Skocz do zawartości
lewozmywak

Czy warto teraz kupowac kompa do gier, przed premierą nowych konsol?

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się z opinią że to najgorszy moment na zmianę kompa. Ponoć skok sprzętowy na rynku PC ma nastąpić po premierze PS4 czy Xbox'a720.

Miałem na oku sprzęt :

i5 3570k

gigabete 7950 wf3

16 GB Ram

msi z77 g45

+ reszta badziewa 

wyszło około 4900 zł

Druga sprawa, warto kupować teraz radka 7950 czy czekać na premiere nowych układów od geforca gtx zerii 700... w czerwcu ma mieć premiera gtx760...

Nie wiem czy warto czekać? Czy ceny na początku będą zabójcze, i nie opłacalne co do jakości...

Komp obecny jest już dość stary... Nawet mi muli microsoft visual studio 2010 :P, choć na devie C++ jako tako idzie pisać ... Więc zmiana byłaby jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 7XX - premiera na Computex, czyli w czerwcu. Dostępność nie wiadomo, ale z racji tego, że mówi się, że będą to odgrzewane kotlety to pewnie szybka. Ceny i spadek cen obecnej generacji - nie wiadomo.

Skok wydajności będzie wtedy gdy AMD zaproponuje coś ciekawego. Raczej się nie zanosi, więc nowe Intele będą 5-7% szybsze przy tym samym zegarze. 

Według mnie komputer za 5k będzie wydajny przez kilka lat, niezależnie od konsol i nowych premier.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak Ty lewozmywak stoje przed takim wyborem. Obecenie dualcore 2140 1.6@3.0GHz 1.27v HD 5770 i wszystko smiga ladnie - Metro 2033. Detale sie obniza i jazda. A teraz troche grosza odlozylem na haswella ( 4 rdzenie niedlugo standard bedzie by cos pograc) a tu ta konsola wychodzi ps4. Konsole u mnie skonczyly sie z pegasusem a pc zaczelo sie z cpu 286, 166mmx, ...  Dołączona grafika I teraz pytanie skoro takie gry jak Wiedzmin wychodza rowniez na konsole to moze jednak konsole kupic i miec spokoj na dobre 5lat z ladowaniem $ w PC. Tylko te FPS (mozna grac na konsoli ale to nie to co myszką), RTSy, MMO (w Tere online, Guild Wars2 np bym nie pogral albo nastepce Lineage /moze sie ukaze cos pokroju/). Z drugiej strony sporo h stracilem na tych mmo rtsach i teraz mnie do nich nie ciagnie. Bardziej teraz ciagnie do gier pokroju nowego Tomb Ridera, klimatycznych jak np Metro 2033, Hitman itp.

konsola 1800~zl i koszta ida tylko w gry i ewentualnie PS plus (ciekaw jestem tylko tych darmowych co miesiac czy gry pokroju GTAV beda za free? miesiac, dwa po premierze). Bo tez nie ukrywajmy ze ceny gier pod konsole do tanich nie naleza. A godzinny trial szybko ucieka zakladajac ze resetowac go nie mozna  /jeszcze nic nie wiadomo/ Dołączona grafika

PC haswell 900zl~

cooler 150zl~

pl. gl. 500zl~

pamiec 8GB 250zl~

zasilacz 200zl~

SSD 200zl~

Taki wydatek bym poczynil to na start 2200zl~ Ten procek juz tak sie nie wykreci prawie 2x jak obecny e2140 Dołączona grafika to pewnie na krocej starczy.

Ekonomiczniej-budzetowo mysle ze konsola wygrywa. Tylko te gry z konsoli hmm. A jak wy myslicie?

Edytowane przez DuchSwiety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że zestaw na Haswellu nie starczy na krócej niż obecny, bo odkąd procesory AMD zostały w tyle mamy spowolnienie w częstotliwościach i wydajności. Jedyne co może zagrozić pozycji Haswella to fakt optymalizacji gier konsolowych na architektury Czerwonych. Z tym, że nie oszukujmy się, że nastąpi to z roku na rok. Przede wszystkim pomyśl w co będziesz grał? Konsola to tylko wyścigi, bijatyki i sportowe. Ale jak w cokolwiek z celownikiem, szybkim sterowaniem kursora to bez zastanowienia ładuj się w PC`ta.

PS. Nie wiem jak można grać w FPSy na konsolach? Czy kogoś to bawi, że gra pomaga mu celować?

PS2. W tych wyliczeniach zapomniałeś grafiki dodać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hd 5770 spelnia moje oczekiwania na chwile obecna, takze nie podalem gdyz nie zamierzam jej wymieniac.

"wyścigi, bijatyki i sportowe. " no nie tylko ,np dead space, far cry3, tomb raider. Wlasnie coraz wiecej gier wychodzi rowniez na konsole (np Metro 2033). Stąd moje zastanowienie nad ps4. Czy moze jednak warto w to wchodzic. Raz placimy za sprzet i mamy pewnosc ze bedzie smigac 1080p ;)

Edytowane przez DuchSwiety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim obecny mocny komp bez problemu uciągnie każdą grę, która wyjdzie i na konsole, i na PC (no chyba, że na PC będzie poprawiona grafika) - nawet Sony i Microshit przyznały, że nowe konsole nie dorównają najmocniejszym pecetom).

Ja od zawsze grałem na PC i nie wyobrażam sobie np. fps-a czy strategii bez myszki i klawiatury. Poza tym co za problem do kompa podłączyć pada... Jedyne, czego zazdroszczę konsolowcom to takich exclusive'ów, jak Forza czy Final Fantasy (ale do singla, te mmo mnie nie interesują, a wiele bym dał, by sobie spokojnie pograć w FF X na PC).

Wracając do tematu - moim zdaniem, jak ktoś wejdzie w sprzęt pokroju radka HD79xx, czy geforce'a 670/680 czy mocniejszych 7xx, to nie ma co się obawiać o problemy z udźwignięciem gier multiplatformowych.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi