Cygaro z wąsem Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Mam dysk twardy od laptopa i zastanawia mnie, czy da się go jeszcze uratować? Bios go widzi, ale nie mogę go sformatować w Zarządzaniu Dyskami. Wykonałem test w programie Hard Disk Sentinel i oto wyniki. Jeszcze odpaliłem HDTune i wklejam screenshoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Dysk nadaje się niestety do kosza. Próbować naprawiać możesz, ale na tym egzemplarzu nie ryzykowałbym trzymania czegokolwiek. Z raportu Google nt dysków twardych wynika, że ryzyko poważnej awarii dysku już przy wystąpieniu 1 bad sectora rośnie ponad 14-krotnie, a Ty masz ich DUŻO więcej. http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/research.google.com/pl//archive/disk_failures.pdf 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Spróbuj programami jak MHDD albo VIVARD na necie masz instrukcje jak z nich skorzystać :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Dysk złom totalny ( pula sektorów zapasowych wykożystana ) Z raportu Google nt dysków twardych wynika, że ryzyko poważnej awarii dysku już przy wystąpieniu 1 bad sectora rośnie ponad 14-krotnie, a Ty masz ich DUŻO więcej Hahahhha nie ma to jak bezmyśnie wierzyć w to co napiszą... Może tego nie wiesz ale jest cos takiego jak pula sektorów uszkodzonych fabrycznie i zamaskowanych. Lepiej byś nie wiedział ile potrafi byc takich sektorów na nowym dysku... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Hahahhha nie ma to jak bezmyśnie wierzyć w to co napiszą... Może tego nie wiesz ale jest cos takiego jak pula sektorów uszkodzonych fabrycznie i zamaskowanych. Lepiej byś nie wiedział ile potrafi byc takich sektorów na nowym dysku... Rozumiem, że w ramach swojego tematu o SMART zbadałeś o wiele większą pulę dysków twardych niż autorzy raportu czyli ponad 100 tysięcy? Nie ma powodów, by negować rzetelne badanie na reprezentatywnej próbce. W tym kontekście pula sektorów uszkodzonych fabrycznie i zamaskowanych nie ma znaczenia - raport i przewidywania dotyczące awarii odnoszą się do błędów/badów wykrywanych przez programy do diagnostyki HDD. Przedstaw wyniki innego badania dowodzące czegoś przeciwnego - chętnie się z nimi zapoznam Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygaro z wąsem Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2013 Ok to dysk Dzięki panowie za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...