Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sensu brać GTX780 w wersji 6GB , cena jak za GTX780Ti a wydajność wcale nie lepsza niż GTX780 3GB .

Zresztą w tej cenie lepszym wyborem jest R9 290 - np. Asus z chłodzeniem DC2 który kosztuje 1 429 zł a ma wydajność na poziomie GTX780 kosztującego 1 800+ zł .

Ew. dołożyć do R9 290X .

Co do gier i tego sprzętu - większość gier powinna sensownie działać na detalach Ultra + FHD , choć są tytuły które i tutaj by się cięły np. Watch Dogs po włączeniu wszystkich wodotrysków .

Nie, no nawet jakbym chciał wymienić na Radeona to i tak nie mogę, bo już wszystko w sklepie czeka :) Ale i tak wolę GTX'a.. A no i tak, GTX 780Ti 2,5 tysiąca, a za gtx'a 780 daję 2,1 tysiąca, więc różnica jest oraz wiem, że wydajność nie jest lepsza, ale zawsze warto mieć tą pamięć w zapasie :) Watch Dogs też na pewno pójdzie na wszystkich ustawieniach na maxa ;p Tylko, właśnie nie wiem jak to będzie się rozwijać i czy ten sprzęt da radę z grami za 3/4 lata. Bo później i tak raczej bedę wymieniać całego kompa ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zmienisz za dwa lata grafikę na mocniejszą i będzie ok. kup sobie płytę na z97 to ci obsłuży broadwell'a który ma wyjść w roku przyszłym i tym sposobem przy jednej małej modernizacji za dwa lata zmienisz grafikę i procka na coś nowego i napewno znów będziesz na czasie. to jest specyficzny moment bo mają w przyszłym roku wyjść nowe karty nvidii i nowe cpu intela na obecny socket 1150.

ja właśnie teraz zmieniłem płytę i procka na tego z podpisu i czekam do przyszłego roku żeby zmienić na broadwella. grafikę zmieniam też w przyszłym roku na taką która będzie szybsza od 780ti no i oczywiście szybsza od mojego sli. 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam spróbowałem wgrać nowy bios  do mojej karty graficznej i pojawił się zonk, bo karta nie startuje teraz ( pojawia się niebieski ekran inny niż BSOD).

W GPU-Z w miejscu opisu biosu mam Bios version unknown.

Proszę o pomoc we wgraniu odpowiedniego biosu do mojej grafiki. Próbowałem nvflash i nie idzie.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz dobry bios to sprawa jest prosta , zrób sobie bootowalnego pendriva i wrzuć tam nvflash oraz bios.

Wyjmuj kartę z mobasa i podłacz monitor do integry ,skasuj bios jeżeli monitor nie odpali ,ustaw by pierwsza odpalała integra a następnie włóż kartę z powrotem. A teraz tylko wgranie nowego biosu najlepiej sprawdzi się komenda nvflash -4 -5 -6 xx.rom i na tym koniec.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios zgrałem sobie poprzez GPU-Z także mam dobry.

Po stworzeniu bootowalnego pendrive'a i wgrania tam plików nvflash i biosu płyta go nie bootuje, tylko każe usunąć nosnik i zrobić restart.

Natomiast nflash z windowsa niby przechodzi do końca z informacja succesfull, ale biosu na karcie jak nie było tak ne ma

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UFFFF

Dobra Panowie udało się :smoke:,ale dopiero z biosem ściągniętym ze strony TechPowerup.

Ten zgrany przez GPU-Z był jakiś wadliwy. Zdarzyło się Wam to kiedyś??

Było używać starszego gpu-z typu 0.74 to by problemu nie było.

Poza tym się ciesz , że nvflash nadal ci rozpoznawał kartę po wgraniu źle zgranego biosu.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa. Na dole GPU-Z są technologie obsługiwane przez kartę graficzną: Open CL , Cuda , PhysX, DirectCompute 5.

Mam zaznaczone wszystkie oprócz PhysX, czy to oznacza ,że coś padło ??

Widzę, że wcześniej były wszystkie zaznaczone. Problem występuje przy sterowniku 337.88.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PhysX wróci, gdy zainstalujesz nowy sterownik i jak pisał kolega wyżej, wgraj 340.43 beta, lub zainstalujesz sam sterownik physX.

Wgraj obydwa według numeracji:

1. http://pl.download.nvidia.com/Windows/9.13.0725/PhysX-9.13.0725-SystemSoftware.msi

2. http://pl.download.nvidia.com/Windows/9.12.1031/PhysX-9.12.1031-SystemSoftware-Legacy.msi

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam znajomy kupił gigabyte gtx770 windforce wersje oc 4gb jednak od samego początku z nią problem że czasem rzuca artefaktami w pulpicie i 3d, czy w gtx770 od gigabyte wystepuje ten sam problem co w gtx780 tego producenta, czy wyszły jakieś aktualizacje biosów czy pomaga obniżenie traktowania??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.kdramastars.com/articles/28601/20140712/gtx-800-series-release-date.htm

Ciekawe jak to się potoczy, nie chce mi się wierzyć w Październik 2015... :)

Asekuracyjnie piszą niby o tym że jest szansa na kartę która ma zastąpić 780/780 Ti w Q4 2014 ale cholera wie...

@ptys

Jakoś mnie nie dziwi że kolejna karta Gigabyte'a ma te same problemy co dwa moje GBT 780 TI, 780 Ti innych użytkowników tego forum czy też 780 Ti mojego kumpla...

Teraz to mnie już tylko śmieszy :)

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam znajomy kupił gigabyte gtx770 windforce wersje oc 4gb jednak od samego początku z nią problem że czasem rzuca artefaktami w pulpicie i 3d, czy w gtx770 od gigabyte wystepuje ten sam problem co w gtx780 tego producenta, czy wyszły jakieś aktualizacje biosów czy pomaga obniżenie traktowania??

Trudno stwierdzić, czy jest to problem GPU, czy samego wykonania PCB Gigabyte.

Ale bez problemów można wejść w bios karty i delikatnie podnieść napięcie dla trybu 2D i 3D.

Ta operacja  nie powoduje utraty gwarancji !!

Jeżeli podniesienie V przyniesie pozytywne efekty, to będzie oznaczało, że Gigabyt nieco się połakomił na pobór prądu i ustawił za niskie napięcia dla odpowiednich trybów.

Daj bios, wprowadzę zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka, zamierzam wymienić moją kartę gtx650ti 2gb na coś co da mojemu komputerowi niezłego kopa :) Planuje wiec wrzucić gtx 770 albo tego od MSI albo GIGABYTE. No i terwz pytanie czy Chieftec GPA-500s8 da sobie radę z tą kartą? Czy da się ją w ogóle podłaczyć pod niego? Czytałem że karta wymaga 2x 8pin, z tego co widzę tutaj mam x1 6pinowe albo jedno 8pinowe (są takie dwa dodatkowe piny które z tego 6pinowego robią 8pinowy a przynajmniej takie mam wrażenie ;p) Może są jakieś przejściówki? Są one z kartą?

Jeżeli zasilacz zupełnie się nie nadaje to na jaki wymienić żeby mieć spokój za niską cenę?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki wsysztko robie w pospirchu ;),

Procesor :FX 8120

Płyta główna: Gigabyte 970A-D3

RAM: 8GB Kingston DDR3 1600

GPU: GTX 770 (MSI albo Gigb) obecnie gtx650ti 2gb od gigb

PSU: Chieftec GPA-500S8

:)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czeka cię wymiana zasilacza, FX'y do energooszczednych nie naleza a ten twoj Chieftec wyciąga niecałe 400W @ 12V. :zonk:

Po taniości np. www.agito.pl/zasilacz-silentiumpc-deus-m1-80plus-bronze-550w-221-861347.html

Troszkę drożej ale za to 5 lat gwarancji + darmowa wysyłka: http://www.agito.pl/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-221-924206.html

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oszczędzaj na zasilaczu, bo Cię spotka przykrość.

Piszę to z własnego doświadczenia.

Do tagana 430-U22 podłączony mialem Q9550@4.0 GHZ + GTX 285 max OC... 3 dni i korki w mieszkaniu wybiło.

Zasilacz dosłownie na śmietnik się nadawał.

Teraz jadę na 600 Watowym zasilaczu Zalman 600HP i mam go już prawie 7 rok.

Nie ma karty, której by ten zasilacz nie pociągnął, a co najważniejsze, jest zapas mocy, który przydaje sie latem, gdy temperatury w pokoju przekraczają 30 stC.

Cicho, stabilnie i bezpiecznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej pisać do serwisu w Wrocławiu ?

Nie do sklepu, gdzie kupowaliśmy, tylko starać się o RMA:

http://www.dealer.gigabyte.pl/

Jeszcze tam nie próbowałem, chcociarz mialem uszkodzoną kartę GTX 460 Gigabyte, ale skoro jest taki serwis, warto chociarzby napisać :wink2:

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam że produkty corsaira są przereklamowane i jadą na opinii wyrobionej sobie na przebrandowanych zasilaczach seasonica. jeżeli kupujesz coś takiego jest OK ale cała reszta to złom z małymi wyjątkami które trzeba wyłuskać. 

dla tych co minusują niech sobie to poczytają może się czegoś douczą: http://www.overclock.net/t/1455892/why-you-might-not-want-to-buy-a-corsair-rm-psu

Nic dodać nic ująć. Ja mam jeszcze Corsaira na Seasonicu także fajnie się sprawuje i na luzie ciągnie bez stresowo nawet SLI z 2x 780 TI. Natomiast kumplowi zdążyła już paść (i to jak po prostu w windzie siedział) AX750i potem jakieś problemy z kolejnym Corsairem, do tego dysk SSD Corsaira mu padł, ramy miał walnięte. No i rzecz jasna jak tylko kupił H100i to od razu wentyle na wymianę.

Co do pamięci Corsaira to masowo padają. Niestety nie jest to już ten sam Corsair co kiedyś.

A minusującymi się nie przejmuj, ja dostałem ponad 300 minusów i mi ciągle (jak tylko jakiś post mój się pojawi) mi przybywają, wszystko od czasu kiedy pisałem o wadliwych GTX 780 Ti od Gigabyte'a. Widać po za fanatykami GBT są tu i fanatycy Corsaira ;-) Ale dzieci muszą dać upust swym frustracjom, więc niech sobie klikają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam że produkty corsaira są przereklamowane i jadą na opinii wyrobionej sobie na przebrandowanych zasilaczach seasonica. jeżeli kupujesz coś takiego jest OK ale cała reszta to złom z małymi wyjątkami które trzeba wyłuskać. 

dla tych co minusują niech sobie to poczytają może się czegoś douczą: http://www.overclock.net/t/1455892/why-you-might-not-want-to-buy-a-corsair-rm-psu

Większość rebrandów Corsairsa trzyma przywoity poziom. Ja na swojego HX 750 zdecydowanie nie narzekam, chociaż to nie seasonic. A że trzeba czytać co się kupuje to inna sprawa i to niezależnie od producenta.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dostałem ponad 300 minusów i mi ciągle (jak tylko jakiś post mój się pojawi) mi przybywają, wszystko od czasu kiedy pisałem o wadliwych GTX 780 Ti od Gigabyte'a. Widać po za fanatykami GBT są tu i fanatycy Corsaira ;-) Ale dzieci muszą dać upust swym frustracjom, więc niech sobie klikają :)

Jak dobrze znaleźć sobie jakieś wytłumaczenie, c'nie ? ;)  Niestety zburzę Twój światopogląd i podpowiem, że dostajesz minusy z innego faktu, niż ekhm "napisanie o wadliwych 780Ti". :lol: Masz fantazję, to trzeba Ci przyznać. Koniec OT, po prostu chciałem wyprowadzić Cię z błędu. Pzdr. 

• Upvote 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze znaleźć sobie jakieś wytłumaczenie, c'nie ? ;)  Niestety zburzę Twój światopogląd i podpowiem, że dostajesz minusy z innego faktu, niż ekhm "napisanie o wadliwych 780Ti". :lol: Masz fantazję, to trzeba Ci przyznać. Koniec OT, po prostu chciałem wyprowadzić Cię z błędu. Pzdr. 

To fajnie, też za Tobą nie przepadam ;-) A Twoje "wyprowadzanie z błędu" niech pozostanie w Twoim przekonaniu racją, nie dbam o to :)

Bo co jak co ale KAŻDY niemalże mój post jest minusowany, jest to czysta złośliwość i tyle w temacie.Co jest zresztą na swój sposób bardzo zabawne.

To że mam stałą grupkę "fanów" również, ludzie z którymi się nie zgadzam i owe osoby mają jakieś "ale" do mnie więc klikając minusik zza monitorka, "pokazują jaja" :)

Tak swoją drogą, co prawda to r290x ale...Sami zobaczcie ;-)

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi