Skocz do zawartości
XarduneK

Wentylatory 140mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad wymianą chłodzenia co myślicie o tych modelach (140mm):

Zakupywać będę stopniowo dlatego wybieram te z wyższej półki (chyba ze nie ma sensu?).
Ostatecznie będzie wymiana całego chłodzenia (2x przód, 1x tył, 2x góra).

Przede wszystkim liczy się wydajność, cisza spada na drugi plan.

P.S. Jestem otwarty na inne propozycje.
Edytowane przez XarduneK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fractal moze cichutko cykać.

noiseblocker PK3 to huragan,PK2 starczy w zupelnosci.

BeQuet daje rade, bardzo ladnie dmucha.

Ostatnio mnie mile zaskoczyl wysluzony SilentiumPC Mistral 140 - zamontowany w pionie na tym samym napięciu był cichszy od Fractala i BeQuiet (które cykały, słychac to z odległości 30cm jak nic innego w pokoju sie nie dzieje), . Oczywiscie w innej pozycji (np poziom) sytuacja wyglada troche inanczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KaszpiR ale jaki "BeQuiet" ładnie dmucha? Bo nie podałem żadnego.

Phanteks posiada dużo w zestawie , ale czy +/- 1200RPM starczy.

Noisblocker ma wystarczające wyposażenie (aktualnie faworyt)

Ten NZXT mnie zastanawia posiada aż 2000RPM...

Zapomniałem na początku dodać, po zakupie wszystkich wentylatorów również zakupie http://www.fractal-design.com/?view=product&category=4&prod=80]Kontroler obrotów[/url] (ten bądz podobny).

Edytowane przez XarduneK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłbym jednak zwracać uwagę na nicki Dołączona grafika

BeQuiet Silent Wings 2 http://www.bequiet.com/pl/casefans/260

Ja się bardzo przekonałem do NoiseBlockerów - w zestawie są dobre dodatki. 

NoiseBlockery maja zilikowoną podkładkę pod ramkę wentylatora oraz specjalne silikonowe podkładki pod śruby.

Do tego dochodza dwie różnej długości kable.

Co do kontrolerów obrotów, czasem można znaleźć takie, które mają napięci startowe 12V np przez 2s, a potem spada do ustawionego - przydaje sie, zeby wentylatory sie rozkrecily, bo czesto wnetylatory potrzebuja wiekszego napiecia aby zaczely sie krecic, a potem nizszego aby utrzymac obroty.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu koniecznie PK3, uważam, że w zupełności starczą Ci PK2:

- nizsze predkosci minimalne

- nizsze predkosci maksymalne

- PK3 - pow 1300 RPM przewiew jest, ale kosztem zauważalnego hałasu, a pewnie i tak nie będziesz ich na takich prędkościach trzymał.

- reszta bez zmian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzisz że PK2 powinny mi w zupełności starczyć (nie mówię nie).

Ale w takim wypadku również "wystarczające" powinny być "Phanteks", "Bitfenix", "Scythe".

Więc znowu powraca dylemat.. jak na początku tematu (tylko lista składa się już z 4wentylatorów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem do czynienia z Fractalami R2, całkiem przyzwoite wentylatory. Ciche, i dobrze dmuchają.

Jako, że bzyczały mi pod kontrolerem śmigiełek Fractala (o zgrozo), to wymieniłem na BeQuiety Shadow Wings Mid-speed. Mam ich w tym momencie 5 w obudowie, i jestem zadowolony. Problem jest, gdy masz bardzo "gorący" sprzęt, albo stosujesz powiedzmy ze dwa śmigiełka. Na 5V dmuchają lichutko, ale wtedy nie wydają żadnych dźwięków. Na 12V już dmuchają przyzwoicie (nie jakos wybitnie, w porównaniu do innych z tego sortu), oraz jak na pełne obroty, są ciche.

Generalnie BQ polecane są na "wydech" ;)

EDIT: Dopiero teraz zauważyłem, że masz zamiar dokupić kontroler Fractala. Uwaga! Niektóre wentylatory podpięte do niego wydają byzczące, denerwujące dźwięki. Jak wspomniałem, R2 dodane do obudowy były takim przypadkiem. Wygoogluj jakie wentylatory ludziom nie "śpiewają", ponieważ możesz się ładnie naciąć. Dla mnie nie było nic gorszego, jak zmontować cichy zestaw na R4, i słyszeć nieustanne bzyczenie, zamiast błogiej ciszy. Możesz też pomyśleć nad innym kontrolerem.

Edytowane przez eloprezio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydech to wyciąg czyli wyrzucanie powietrza z obudowy, ja zakupiłem 2x arctic F14 pwm jak dotrą na miejsce to zdam relacje 

Tyle to ja wiem.. ale chodzi mi o "wdech" czyli wtłaczanie powietrza do obudowy. co w takim razie jest polecane (odnoszę się do zapytania wyżej),

Edytowane przez XarduneK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi