Skocz do zawartości
humanoidal

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

I co w związku z tą szyną w 960? Liczą się testy, a nie specyfikacja na papierku.

Jakie niby ma problemy ze sterownikami r9 280?

Z takim podejściem to kupuj lepiej 760 i wywal w błoto 900zł bo inna karta i tak Cie nie zadowoli.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premiera_geforce_gtx_960_test_kart_graficznych_za_1000_zlotych?page=0,0

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki

aleś nerwowy:) artykuł spoko

wiec nadal nie wiem co wybrać bo dużo ludzi zachwalało mi 760 ja tez wolałem nowsze grafy wiec jestem w kropce do poniedziałku musze kupić jakąś grafikę 960 280 760:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem bo odebrałem gtx 770 od GB z serwisu, na protokole było napisane "Naprawiona" więc uradowany wkładam do PC odpalam i niestety jak walił artefaktami w 2D po instalacji sterowników tak wali nadal...;/ sprawdzałem innego gtx 770 w tym PC i nie ma takich problemów. Iść do sklepu i słać ją znów na 3 tyg na serwis, czy co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam kartę Zotac gtx 770 amp edition, i mam problem gdyż karta gdy komputer jest w stanie spoczynku zatrzymuje na chwile jeden wiatrak (jakby chciała oszczędzać energię?) po chwili drugi działający wiatrak rozpędza się do max obrotów (powodując uciążliwy hałas) następnie startuje drugi wentylator, chwile się kręci i sytuacja się powtarza, jest to bardzo uciążliwe gdyż komputer zamiast działać cicho przy bezczynności co chwile hałasuje, ktoś ma jakieś pomysły co to może być? coś w sterownikach? może wadliwa karta nadająca się na gwarancję? Da sie wymusić żeby ciągle działały oba wentylatory karty?

PS. Dodam że gdy włącze grę chłodzenie się normuje i nie ma wyżej wymienionych skoków (pewnie dlatego ze karta się rozgrzewa i potrzebuje ciągłego chłodzenia)

Dziękuję za wszelką pomoc

gxq.png

spójrzcie na wykres Fan Speed (RMP) raz jest 0 raz max, a użycie wiatraka powinno chyba być stałe

Edytowane przez marcin969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam trochę nietypowy problem. A mianowicie jestem od 1,5 miesiąca posiadaczem GTX 770 od Asus'a i mam obawy dotyczące jej. Chodzi o to że podczas grania w AC Unity po około godz (czasem trochę dłużej) komp wywala blu screena z BCC coda 116. Najciekawsze jest to że to tylko w tej grze, bo jeśli gram np. w WoT'a na maxa ustawieniach nawet kilka godz to karta spokojnie chodzi po za tym że obudowa jest do kitu i ma temp. 65-78 C. Wszystkie inne gry typu NBA 2K15, Dying Light itd. działają normalnie tylko ten AC Unity... Dlatego zwracam się z prośbą tutaj aby zdiagnozować co jest nie tak, zapomniałem dodać że po tym blu screenie komp się włącza ale karta nie daje sygnału. 

A oto mój sprzęt: 

CPU: i5 3570

GPU Asus GTX 770 DirectCUII

Mobo: Msi Z77A-G41

RAM: Kingston HyperX 1600MHz 8GB

Zasilacz: Chieftec 500W

Dysk: WD Caviar Black 1TB

Obudowa: Jakiś stary Modecom

PS: Sam tak myślę że to może zasilacz nie domaga w stresie albo karta się przegrzewa. Bo nieraz potrafiła mieć +80C. Mam tylko nadzieję że to nie są artefakty bo już miałem jeden przykry przypadek z GTX 660 i musiałem prawie 2msc czekać na zwrot kasy. Z góry dziękuję za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwórz obudowę, przystaw wentylator - taki pokojowy -  i niech dmucha do środka.

Ty sobie uruchom AC Unity i pykaj ile fabryka dała.

Jak nie wystąpi problem, trzeba będzie zająć się obudową, a najlepiej wymienić ją na nową śliczną i przewiewną - teraz masz starego rzęcha, to i czas na coś nowego.

Komputer odżyje, a Ty będziesz mieć radochę z ładnego i sprawnego komputera.

Do starej obudowy nie zamontujesz wentylatorów 12cm, a takie będą potrzebne do utrzymania ciszy i dobrego przewiewu.

Napisz, czy takie rozwiązanie przynosi pozytywny efekt.

Napisz, jakimi funduszami dysponujesz, to się poszuka jakiejś schludnej, ładnej i przewiewnej obudowy.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp. o dziwo otworzyłem bok i temp. zeszły o około 5 C oraz w AC dało się grać. Tylko co jakiś czas nie jest to w określonym odstępie czasowym, jest taka zwiecha na 3-5 sec i potem normalnie gra działa płynnie. Wydaje mi się (wnioskuje z wykresów GPU Tweak) że na czas tej zwiechy spada napięcie na ok. 1sec. A wracając do obudowy to przymierzam się do Zalmana Z3 Plus powinno dać rezultat te 4 wiatraki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, 

Jakiś czas temu kupiłem 780 Lightning zachęcony możliwościami OC i dobrego seryjnego coolera. Niestety jeżeli chodzi o OC to jestem lekko mówiąc rozczarowany. Moja sztuka bez ruszania napięca nie idzie wyżej niż 1190MHz (max zegar w boost), jak dam core voltage na +100mv to napięcie gania od 1.190 do 1.21v i max 1220MHz jest stabile. Możliwe, że dorwałem taką słabą sztukę? Widziałem, że jakieś customowe biosy są do tego, ale nie bardzo wiem który wrzucić do mojej sztuki. W 660Ti i 670 było łatwo bo edytowałem sobie swój bios i wrzucałem taki jak chciałem, tutaj jednak jakoś nie mogę się połapać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ! 

Jestem nowy tutaj więc proszę o trochę wyrozumiałości ;) . W związku z premierą W3 stwierdziłem że podkręce mojego gtxa 760 (evga acx sc) . Podkręciłem rdzeń o 50 mhz robiąc testy ( evga precision x + gpu-z ) oraz pamięci o 150 mhz , przy testach nie było żadnych problemów . Grałem w dote 2 , cs go i było wszystko ok . Stwierdziłem że odpale gry z physx ( ac black flag oraz metro LL ) . Gry chodziły gorzej niż przed podkręceniem ... Więc stwierdziłem że wróce do ustawień normlanych i poczekam sobie na W3 ... Ale po restarcie ustawień karty przez program evga precison x 16 mam max 536 mhz na rdzeniu i 1506 mhz na pamięciach ( sprawdzane trzema programami ) . Karta miała zrobiony overvoltage. Nie było problemów z teamperaturami nawet przy podkręceniu . 

Reszta mojego pc : 

i5 3470 

Gigabyte z68ap-d3 

Cheftec 500 w

Win 8,1 64 bit 

Co mogło się stać ? 

Pozdrawiam drogich forumowiczów i czekam na wasze rady ! :D 

post-217715-0-52053500-1430759186_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Jestem nowy tutaj więc proszę o trochę wyrozumiałości ;) . W związku z premierą W3 stwierdziłem że podkręce mojego gtxa 760 (evga acx sc) . Podkręciłem rdzeń o 50 mhz robiąc testy ( evga precision x + gpu-z ) oraz pamięci o 150 mhz , przy testach nie było żadnych problemów . Grałem w dote 2 , cs go i było wszystko ok . Stwierdziłem że odpale gry z physx ( ac black flag oraz metro LL ) . Gry chodziły gorzej niż przed podkręceniem ... Więc stwierdziłem że wróce do ustawień normlanych i poczekam sobie na W3 ... Ale po restarcie ustawień karty przez program evga precison x 16 mam max 536 mhz na rdzeniu i 1506 mhz na pamięciach ( sprawdzane trzema programami ) . Karta miała zrobiony overvoltage. Nie było problemów z teamperaturami nawet przy podkręceniu .

Reszta mojego pc :

i5 3470

Gigabyte z68ap-d3

Cheftec 500 w

Win 8,1 64 bit

Co mogło się stać ?

Pozdrawiam drogich forumowiczów i czekam na wasze rady ! :D

Od instaluj wszystkie programy do OC które zainstalowałeś skoro ich nie ogarniasz. I powinno wrócić do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od instaluj wszystkie programy do OC które zainstalowałeś skoro ich nie ogarniasz. I powinno wrócić do normy.

Zrobiłem to , ale jednak jakiś program ( gpu-z) muszę zostawić żeby wiedzień czy wróciło do normy :P . Natomiast wczorja komputer otworzyłem karte graficzną wyciągnąłem i z płyty głównje wyciągnąłem baterie , nie dało to rezultatów. Co mogłem robić źle przy tym oc? Bo czekam na następną serię NV i chce na tej karcie do niej dotrwać . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wróciło do normy dziękuje za pomoc :) , jeśli chciałbym ją podkręcić to macie dla mnie jakieś wskazówki żebym nie miał takich problemów ? Jeden z nich jest taki że ilekroć próbuję ją podkręcić to gry z physx mi zamulają jeszcze bardziej niż przed podkręceniem co jest dla mnie dziwne i nie wiem za bardzo czym to wytłumaczyć bo powinno być odwrotnie . Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie komunikat: sterownik ekranu nvlddmkm przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność jest w 100% spowodowany crashem grafiki, czy może być wywołany niestabilnością systemu (proc + RAM)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręciłem procesor i RAM i Crysis 3 chodzi bez crashy (4 godziny grania), więc to raczej wina któregoś z w/w komponentów. Na 90 % jest to kontroler RAMu w procesorze. Grafika cały czas podkręcona i gierka chodzi. Który to już raz tę grę przechodzę :D Zaczynam nią rzygać. Ale jak dla mnie wyśmienita grafika.

Crysis 3 jest bardzo dobrym testerem stabilności systemu po przetaktowaniu. Wywalało mi sterownik ekranu co 1 godzinę gry, kiedy kompiszon przeszedł kilkugodzinne testy OCCT, AIDA64, LynX, MemTest.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każde OC to może spowodować.

Odkręcić, sprawdzić chłodzenie i uruchomić test.

Wyniki powinny dać rozwiązanie.

Witam Panie Leven. 

Zwracam się do ciebie bo wiem ,ze posiadasz wiedzę na ten temat. 

Otóż posiadam kartę GTX 770 od MSI i trafiła mi się fajna sztuka.

Bez_tytu_u.jpg

Chciałbym sprawdzić jej pełne możliwości oc. 

Jak się domyślam potrzebna będzie edycja biosu i power target.

Dawałem już 1300 MHz na rdzeniu ale wywala sterownik w grach. 

Nie wiem czy to nie jest wina GPU temp target, który jest ustawiony na 79 stopni c. Czy zbyt niskiego power targetu? 

Wystarczy zmienić power target w biosie, czy napięcie tez podnieść powyżej 1,212 v?

Do użytku codziennego to bym chciał taktowania 1150 /boost 1202 tak jak w wersji Lightning.

tu bios: https://www.techpowerup.com/vgabios/146476/msi-gtx770-2048-130620.html

Posiadam dokładnie tą wersje biosu: https://www.techpowerup.com/vgabios/160720/msi-gtx770-2048-140530.html

Podsumowując czy do pracy karty 24/7 1150MHz / 1202 boost  wystarczy jak skopiuje ustawienia z biosu od lightning? 

Czy lepiej wgrać orginalny bios lightning ? 

Edytowane przez Cyklop10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kupiłem GTX 780 w zamian za Radeona HD6850. Czy wystarczy odinstalować sterowniki ATI CleanUp Utility i zainstalować najnowsze Nvidia?

2. Czy sterownik Intel HD Graphic 4600, z którego obecnie korzystam zostawić, czy też odinstalować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi