2xHDMI 1.4. Zostaje Ci do samego Video GTX 1030, ale jak coś do gier, to trzeba wyłożyć więcej grosza. Podejrzewam, że do starcrafta 2, lol-a, cs-a i mc starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 5 minut temu, Mich4S napisał: Podejrzewam, że do starcrafta 2, lol-a, cs-a i mc starczy. No nie wiem. GTX 750Ti jest szybszy tak 20-30% od GT 1030. Przydał by się GTX 1050. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich4S Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 38 minut temu, barwniak napisał: No nie wiem. GTX 750Ti jest szybszy tak 20-30% od GT 1030. Przydał by się GTX 1050. Ale ja w to co gram to nawet na hd630 intela grałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidian Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 Problem z kompem, przejdę do meritum. Wczoraj wieczorem w czasie użytkowania kompa nagle maszyna się zrestartowała a wiatrak od karty graficznej ustawił się w tryb "huraganowy" na monitorze cały czas info brak sygnału a wentylatory na karcie pracują na maksymalnych obrotach za każdym uruchomieniem. Po restarcie wyłączyłem kompa i sprawdziłem kartę nie była gorąca ba nawet ciepła nie była. Karta nie była katowana chodziła na ustawieniach standardowych. Teraz pytanie czy padła karta czy padł port PCI na płycie. Po uruchomieniu na karcie z płyty w menadżer urządzeń GTX jest niewykrywany Reszta komponentów działa - przepięcie na kartę graficzną z płyty głównej test pozytywny system, wstaje obraz jest praca komputera stabilna. Czy jest jakaś nadzieja dla karty graficznej (jest to GTX760 Palit), czy raczej szykować kasę na nową? Dzisiaj odstawię kompa do serwisu ale może ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? W co teraz zainwestować (komp ma około 4/5 lat więc trochę wyszedłem z obiegu) Budżet powiedzmy do 1k. btw. wymontowałem kartę i zamontowałem raz jeszcze ale bez efektu, dzień wcześniej odświeżałem kompa odkurzając go (ale w sobotę i prawie całą niedziele pracował ok) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grecicho Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Pomijając kwestię brania innych modeli, to która z tych kart będzie bardziej opłacalna i wydajniejsza do grania tylko w starsze tytuły? MSI GTX 770 2GB 256bit MSI GTX 960 Gaming 2GB 128bit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Karty o bardzo zbliżonej wydajności. Raz jedna raz druga minimalnie szybsza. Zależy o jakie konkretnie tytuły chodzi. Ja bym brał 960 - mniej prądu i ciepła. A jeżeli chodzi o inne karty, to dołożyłbym te 50PLN i kupił RX470 4GB - wciągnie nosem obie proponowane przez Ciebie. Edytowane 1 Lutego 2019 przez goral2099 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grecicho Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 2 godziny temu, goral2099 napisał: Karty o bardzo zbliżonej wydajności. Raz jedna raz druga minimalnie szybsza. Zależy o jakie konkretnie tytuły chodzi. Ja bym brał 960 - mniej prądu i ciepła. A jeżeli chodzi o inne karty, to dołożyłbym te 50PLN i kupił RX470 4GB - wciągnie nosem obie proponowane przez Ciebie. A nie będzie żadnych problemów z wydajnością, jeśli taki RX470 zostanie połączony z i5 4590 3.70GHz? Kiedyś czytałem coś o złym narzucie obliczeń na procesor, tylko już nie pamiętam czy chodziło o połączenie Procesor intel + Radeon, czy Procesor AMD + karta Nvidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Nie będzie problemów. Ten procek chociaż lata świetności ma za sobą, nadal jest całkiem mocny i w zupełności wystarczy do RX470 i starszych, a nawet młodszych gier. Ewentualnie trzeba będzie z detalami na średnie zjechać. Nawet jeżeli wziąć pod uwagę cały ten "narzut", to i tak będzie wydajniej, niż na wspomnianych GTXach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grecicho Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie niezwiązane z tematem. Ostatnio na kilku innych forach widziałem że ludzie piszą o celowym ubijaniu starszych kart graficznych przez Nvidie (seria 9xx, 7xx, 6xx i tak dalej) za pomocą nowych sterowników. Czyli że nowsze sterowniki = większa wydajność na RTX 2XXX i GTX 10XX i gorsza wydajność kart GTX 9XX w dół. To mit czy prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Moim zdaniem to trochę inaczej działa. Nowsze sprzęty po prostu dostają optymalizacje pod konkretne tytuły, poprzednie generacje już niekoniecznie. Szczerze to nie widziałem pomiarów poruszających to zagadnienie. Ale tez nie szukałem. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slovaan Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 Witam, chce wymienić kartę graficzną Palit GeForce GTX 780 Super JetStream - 3072 MB DDR5 DP HDMI na MSI GeForce GTX 1070 Gaming 8G 8GB GDDR5 256 bit. Mam kilka pytań: 1. Uciągnie ją mój zasilacz? 2. Jest jakaś lepsza karta graficzna w podobnej cenie? 3. Słyszałem, że w tym modelu mogą piszczeć cewki. Czy negatywnie wpływa to na wydajność? Z początku chciałem dokupić kartę tą samą co mam ale używaną. Lecz dowiedziałem, że to nieopłacalne. Poniżej konfiguracja: Płyta Główna: MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87 Procesor: QuadCore Intel Core i7-4770K, 3500 MHz (35 x 100) Karta Graficzna: Palit GeForce GTX 780 Super JetStream - 3072 MB DDR5 DP HDMI Pamięć RAM: 2x Ballistix Sport DDR3 8GB/1600 CL9 Dysk Twardy: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM Dysk SSD: Plextor 128GB 2,5'' SATA SSD M5 PRO Zasilacz: SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80Plus Bronze Obudowa: Corsair Carbide 500R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2019 Zasilacz spokojnie da radę, jeśli nie jest stary i specjalnie wysilony. Cewki to raczej problem ogólny, a nie konkretnego modelu. Kartę 1070 chcesz nabyć nową czy używaną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIDEO Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Witam, Od jakiegoś czasu zacząłem mieć problemy z moim GTX 770. Wszystko zaczęło się jakiś miesiąc temu, kiedy jak się domyślam windows zainstalował nowsze sterowniki, co skutkowało zawieszaniem się komputera. Obraz freezował, dźwięk również (zaczynało się jednostajne buczenie, ostatniego wybrzmiewającego dźwięku). Pomagało tylko twarde wyłączenie komputera i odczekanie około minuty, bo inaczej karta nie wysyłała żadnego sygnału do monitora. Z tego co pamiętam był to kod 43. Pomogło zainstalowanie starszych sterowników i było ok. Do czasu :/ Dzisiaj, czyli po tym mniej więcej miesiącu stało się to samo (mimo tych samych, dobrych sterowników), z tym, że komputer już się nie uruchomił jak trzeba. Po włączeniu jakby ciągle się włączał na nowo i tak w kółko. Mogę się domyślać że taki był efekt, po zapalającej się co chwilę klawiaturze i charakterystycznym dźwięku, który idzie od dźwiękówki po uruchamianiu. Zmieniłem kartę na zintegrowaną, sprawdziłem w menadżerze urządzeń i niby wszystko tam było ok, jednak po chwili wyskoczył bluescreen z jakimś błędem video. Działo się tak nawet po odinstalowaniu GTXa w menadżerze urządzeń. Dopiero po fizycznym usunięciu karty problem ustąpił. Tzn. chodzi tak z godzinę i wszystko jest ok. I tu moje pytanie, czy to wygląda na śmierć GTXa? Pytam, bo nigdy mi żadna karta nie padła i nie wiem czy to może być objaw. Żadnych artefaktów nie wyświetlała, ani nic podejrzanego się nie działo. Karta była czyszczona i wymieniana pasta ze dwa miesiące temu. Czy miał ktoś podobny problem? Łudzę się że może to jednak jakiś problem ze sterownikami czy coś, ale sam już nie wiem, czy nie nastawiać się na zakup nowej grafiki. Proszę o pomoc mądrzejszych ode mnie :) Edytowane 30 Lipca 2019 przez VIDEO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2019 Najprościej wpiąć kartę u jakiegoś kolegi i sprawdzić czy u niego również ten problem występuje. Na całe szczęście twoja karta jest stara, więc zakup nowej i wydajniejszej nie wyjdzie cię znowu, aż tak "źle" pod względem finansowym. Nawet RX 570 będzie lepszy. Jaki masz zasilacz w kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIDEO Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Planuję ją sprawdzić na innym też sprzęcie też. Zasilacz XFX 550W. Edytowane 30 Lipca 2019 przez VIDEO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 Jeśli na tej karcie komputer nawet nie chce pokazać biosu, to karta jest popsuta. Jeśli problem byłby tylko w Windowsie, to była by to wina sterowników, a w takim wypadku system można było by uruchomić w trybie awaryjnym, gdzie sterowniki karty nie są ładowane.Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIDEO Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 A czy takie objawy mogą sugerować, że karta jest do naprawy? Wypiekanie robi się w przypadku sypania artefaktami, czy to ogólny sposób ratowania grafik? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, przychodzę po poradę. Od kilku dni karta graficzna wiesza mi komputer w dziwnych momentach. W Windowsie wszystko jest ok, podczas oglądania filmów tez. Ale gdy odpalam jakąś grę to po kilku minutach wywala artefakty gdy wejdę do menu gier. Ceny kart są kosmiczne. A znajomy poleca piekarnik, a ja jestem lekko sceptyczny czy to coś da. Dodam że w MSIafterburnerze zmniejszyłem taktowanie na rdzeniu i pamięciach o 200 i 500 i ustawiłem obroty wentylatora na 100%. Mimo wszystko problem nadal występował. Czasami wywalało do menu z napisem ze sterownik przestał działać a czasami całkowita zwiecha. Pasta i termopady zmienione tydzień temu. Ktoś ma jakieś pomysły? Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez RorekJG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 A jakie masz temperatury w trakcie grania. Odpal jakiś benchmark i w tle np. HWINFO lub inny program monitorujący . Ewentualnie zbić taktowania pamięci o 50 czy 100 MHz w dół. Można też pokusić się o sprawdzenie napięć na zasilaczu podczas obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Testowałem teraz druga kartę HD 7850 i wszystko śmiga wiec zasilacz (OCZ 500 lub 550w) i płyta główna (gigabyte GA-z97p) raczej ok. Co do HW info to oto idle i w grze... Czy jest możliwość ze jest winny zimny lut? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Spróbuj zbić trochę taktowanie pamięci - krok co 50 MHz. Zastanawiające jest napięcie zasilania rdzenia - 0,975V dla trybu iddle i dla w grze. Podglądnąłem w necie, że powinno być w okolicach 1,2V Nie robiłeś jakiegoś UV?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Nie robiłem UV, aż sam jestem w szoku bo nie wiedziałem ze jest niższy. Znalazłem przyczynę tych artefaktów. To chyba odrobinka pasty termo. Przetarłem dokładnie spirytusem i karta jak nowa. Temat do zamknięcia i dziękuje za chęci pomocy 🙂🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 To daj teraz zrzut z HWINFO...jestem ciekaw czy napięcie na rdzeniu jest już poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Wszystko jest bez zmian jeśli chodzi o napięcie. Artefakty tez wróciły. rozebrałem chłodzenie i w oczy rzuciło mi się dziwne przebarwienie na elemencie. Czy to tak powinno wyglądać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Spróbuj jednak z obniżaniem taktowania pamięci i ewentualnie rdzenia też. Zainstaluj jakiś program który umożliwia zmianę napięcia zasilającego i potestuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 17 godzin temu, RorekJG napisał: Nie robiłem UV, aż sam jestem w szoku bo nie wiedziałem ze jest niższy. Znalazłem przyczynę tych artefaktów. To chyba odrobinka pasty termo. Przetarłem dokładnie spirytusem i karta jak nowa. Temat do zamknięcia i dziękuje za chęci pomocy 🙂🙂 Tak z ciekawosci to uzyles pasty przewodzacej prad i bylo spiecie czy po prostu pasta powodowala brak kontaktu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...