Skocz do zawartości
vinnig

UPS dla SERWERA za 2500 zł. Firma GTec?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakiegoś nie drogiego rozwiązania które mogłoby podtrzymać serwer IBM x3650 m4 o specyfikacji Xeon E5-2640 | 16 GB | 10 HDD | Windows Server 2012 | 4 wentylatory.

Może być to ups rackowy lub tradycyjny wolnostojący. UPS musi podtrzymać serwer przez 10-15 minut.

Również ważne aby miał podłączenie pod USB -> aplikacja -> możliwość automatycznego wyłączenia serwera.

1500VA wystarczy, czy minimum 2000VA?

Pozdrawiam
Edytowane przez vinnig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup pierw watomierz i sprzawdź ile toto bierze podczas pracy. Najwięcej na pewno biorą dyski :) całość pewnie nie więcej jak 300W.

Jak już będziesz wiedział ile pobiera całość to sprawdzasz na wykresach długość pracy na bateriach/obciążenia.

Do tego pełny sinus.

APC raczej można odrzucić - ich nowe konstrukcje są nieznośnie drogie - nie wspominając o eksploatacji (mają dedykowane akumulatory, właściwie każdy model ma inne ;/) chyba że trafisz jakieś starszy rackowy używany

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IBM xSeries 3650 M4 powinien średnio potrzebować około 220-250W.

Od siebie mogę polecić UPSy rackowe HP (produkowane przez PowerWare). Na plus: wysoka żywotność akumulatorów, bezawaryjność i schludny interfejs do monitorowania UPSa (parametrów prądu, temperatur. Można konfigurować akcje wyłączenia serwera przy konkretnym naładowaniu baterii lub czasie jaki upłynął od utraty zasilania z sieci oraz powiadomienia @mail lub sms). Używałem HP 3000XR.

O ile mnie pamięć nie myli to karta RSA/IMM powinna pokazywać napięcia i bieżące zużycie energii przez serwer. Zresztą mogę rzucić okiem jutro jak to wygląda dla x3550/3650.

Edytowane przez Grimlock
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ponizsze jakos ulatwi. Mam 4 ESXi 5.1patch2 postawione na IBM x3750 M4 [power jest MAX/MIN/AVR]:
1. CPU 4%, RAM 76%, Power: 472/289/337 W

2. CPU 7%, RAM 19%, Power: 373/290/332 W

3. CPU 0%, RAM 38%, Power: 310/269/274 W

4. CPU 4%, RAM 92%, Power: 494/290/329 W

Edytowane przez Trawienny
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o Włoskiej firmie GTEC. 

Słyszałem, że UPS-y tej firmy są mało awaryjne, mają tanie baterie i korzysta z tej firmy wiele instytucji państwowych. 

UPS GTec AP160N-1k 1500VA + SZYNY RACK 19 w cenie 2450 zł lub UPS Gtec TP130-1500 w tej samej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://gtec.pl/produkt/ap160n/ap160n-1kva/

jak nazwa wskazuje - ma 1000VA nie 1500VA

potrzyma ci z 30min (chociaż firma już mi sie nie podoba - nie udostępniają dokładnej specyfikacji urządzenia)

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siedzą 2 bo to pewnie hotswap - pobór prądu bez większych zmian.

osobiście proponowałbym coś używanego - np. http://allegro.pl/zasilacz-ups-apc-smart-ups-1500-sinus-9093-i3212997418.html

http://allegro.pl/apc-smart-1500-usb-sinus-gwarancja-i3255090910.html

lub polizingowe rack - za kilkukrotnie niższą kwote masz równie funkcjonalne urządzenie ...

tej klasy UPSy są właściwie bezawaryjne

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi