kszychooo Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 witajcie, zastanawia mnie skuteczność chłodzenia w takiej obudowie: NOX Media HD http://www.komputronik.pl/product/182301/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/NOX_Media_HD_aluminiowy_front_bez_zasilacza.html chciałbym tam włożyć g2020, MSI B75MA-E33, 4gb ramu - sprzęt będzie stal pod TV, będzie pracował od 2-8 godzin dziennie jako odtwarzacz :) rozważam też możliwość dokupienia jakiejś karty graficznej (ale to tylko opcja) nie potrzebuje napędu, będzie jeden dysk oglądałem też obudowy mATX,ATX ustawione w pozycji leżącej: [*] Zalman T1 - mATX - CZARNA [*] SilentiumPC Gladius M40 Pure Black [*] Fractal Design ARC MINI [*]Sharkoon MS120 [*]Cooler Master Elite 342 a może mITX: [*] Cooler Master RC-120A-KKN1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Przerobiłem już kilka obudów "leżących" (głównie SilverStone) i generalnie zawsze jest w nich trochę cieplej niż w klasycznej "stojącej". Sprzęt który chcesz tam wsadzić nie grzeje się jednak zbytnio, więc niezależnie od obudowy będzie ok. Możesz wybrać jakąś która ma wlot powietrza np. na spodzie przedniego panelu + dołożyć ciche wentylatory wyciągające powietrze z tyłu (te które są w obudowie na 99% będą hałasować). Ważne jest też zapewnienie wymiany powietrza już po włożeniu sprzętu do szafki (=otwory w tylnej ściance szafki RTV bądź demontaż samej ścianki, zapewnienie dostępu powietrza z przodu, nie obkładanie kompa ze wszystkich stron grzejącym się sprzętem audio typu wzmacniacz, tuner sat. itp, itd.). Jak chodzi o wygląd i wymiary - wybierz taką, żeby komponowała się z resztą sprzętu RTV jaki będzie na niej/obok stał. Kupno obudowy typu tower i położenie jej na boku to (wizualnie/obieg powietrza) nie najlepszy pomysł. Jest sporo fajnych bud typu desktop - szukaj raczej tutaj. Edytowane 6 Maja 2013 przez Night_Bird 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Zwrócę uwagę na co innego. Możliwości chłodzenia samej obudowy to jedno. Inna sprawa, co się stanie po wciśnięciu jej we wnękę pod tv. Mam takie coś http://allegro.pl/piekna-nowa-obudowa-desktop-media-center-pilot-i3202292988.html W fazie testów, konfiguracji spisywało się znakomicie. Obudowa leżała wtedy na podłodze. Po włożeniu do szafki pod tv się dosłownie zagotowała. Mój zestaw pobierał z gniazdka ok 60W. Zasilacz zaciągał z góry powietrze, wyrzucał z tyłu. Ciepło z cpu, grafiki, mobo uchodziło do góry. Całe to ciepło było zasysane przez zasilacz i mielone w koło, powietrze ciągle się podgrzewało. Gdy komp zaliczył zwiechę z tego ciepła, jeszcze po półtorej godziny było wszystko ciepłe. Musiałem odwrócić wentylator w zasilaczu, ukierunkować odpowiednio obieg przy pomocy przegród z kartonu. Wszystko było zamaskowane, nie rzucało się w oczy. Wtedy zaczęło to działać prawidłowo. Wniosek? Twoja konfiguracja (bez osobnej grafiki) będzie pobierała mniej niż połowę tego co mój komp. Każda obudowa da redę. Trzeba tylko jej nie ukisić w szafce. Przeglądałem co można na allegro trafić. Proszę http://allegro.pl/maly-desktop-atx-z-zasilaczem-fsp-gwar-w-w-fvat-i3216055673.html Na pewno będzie się lepiej prezentować pod tv od położonego miditowera. 75zł z całkiem znośnym zasilaczem. Trzeba będzie tylko zamaskować otwór na napęd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) U mnie - zanim pojawiły się dzieci - szafka RTV była otwarta od frontu, obudowa ciągnęła chłodne powietrze z przodu, wyrzucała ciepłe z tyłu przez otwory (8-10 cm średnicy) wywiercone w szafce. Między otwory a 3 wentyle na tylnej ściance obudowy (1 od zasilacza, 2 extra) wstawiłem na sztywno docięte na wymiar kawałki rurek kanalizacyjnych PCV, żeby podgrzane powietrze trafiało w całości poza szafkę. Na kompie leży wzmacniacz audio - po bokach zostaje po 1 cm luzu, na górze - jakieś 10 cm. Teraz dodatkowo musiałem zakleić front kawałem plexi (po tym, jak dzieci zaczęły bawić się pokrętłem Volume na wzmacniaczu i prawie zszedłem na zawał po włączeniu muzyki któregoś dnia hahaha) też z małym wlotem powietrza na dole i wszystko dalej śmiga jak trzeba (zestaw 1 z sygnaturki). Elementem, który może się też grzać jest dysk twardy - jeśli będziesz dopiero coś kupował, kup coś chłodnego i koniecznie ustaw w systemie usypianie nieużywanych dysków (jeśli będzie ich kilka, a z doświadczenia wiem, że tutaj przestrzeni ciągle mało...). U mnie dyski leżą na gąbce (=rozwiązanie problemu wibracji która w zamkniętej szafce skutkowała słyszalnym buczeniem - to był najgłośniejszy element kompa). Edytowane 6 Maja 2013 przez Night_Bird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 szafka nie jest zamknięta, nie będzie nic stało na obudowie, obudowa nie będzie zastawiona :-) mnie martwią trzy rzeczy: - położenie zasilacza wewnątrz obudowy - dmucha w ścianę - brak możliwości (brak dziur) zamontowania większej ilości wentylatorów w tym nox - czy zmieści się karta graficzna w nox :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 No to po kolei: - zasilacz musi oczywiście wydmuchiwać ciepłe powietrze w jakąś wolną przestrzeń poza szafką - jeśli nie da się go inaczej zamontować/inaczej ustawić budy, szukaj innej obudowy - im bardziej ażurowa obudowa tym lepiej w tym wypadku. Obowiązkowo wlot z przodu, możliwość montażu wentyli z tyłu żeby jakiś przewiew przez całość jednak był - zależy od karty jaką chcesz tam wsadzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Już widzę w czym problem. Zasilacz musi mieć wentylator do góry, a mój ma z tyłu - rozumiem, że ten z wentylatorem na tył nie da rady? Karta graficzna - np. 650ti czy tam 7750 (polecane tutaj). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...