kamizelka Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Cześć, Mam takie komponenty: Asus p5vd2-mx c2d @ 1.8x Pamięci 4gb 800 ddr2 grafika: gf 7900 plus dysk kingstona ssd Zainstalowałem na tym windows 7 64bit. Działa zaskakująco źle, do tego stopnia, że karty otwierane w chrome "klatkują". Generalnie cały komputer strasznie zamula. Moje pytanie brzmi, czy tak już po prostu jest i to jest za słaby sprzęt do win7 (dodam, że mam laptopa, bez ssd i słabszym c2d i win7 działa dużo lepiej), czy jest jakiś problem sterowników? Generalnie na stronie asusa nie ma sterowników do win7, więc zainstalowałem od visty, co brakowało poszło z windows update-wszystkie sterowniki są... Komputer widzi 4gb ramu, a dostępne tylko 2.94 (nie pamiętam dokładnej wartości). Macie jakieś sugestie? Dzięki, kamizelka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Aż tak tragicznie nie powinno być. W Menedżerze urządzeń wszystko wygląda ok? (brak pytajników/wykrzykników?) Co do pamięci, włącz "Memory remap" w BIOSie, ewentualnie uruchom msconfig, wybierz opcje bootowania, zaawansowane i odhacz "Max. memory" (podaję z głowy, bo od dawna już nie siedzę na Windows, ale powinieneś to znaleźć). Zainstaluj Windows jeszcze raz, tym razem niech sobie dociągnie wszystkie sterowniki sam przez Windows Update, potem wrzuć oczywiście te do grafy ze strony nVidii, jakiś Adobe Player, kodeki audio-video i daj znać czy komp dalej się przycina/w jakich sytuacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fields Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Ta konfiguracja powinna smigac jak zloto. Przewalilem sporo P4 2.8GHz z 2GB i W7 smigalo bez problemu - jakiekolwiek c2d z 4 gb ramu powino byc jeszcze szybsze.Sprobuj sterownikow od XP, czasem dzialaja lepiej niz z Visty - ale moim zdaniem winowajca to plyta glowna - niby to asus ale chipset to VIA P4M890... dlatego radze - sprzedaj plyte, doloz pare zlotych i wez cokolwiek na intelu p31/35/41/45. Reszta sprzetu super. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamizelka Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Dzięki za odpowiedzi. Chyba rzeczywiście wina leży w chipsecie, ponieważ żadne sposoby nie działają :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Mocy komputerowi na pewno nie brakuje. (...) niby to asus ale chipset to VIA P4M890... dlatego radze - sprzedaj plyte, doloz pare zlotych i wez cokolwiek na intelu p31/35/41/45. Reszta sprzetu super.Z autopsji: na ASRocku 4CoreDual-VSTA (VIA PT880 Ultra) Win7 w ogóle nie chciał się zainstalować - wywalało BSOD w którymś momencie instalacji. Podobne akcje miałem z Asusem, też na PT880. XP/Vista działają bezproblemowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...