Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem ze sprzętem , nie jestem pewien czy to wina karty więc chciałbym żebyście pomogli mi w diagnozie . Chodzi o to że obraz w grach tak jakby nie nadąża za ruchem gracza kiedy postać porusza się do przodu i do tyłu. Sama gra się nie przycina ale obraz nie jest płynny, Kiedy postać w grze idzie lub biegnie pojawiają się na ekranie paski poziome, najbardziej widoczne kiedy patrzy sie na podłoże (na ziemię) , kiedy celowo wielokrotnie poruszamy się postacią do tyłu i do przodu te paski jakby na siebie nachodzą jakby były dwa obrazy na siebie nałożone do tego obraz dość często mruga na ułamki sekund , efekt jest taki jakbym to jak oczami mrugał . 

Zapewne Byliście kiedyś w sytuacji kiedy zaraz po zainstalowaniu systemu operacyjnego na komputerze zanim zainstalowaliście sterowniki karty graficznej otworzyliście jakąś stronę www i kiedy się ją przewija bez sterowników grafiki to obraz przechodzi takimi falami jakby nie nadążał, to też się u mnie dzieje w grach .

Speyfikacja:

Płyta - ASRock Z77 Extreme 4
Procesor - Intel Xeon E3-1230 V2
Grafika - Asus GTX 770 DiretCU II (Sterowniki najnowsze)
Pamięć - Patriot 2x4GB 
Zasilacz - Corsair VX550w
Monitor - LG 23EA63V-P - podłączony do karty za pomocą kabla HDMI (z kauflandu).

W 3DMark Fire Strike 7030p ale też nie jest plynny ten obraz.

Zastanawiam sie czy to karta czy może zasilacz nie wyrabia ale nie wiem jak to sprawdzić . Kiedy gra była uruchomiona program AIDA64 pokazał że GPU VRM pobierało 53W , natomiast GPU TDP% 80. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy sli powinno śmigać przy łączeniu każdej gf 780 ale niereferencyjnych? Znajomy nie może odpalić Poseidona z Strixem. Jedyna różnica to 3 a 6GB vram.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwe łączenie różnych kart i łączenie kart z rożną ilością pamięci, dlatego napisałem oficjalnie się nie da :>

Link

Link

Co do pamięci z karty 6gb zostanie wykorzystane tylko 3gb, co do drugiego połączenia szybsza karta zwolni  czy wynikną z tego jakieś dodaktowe anomalie w płynności itp tego nie wiem.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki pewien problem z OC karty Gigabyte GTX 770 WF3X. Otóż, jak podkręciłem karte +30Mhz rdzeń i +250 memki (oraz napięcia i TDP na max) to wszystko było OK w teście ale w grach np. AC IV to po ok. 10-20 minutach gra wywala do pulpitu i ustawia karte do fabrycznych ustawień. Dziwne, że w systemie nie było jakiegoś komunikatu błędu i co gorsza musiałem wyłączyć gre po przez menadżera zadań z kursorem klawiszy (myszka działała ale byla niewidoczna).

Spróbowałem dalej, tym razem ustawiłem tylko pamięci (+300Mhx) oraz napięcia i TDP. Wtedy grało się nieco dłużej jakieś ok. 30 minut a może nawet dłużej do czasu aż gra znów wywaliła do pulpitu.

Jak uważacie, czy winą może być kiepski egzemplarz GPU czy zasilacz poprostu nie wyrobił się?

Konfig to:

MSI Z87-G43

i5 4670K @4400 1.230v

2x 4GB TG Vulcan 1866 MHz CL9
Gigabyte GTX 770 WF3X  Asic 77%
WD Caviar Blue 1TB
WD Red 2 TB
Plextor M5S 128 GB
SilentiumPC Deus M1 550W

Zalman Z11 Plus

Jak widać procesor też został podkręcony.

Wcześniej grałem w AC III z podkręconym GPU na +30 Mhz oraz +150 Mhz memki i nie było problemu, jednak przy dalszej próbie podkręcania (+40 Mhz rdzeń i 200 Mhz memki) skończyło się tak samo jak przy AC IV po 20-30 min. Również sprawdziłem w innych tytułach jak GTA IV czy Splinter Cell Blacklist, tych tytułach już w czasie 10 minut!

Tylko na nie podkręconym grafie gry chodzą bez zarzutu.

Karta graficzna była podkręona poprzez program nvidia inspector z poziomu administratora.

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki pewien problem z OC karty Gigabyte GTX 770 WF3X. Otóż, jak podkręciłem karte +30Mhz rdzeń i +250 memki (oraz napięcia i TDP na max) to wszystko było OK w teście ale w grach np. AC IV to po ok. 10-20 minutach gra wywala do pulpitu i ustawia karte do fabrycznych ustawień. Dziwne, że w systemie nie było jakiegoś komunikatu błędu i co gorsza musiałem wyłączyć gre po przez menadżera zadań z kursorem klawiszy (myszka działała ale byla niewidoczna).

Spróbowałem dalej, tym razem ustawiłem tylko pamięci (+300Mhx) oraz napięcia i TDP. Wtedy grało się nieco dłużej jakieś ok. 30 minut a może nawet dłużej do czasu aż gra znów wywaliła do pulpitu.

Jak uważacie, czy winą może być kiepski egzemplarz GPU czy zasilacz poprostu nie wyrobił się?

Konfig to:

MSI Z87-G43

i5 4670K @4400 1.230v

2x 4GB TG Vulcan 1866 MHz CL9
Gigabyte GTX 770 WF3X  Asic 77%
WD Caviar Blue 1TB
WD Red 2 TB
Plextor M5S 128 GB
SilentiumPC Deus M1 550W

Zalman Z11 Plus

Jak widać procesor też został podkręcony.

Wcześniej grałem w AC III z podkręconym GPU na +30 Mhz oraz +150 Mhz memki i nie było problemu, jednak przy dalszej próbie podkręcania (+40 Mhz rdzeń i 200 Mhz memki) skończyło się tak samo jak przy AC IV po 20-30 min. Również sprawdziłem w innych tytułach jak GTA IV czy Splinter Cell Blacklist, tych tytułach już w czasie 10 minut!

Tylko na nie podkręconym grafie gry chodzą bez zarzutu.

Karta graficzna była podkręona poprzez program nvidia inspector z poziomu administratora.

Znajdź najpierw maks OC rdzenia a nie od razu jedno i drugie kręcisz, wychodzi na to że pamięci w Twojej karcie są za słabe, to raczej nie jest rdzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź najpierw maks OC rdzenia a nie od razu jedno i drugie kręcisz, wychodzi na to że pamięci w Twojej karcie są za słabe, to raczej nie jest rdzeń.

A skąd wiesz, że kręciłem oba na raz? Najpierw skończyłem +50Mhz (rdzeń) po tym jak Msi Kombustor wywalił jakiś komunikat błędu pliku. Potem kręciłem pamięci. Jak wszystko było OK to dałem oba suwaki na swoim miejscu i taki z niego efekt wyszedł.

Dobra dałem sobie z tym spokój i zauważyłem że karta sama w sobie podkręciła (czy jakość tak nazwać). Sprawdziłem w Nvidii Inspector wykresu i zauważyłem takty rdzenia non-stop 1228 Mhz a czasem 1232 Mhz na rdzeniu, skoro nic nie zostało podkręcone. Efekt taki wyszedł dopiero po daniu napięcia i TDP na max. Dalej już tylko z memkami pobawilem i na razie jade na 1928 Mhz(7712 Mhz efektywne).

EDIT

Przed chwilą pograłem na +50 Mhz na rdzeniu (tylko) i efekt taki sam, tylko podkręcona pamięć nie robi zarzutu. Nie rozumiem takiego zachowania. Czyli mam twierdzić, że to wina rdzenia a nie pamięci? Niby nie kręciłem na max możliwości ale nie widzę tutaj różnicy.

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz, że kręciłem oba na raz? Najpierw skończyłem +50Mhz (rdzeń) po tym jak Msi Kombustor wywalił jakiś komunikat błędu pliku. Potem kręciłem pamięci. Jak wszystko było OK to dałem oba suwaki na swoim miejscu i taki z niego efekt wyszedł.

Dobra dałem sobie z tym spokój i zauważyłem że karta sama w sobie podkręciła (czy jakość tak nazwać). Sprawdziłem w Nvidii Inspector wykresu i zauważyłem takty rdzenia non-stop 1228 Mhz a czasem 1232 Mhz na rdzeniu, skoro nic nie zostało podkręcone. Efekt taki wyszedł dopiero po daniu napięcia i TDP na max. Dalej już tylko z memkami pobawilem i na razie jade na 1928 Mhz(7712 Mhz efektywne).

EDIT

Przed chwilą pograłem na +50 Mhz na rdzeniu (tylko) i efekt taki sam, tylko podkręcona pamięć nie robi zarzutu. Nie rozumiem takiego zachowania. Czyli mam twierdzić, że to wina rdzenia a nie pamięci? Niby nie kręciłem na max możliwości ale nie widzę tutaj różnicy.

No to wychodzi na to że rdzeń nie chce więcej lecieć, zdarza się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wychodzi na to że rdzeń nie chce więcej lecieć, zdarza się.

Zaczyna mi to wyglądać jak u Caleb-a, którego testował tego Gigabyte-ya. Zastanawia mnie czy to nie czasem wina zasilacza? Skoro po podkręceniu podczas grania, po ok. ponad 10-15 minutach gra wywala do pulpitu. Zostawiając aplikację w tle włączoną, którego wspomniałem w pierwszym poście. To wyglądało tak jakby czegoś zabrakło, tylko nie wiem czego.

Mam pytanie, czy kręcąc sam RAM w GPU to też bierze zasilanie? Tzn. mam na myśli pobór prądu. Wiem tyle, że podkręcająć rdzeń podnosi też zużycie i temperature ..ale pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy jest problem.

Gigabyte 780 OC windforce - zmieniłem na karcie kumpla chłodzenie fabryczne na arctic hybrid 

Problem polega na tym że falują obroty wentylatorów gdy spadają poniżej 50% - ok 2000rpm. efekt jest taki że gdy spadają poniżej tego progu np na 800 (30% lub coś koło tego) w idle to po paru sekundach karta wbija wentylatory na maxa i znowu spadają na 800 i tak w kółko. gdy natomiast latają na 50% czyli na 2000rpm jest stabilnie. dodam że max jaki wyciągają wentlatory tego arctica to 2100rpm. jednym słowem jest do [gluteus maximus] bo powinno być cicho w idle a szumienie pod obciążeniem.

oczywiście zmiana chłodzenia pomogła z temperaturami gdyż poleciały o 30C w dół pod obciążeniem. przed zmianą chłodzenia karta miała 78C teraz 50C. 

moim zdaniem wszystko wskazuje na biosa karty.

czy gdy przerobię biosa np referenta od 780 - w kepler edytorze wbijając wszytkie wartości power targetu od GIGAshita to karta będzie działać czy ją uwalę. 

jak sobie z tym problemem poradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalając np. grę TRAIN SIMULATOR 2015 spotkałem się z taką dziwną sytuacją : 

Po odpaleniu gry słyszę dziwne piski/pisk przy ekranach początkowych, w menu gry, itd. Piski zmieniają częstotliwość z każdym wyborem w MENU i po otwarciu podmenu znów pisk, jakby zakłócenia. Na moje ucho pisk dochodzi z grafiki ASUSA, ale słychać go z potrojoną mocą też przez głośniki. 

Nie jest to raczej związane z wentylatorami grafiki, bo wyłączając AUTO na MANUAL i ustawiając różne prędkości wentylatorów po odpaleniu gry pisk zawsze jest. 

I tak: wyłącze głośniki, słychać lekki pisk z karty grafiki z kompa. Włącze głośniki - słychać i z kompa i z potrojoną głośnością przez głośniki. 

Sprawdzałem też na słuchawkach - to samo. 

Przełącze się z gry na Windows 7 (poprzez ALT+TAB), od razu cisza. Wrócę do gry - od razu pisk. 

Czym to może być spowodowane? 

Odpalałem jeszcze 2 inne gry: 

W jednej słychać tak samo pisk 

W drugiej nie ma pisku, ale za to we wszystkich trzech grafika dziwnie turkocze jak by miała mały silniczek czy agregat. Na szczeście po zamknięciu obudowy tego nie słychać, ale piski są słyszalne. 

W trakcie samej rozgrywki piski się kończą. 

NIE WIEM CZY TO COŚ NIEPOKOJĄCEGO? 

Ale żeby gra generowała piski w grafice i głośnikach to dziwne... 

I ten dziwny cichy turkot grafiki po odpaleniu każdej gry... 

To normalne, czy wadliwy egzemplarz? 

??? 

PS - gry oryginalne 

Płyta główna GIGABYTE GA Z97X GAMING 5 z grafiką ASUS GTX760 2 GB 256 bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie z innej beczki.

Ile powinno być maksymalny wskaźnik PCIe Link Speed w programie HWiNFO dla konfiguracji "i5-4670k, Msi Z87-g43, Gigabyte gtx 770, TG 8GB 1866 Mhz"?

W programie pokazuje 8.000 Gbps max, czy to dobrze? Czy nie powinno być 16.000 Gbps lub powyżej 8.000 Gbps mimo dałem GPU pod slot PCI-ex Gen 3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

Dziś zrobiłem tak:

1.) Podłączyłem głośniki pod gniazdko z uziemieniem (co akurat bez sensu, bo głośniki mają wtyczkę bez uziemienia), i podłączyłem komputer również pod gniazdko z uziemieniem.

Ktoś mi sugerował, że wtedy piski w kolumnach znikną. Niestety. Nic się nie zmieniło.

2.) Wyjąłem grafikę z kompa, żeby sprawdzić integrę z płyty głównej. Odpalam grę - pisków nie ma, ani w głośnikach, ani w kompie. Jedyny minus, że gra się zaczęła wieszać :) 

Więc pisk i zakłócenia generuje grafika ASUSA.

Wnioski? 

Chyba będę musiał reklamować grafikę, tylko pytanie czy JEŚLI wymienią na inny egzemplarz, nie będzie tego samego?

Albo wymienić tą grafikę na jakąś inną. Tylko jaką? W najgorszym przypadku mogę jeszcze dopłacić ok 100 zł, byle była to grafika praktycznie bezgłośna przy windowsowych działaniach, i umiarkowanie hałaśliwa podczas gier. Hałaśliwa w sensie szumu wiatraków, nie pisków, szumów, terkotań plastiku, czy innych cudów.

(Oczywiście z oprogramowaniem gdzie mogę też samemu ustawiać prędkość wiatraków)

Poradzicie coś? najważniejsze dla mnie: jak najcichsza, i dobra do najnowszych gier - max za 950zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no w sterowniku w ogóle nie ma opcji...

Czy w takim razie możesz mnie poratować gdzie tej opcji wyszukać? Rozumiem że w sterowniku grafiki? Tylko gdzie? bo nie mogę tego znaleźć nigdzie.

Najnowszy mój test:
podłączyłem w PCIe: SOUND BLASTERA, podłączyłem głośniki, sprawdzam grę..... piski w głośnikach jeszcze głośniejsze - teraz to aż wbijają się w uszy, i konkretnie już przeszkadzają.

Masakra ta grafika ASUS. Pytanie tylko czy to trefny egzemplarz, czy ten typ tak ma...
Edytowane przez bazyl3100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak piszczy ci w głośnikach to sprawdź inne gniazdko/listę i wszystkie kable. Bo to jest kwestia tego że pobiera trochę energii i robi się bagno bez dobrego filtrowania z sieci IMHO

Uziemione gniazdka nic nie pomagają niestety. Pomogło jak zrobiłem z tą synchronizacją pionowa. Wreszcie jest cisza. Dzięki.

Tylko pozostaje pytanie, czy to nie połowiczne rozwiązanie? Jeśli dobrze rozumiem, to ogranicza użycie całej mocy grafiki, tak? więc w bardziej wymagających grach wyłączenie synchronizacji pionowej nie będzie dobrym wyjściem chyba (?). Czy coś źle rozumuję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

760 demonem nie jest - Vsync pomaga gdy irytuje Cię poszarpany obraz przy dynamicznych akcjach. Przy strzelankach MP może przeszkadzać przez pływający celowniki. Wszystko zależy od gry. Sam możesz zobaczyć  co Ci lepiej pasuje.

Wracając jeszcze do tematu.

W opcjach Synchronizacja pionowa mam do wyboru:

> Użyj ustawienia aplikacji 3D

> Wyłącz

> Włącz

> Adaptacyjny

> Adaptacyjny (częstotliwość odświeżania o połowę mniejsza)

Poleciłeś mi aby wybrać to ostatnie, i pomogło. Dzisiaj wypróbowałem wszystkie z tych opcji i okazuje się że piszczy tylko przy

"> Użyj ustawienia aplikacji 3D" - a więc przy opcji "> Włącz" również jest wszystko ok.

Tylko teraz kwestia czym się różni opcja pierwsza od tej trzeciej (> Włącz) ?

i czy w takiej sytuacji reklamować grafikę czy zostawić ?

Edytowane przez bazyl3100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Poleciłeś mi aby wybrać to ostatnie, i pomogło. Dzisiaj wypróbowałem wszystkie z tych opcji i okazuje się że piszczy tylko przy

(...)

Interpretacja prostych wiadomości na poziomie komisji Macierewicza. 

Szkoda mi rzucać qrwami, rwać włosy, wyć do księżyca zdzierając koszule z klaty. Niwhooya. Mam to głęboko w [gluteus maximus] że nie jesteś w stanie na własną rękę znaleźć odpowiedź.  

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Posiadam kartę graficzną nVidia Geforce GTX760. Chciałbym podłączyć ją do starego telewizora CRT. Niestety telewizor nie posiada HDMI, a karta nie posiada wyjścia TV-OUT, więc poszperałem trochę w internecie i udało mi się znaleźć teoretyczne połączenie DVI-I->VGA->S-Video. Niestety czytam opinie na ten temat i większość jest niepokojących - że takie połączenie nie działa.

Prócz kabla Apple DVI->Video (http://www.cortland.pl/apple-dvi-to-video-adapter.html) dostępnego w jednym jedynym sklepie, istnieją przejściówki VGA->S-Video. Podobno jest to tandeta i nie działają, dostępne m.in. na Allegro.

I teraz pytanie: czy przejściówka DVI-I->VGA i VGA-> S-Video (+ opcjonalnie chinch żółty, ale nie 3 RGB) pozwoli mi na wyświetlenie obrazu na telewizorze? Niby DVI-I to sygnał i cyfrowy i analgowy, więc czy przejściówka do VGA, pomimo posiadania dodatkowych 4 pinów, przekonwertuje mi do VGA sygnał analogowy, a nie cyfrowy?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki problem. Ponieważ mam kartę GTX 760 i podłączyłem ją przez kabel HDMI do monitora FullHD 27" i na rozdzielczości 1920x1080 obraz jest po bokach lekko poucinany oraz traci bardzo dużo na jakości i musze pracować na 1680x1050. Chciałem wrzucić screena ale gdy go zrobie to wygląda on tak jak obraz powinien wyglądać, wiec troche to dziwne. Chciałem zauważyć że poprzednia grafika jeszcze na AGP działała bez problemu na najwyższej rozdzielczości tylko nie była podpięta na HDMI. Czy może coś w ustawieniach trzeba pozmieniać?

Ustawiłem na monitorze w funkcji RATIO pixel 1:1 i udało mi się zrobić, że nie ucina obrazu po bokach ale dalej ma strasznie słabą jakość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi